RFI - България Либия иска компенсации

САЩ и Русия се карат, печели ли България?

Изкуствен сняг и френски интерес към Боровец

Либия търси сделка.
Джамахирията поиска парични компенсации, има 3 условия за живота на българските сестри - извеждат “Монитор” и “Виж”. Според “Сега” това, по същество, е нова сделка, защото вече имаме три ясни условия: “Всички заразени деца да бъдат лекувани в специализирани центрове в Европа; да бъде построена специализирана болница в Либия; да бъдат изплатени справедливи обезщетения". Франс прес не уточнява кой трябва да плати, но поне за първите две условия вероятно се визира ЕС, отбелязва в. “Сега”.

“Стандарт” цитира становището на Външно министерство по предложенията: “Прави впечатление, че напоследък има раздвижване в диалога, макар и задочен, между либийската, българската и европейската страна за решаването на този случай. Това е добър знак, но нашата позиция е съвсем ясна и остава непроменена – нашите сънародници са невинни и не може да се плащат компенсации за невинност”, казва говорителят Гергана Грънчарова. “Най-големият пазарлък на XXI век. Така определя предложението Гергана Григорова, роднина на медицинската сестра Валя Сирополу, пред местното радио - допълва “Стандарт”.

Либия вече се пазари и с ЕС, коментира “Монитор”. И отбелязва: “След като в продължение на 4 години Либия се пазари с външния министър на България и преговаря с него по редица предложения за компенсации под формата на помощи, вчера стана ясно, че е започнала да изнудва и представителите на Европейския съюз, който се ангажира да бъде посредник в процеса. "Монитор" припомня и как досега да вървели преговорите: с Джамахирията водихме преговори за опрощаване на дълга, за строеж на детска болница за 50 милиона долара, а от роднините бяха внесени роднински искове за 10,7 милиона долара обезщетение на дете, каквито са сумите за жертвите от атентата Локърби”.

“24 часа” формулира българската позиция, позовавайки се на правителствен източник: “Болница в Либия? Можем да сторим, пари не даваме”.
“Труд” определя развоя на преговорите като “нов шантаж на либийците”. И публикува анализ на журналиста Иван Гарелов, който призовава да излезем със “слово срещу безсилието”. “Проблемът за преговорите бе прехвърлен на Европа, но нека не забравяме, че още не сме част от ЕС и това не може да не се отрази на преговорите между европейски ръководители и Кадафи. Затова изходът, на който насотява Иван Гарелов е: “щом не можем да задължим европейските лидери по-твърда позиция срещу Либия, това много по-лесно може да направи общественото мнение в самите европейски страни. Да го привлечем за нашата кауза чрез български журналисти, интелектуалци, писатели, чрез техните контакти на Запад”.

И ето една от инициативите: коледни картички от цял свят за петте осъдени български сестри в Либия вече се получават през последните дни на адреса на наши сънародници, живеещи в Лондон, съобщава “Новинар”. На техния призив са откликнали стотици хора от Канада до Австралия, казва Нишан Джингозян, който е един от организаторите на инициативата. Всеки българин, който е съпричастен със съдбата на петте сестри, може да изпраща коледни картички на Интернет адрес: www.nishand.org.

А в същото време пресата продължава да осмисля резултатите от завършилата в София среща на ОССЕ. На нея стана ясно, че Украйна стои между Русия и Запада, подчертава Чавдар Киселинчев от страниците на “Монитор” Според него макар и противници в битката за Киев, Буш и Путин не могат да си позволят пълен разрив в отношенията.
Срещата на ОССЕ не откри нова Студена война, настоява политологът Огнян Минчев в “Труд”. Русия вече разбра, че не може да спре разширяването на НАТО, сега започва да си дава сметка за процесите в периферията – Украйна, Грузия и Молдова и политологът се пита дали някой ден Москва няма да пожелае да се присъедини към общоевропейския процес.

На малко по-различно мнение е журналистът Иво Инджев, който от страниците на “24 часа” пита: “САЩ и Русия се карат, третият печели ли?”. Третият е България. Предупреждението на Иво Инджев – чак да се вживяваме в ролята на посредник, би било проява на комплекс. “24 часа” потвърждава идеята с колаж на който Сергей лавров и Колин Пауъл се фехтуват, а ролята на секундант е отредена на поручик Паси.

Очакваме една или две бази на САЩ за 2 000 - 3 000 войници, извежда “Дума”. Решението е на Държавния департамент. Според военният министър Свинаров това ще бъдат малки бази, които няма да имат връзка с тези в Германия. В тях ще се извършва ротация на военнослужещите, но американците са тези, които трябва да решат за какво да ги използват и какви въоръжения ще бъдат позиционирани там.

В очакване на сняг, пък минаваме на изкуствен сняг – извежда “24 часа”. Заради доброто декемврийско време димните курорти в Банско, Боровец и Пампорово за заредили оръдия за сняг. В Пампорово мислят дори да правят молебен за сняг, сезонът им се открива в събота.

Френски инвеститори имат интерес към “СуперБоровец”, пише часовият вестник. Директорът на “Франс неж ентернасионал” Жерар Бувие е посетил Самоков и Боровец вчера. Според френските инвеститори такъв суперкурорт има място, но най-важно е постройките да са в хармония с околната среда. Едва след това следвало да се обърне внимание на пистите и влековете, защото 40 % от туристите не са скиори.

Франция ни обяви за конкурент във вината – извежда “Стандарт”. Това пише френското специализирано издание за лозарство и винопроизводство Viti-Net в статия, посветена на България. Страната ни е представена като държава със силни традиции в сектора. "В момента българското производство, оценявано на 2 млн. хектолитра, е слабо заради западащото лозарство в страната. А и от качеството на виното има какво да се желае. Въпреки това разнообразният климат и плодородните почви, както и предприетите мерки за насърчаване на сектора дават основание да се прогнозира значително развитие и подобрение на производството", пише изданието. Износът на френски вина за България обаче е безперспективен заради ниската покупателна способност на населението, пише още Viti-Net. През 2003 г. България е изнесла 768 112 хектолитра вино и 598 217 хектолитра бутилирани вина.

Делегация на френски социалисти пък е на обиколка в България, четем в “Труд”. А евродепутатката Катрин Ги-Кун вчера е заявила, че най-вероятната дата за подписване на присъединителния договор на България е 9 май догодина.