120 ЛВ ГЛОБА ЗА КАЛПАВИ ЛЕКАРИ

СЕРИЯ ОТ АРЕСТИ НА БЪЛГАРИ В ИТАЛИЯ

"УДАРИХА ТЕСЛАТА" НА "БИГ БРАДЪР"

120 лв. глоба за калпав доктор, е заглавието на Новинар. Изданието цитира шефът на здравната каса д-р Иван Букарев на конференция за здравната реформа в Бояна по инициатива на президента. В момента джипитата често взимат пари за услуги, които или извършват некачествено, или изобщо не извършват, а отчитат в касата, обяснява здравният министър Славчо Богоев. Пенсионерите, безработните, децата, студентите и войниците да се лекуват, без да имат здравни осигуровки, предложил от своя страна социалният съветник на президента Никола Николов. Вестник “Виж” пък цитира на първа страница думите на заместник председателя на Здравната комисия в парламента Цветан Ценков. Според депутата, “един милиард лева в здравеопазването се въртят под масата”.

Държавният глава отново опита да се намести в създаденото от самия него клише "социален президент", като разкритикува много остро, но и само по принцип състоянието на здравеопазването, коментира вестник Дневник. Най-съществена информация от изказването му е финалът, който преведен на езика на практиката, звучи горе-долу така: има едни 750 милиона, които е добре да раздадем, та да не страда народът. Упражненията по социалност изглеждат лесни, когато някой друг е натрупал някъде малко повече ресурс. Но политиката не е само харчене на събрани обществени пари. На резултатите от лесни социални подходи се порадвахме достатъчно, като се започне от зимата на 90-та, та се стигне до зимата на 97-ма..., отбелязва Дневник.

24Часа продължава социалната тема, като цитира данни на синдикатите, според които всеки десети българин живее с 320 лева на месец. Със 128 лева на човек карат 35-40% от домакинствата, изчислили от КНСБ. Тази сума е праг, под който според профсъюзите няма как да се оцелее.

Финансовото разузнаване разкри политически чадър над дедесари, четем от първа страница на Труд. Полицията е разбила верига от фирми, източвали милиони левове ДДС от хазната, продължава изданието. Дружествата доставяли оборудване и извършвали ремонти в предприятия от енергетиката, включително в АЕЦ “Козлодуй”. “Възможно е в хода на разследването да излязат имената на доста известни лица, казва пред вестника шефът на финансовото разузнаване Васил Киров. “Кой си пее под дъжда”, пита в редакционна статия Труд, като прави аналогия с чадъра на Джийн Кели, герой от едноименния американски мюзикъл. Това шоу и много подобни съвсем не ни забавляват, защото ние – данъкоплатците, губим милиони левове. Не ни радва и това, че чадърът се мести от една глава над друга. Но на прокуратурата, изглежда, й харесва и си го гледа с удоволствие от първия ред, иронизира Труд.

Изданието обединява на страниците си и новините за серия от масови арести на българи в Италия. Венеция- наши въоръжават мафията с “Макаров”, Каняно Варано – българка продава кокаин и хероин, Милано – сводници подмамват с обещания за работа, а в Рим двама, издирвани от Интерпол, са зад решетките.

СЕМ се изчерви от "Биг брадър". Така Новинар коментира обявеното безпокойство на Съвета за електронни медии относно шоуто по Нова телевизия. Според надзорниците предаването създава предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност, внушава нетърпимост между гражданите, вреди на малолетните и непълнолетните, а освен това замърсява българския език. Все още нарушения по медийния закон няма, но в момента тече наблюдение, съобщиха от съвета. СЕМ предупреждава, че "Биг брадър" може да наруши закона, който не допуска предавания срещу добрите нрави.
Декларацията на СЕМ не е случайна, защото заради шоуто рейтингът на Нова тв се вдигна три пъти, а това не се харесва на някои, контрира обаче Силва Зурлева, шеф на борда на директорите на Нова телевизия, цитирана от вестника. В медийната регулация има много по-важни проблеми от еднва изтървана в ефир псувня, смята от своя страна вестник Монитор. Очевидно, когато е писал книгата си “1984-та”, Джордж Оруел ни е предупредил и за появата на СЕМ и неговите членове, които досущ като неговия Голям брат, душат всичко, което се случва наоколо, независимо дали им влиза в работата или не. И после раздават обслужващи наказания, пише Монитор.