RFI - България България и ЕС

62% от българите са доволни, че са родени в България

Без почивни дни по празниците

Темите за България и Румъния трябва да бъдат стриктно разделени и да не бъдат смесвани в разговорите с ЕС, обявява "Труд", като цитира министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Причината - Румъния изостава за Евросъюза, обявява в заглавието си вестника.
На междуправителствената конференция днес в Брюксел, Румъния няма да затвори нито една от преговорнтие глави. Това означава, че другата дата за това е 10 декември. Не се знае обаче дали дотогава съседите ни ще могат да затворят трите най-трудни глави.
Засега обаче нямало опасност подобен развой да забави присъединяването на България, тъй като евродепутатите смятат, че двете страни трябва да бъдат разглеждани поотделно, уточнява изданието.
България пък може да подпише присъединителния договор на 16 април, допълва "Труд", като се позовава на министър Кунева. Политическите сили трябва да проявят воля за съдебната реформа, призовава Меглена Кунева в интервю за Дневник.

А иначе - Кое е малкото камъче, което може да обърне колата? Кое в България върви най-трудно, пита "Пари". И веднага отговорът – ами съдебната система. Защото именно по това отношение са и най-острите критики на Брюксел. Ясно е защо съдебната система не ще да си разваля спокойствието. Не е ясно обаче как така цяла една държава непрекъснато се реформира, съдебната система обаче не дава пиле да прехвръкне над територията й, допълва вестникът.
А на двете власти, дето трябва да реформират третата, хем им се ще да замахнат и да разсекат възела, хем пак се надяват да стане чудо и той да се саморазвърже, заключава "Пари".

И през това време – Една трета от българите чакат от ЕС по-добър живот, обявява "Монитор", като се позовава на "Галъп". На прага на Европейския съюз пък 62% са доволни, че са родени в Блъгария, допълва "Труд", като цитира същото изследване. На въпрос ако човек можеше да избира страната, в която се ражда, бихте ли избрали България – в края на 2004-та година, пред самия праг на ЕС, 62 на сто от българите заявяват, че ако имат право на избор на родно място, пак биха се родили в България. С приближаването ни към Евросъюза пък патриотите са намалели със 7%.

А иначе – нашенецът се стреми към ЕС, за да има контрол на собствения елит, цитира "Труд" мнението на политолога Иван Кръстев. Такава е тенденцията и в целия соцлагер. На Запад пък е обратно – хората вярват повече на политиците си, отколкото на Европейската комисия например. Какви общестевни процеси пък очакват политолозите да се развият в обществото ни с приближаването на членството ни в ЕС? Радикализация на лявото и умеренизация на дясното, допълва "Труд".

И отново очаквания – този път финансови и несбъднати – прощаваме се с 1.36 милиарда долара от дълга на Ирак, обявява "Монитор" във водещото си заглавие. И пояснението – Буш поиска да намалим с 80 на сто борчовете на Багдад. И реакцията на властта – Милен Влечев: Няма да опростим дълга на Ирак, цитира "Пари" финансовия министър.
В тази логика протича темата по страниците на българските вестници, водеща вчера за чуждестранната преса, а именно – решението на страните от Парижкия клуб да опростят 80% от дълга на Ирак. Искаме от Ирак 1.7 милиарда долара, категоричен е "24 часа". И допълва, че България продължава да настоява да си получи дълга от Багдад. Правителственият говорител Димитър Цонев припомни, че Джордж Буш не за първи път се обявява за оттегляне на финансовите претенции към Ирак с оглед на по-бързото му възстановяване. Въпросът за страните, които обаче не членуват в Парижкия клуб, ще се обсъжда тепърва, допълва изданието.

Историята с иракския дълг към Ирак е като историята за Прасчо и меда, коментира "Новинар". Мечо Пух и Прасчо разбрали къде има мед. Уговорили се да отидат заедно и дълго време правели планове. На уречения ден и място, в уреченото време пристига Прасчо и заварва Пух да се въргаля целия в мед... - Пух, какво стана, нали заедно щяхме да ядем... - Млъкни бе, прасе! На виждаш ли, че ми е тежко... Така стана и с нашето участие в Ирак, заключава "Новинар".

Няма да подлежи на объсждане обаче решението на правителството – Без ваканция по празниците, обявява "Монитор". 5 дни почивка за Коледа и Нова година, пише "24 часа". Като човек погледне календара обаче, става ясно, че отпуснатите за почиква дни всъщност са съботи и недели. С изключение на единствения петък – 24 декември. Ами по Коледа и Нова година цял свят празнува. Българинът обаче ще работи, коментира правителственото решение "Труд". Защо – ами ще вдига производителността и ще крепи благосъстоянието на държавата. Така решиха управляващите.
А туй, че празниците се паднаха в събота и неделя им дойде дюшеш. Но – като всичко друго ни е пълно, взеха, че ни изпразниха празниците, допълва изданието.