RFI - България Апокалипсис в Южна Азия, 187 българи оцеляха в Тайланд

Апокалипсис в Южна Азия - това са водещите заглавия в българската преса в днешните издания. 8.9 по Рихтер и последвалите ги цунами убиха десетки хиляди, пише всекидневникът “Труд” и допълва – гневът на Земята се изсипа в Южна Азия броени часове след най-светлия празник – Рождество Христово.

Това не беше просто вълна. Морето се сля с небето, цитира "Труд" очевидка на трагедията. Германия и Франция отвориха кризисни щабове за евентуално пострадали техни граждани.
Няма данни за пострадали българи, все пак оптимистично, заключава изданието и се доверява на дежурния сеизмолог у нас, че няма опасност от такъв мощен трус у нас.
187 българи оцеляха прелитайки над цунами, е водещото заглавие и за часовия всекидневник. 300 нашенци са в Тайланд за Коледа, но още не е ясно дали те ще бъдат върнати у дома, уточнява изданието.
Европейският съюз отпусна помощ от 3 млн. евро за първоначално покриване на нуждите на населението в засегнатите региони. Герджиков не е отменил визитата си в Южна Азия, насрочена за 2 януари, отбелязва още "24 часа". Той изрази съпричастност към пострадалите в трагедията. На страниците си ежедневникът публикува графика на земетресението и последвалите ги цунами. На нея се вижда ясно линията на разлома, който преминава точно между индо-австралийската и Евразийската плоча, където се вижда, че силата на вълната е отслабнала в Бенгалския залив, но най-пострадали са бреговете на Източна Индия, Малдивските острови и Западните брегове на Индонезийския архипелаг.
Часове след бедствието оцелелите при цунамите в Тайланд разказват, че са помислили, че това е терористичен акт, пише на страниците си “Стандарт”. "Първо чухме нещо като взрив. Съпругата ми изскочи на балкона и видя десетки хора да бягат в паника. Решихме, че удрят терористи, но след това се зададе приливната вълна от океана и побягнахме към горните етажи на хотела", разказва очевидец.
"Стандарт" уточнява, че вълните, причинени от земетресенията, са били със скорост 500 км в час. Когато земната кора на дъното на океана се размести, на водната повърхност се образува вълна. Отначало тя може да е висока няколко метра, но височината й бързо нараства. Казват, че стига до 50 метра, преди вълната да се стовари върху брега, обяснява Дейвид Бут, сеизмолог от института в Единбург, Шотландия. 500 километра в час е достатъчна скорост, за да може да бъде обявена тревога, отбелязва "Стандарт".

"Виж" се спира на първата годишнина от кървавия терористичен атентат срещу българската база “Индия” в иракския град Кербала, при който загинаха петима наши войници. Паметта на загиналите ще бъде почетена днес у нас и във военната ни база в Дивания, където бе преместена българската мисия.

"Монитор" разглежда успехите на НДСВ и отбелязва, че правителството ще изкара мандата си заради евроинтеграцията и умелия баланс на интереси. Много политолози очакваха провал на НДСВ заради липса на организация и идеология, пише авторът Владимир Шопов.
Но опитът от последните 3 г. И половина показа как дневният ред на самото управление на интегрираща се държава има способността само да се подрежда. Управлението на Симеон Втори трудно би могло да е друго. Контурите на центристкото управление идват от основния начин, по който завършват политическите сблъсъци в самото НДСВ а именно чрез балансирано удовлетворяване на основните лагери.

Симеон лъска ореол за президент, заглавието е на "Труд" от интервюто с поета Стефан Цанев. В следващата година могат да се очакват 2 неочаквани неща, казва писателят: коалиция между НДСВ и БСП и дори Симеон да се кандидатира за президент на България. Той ще се оттегли временно от политиката, за да се подготви за поста на държавен глава, публикува мислите на Цанев "Труд".

Няма по-ограбваната страна от България, извежда в заглавия вестник “Сега” от интервю с шефът на холандско-българския бизнес клуб Коос Ян Схаутен. Смятам за недостойно, че политиците в България гледат на евроинтеграцията като на своя частна собственост, казва той пред изданието. Правят си един на друг кални номера с реплики като - ти сбърка тук, ти се провали там - вместо заедно да работят за бъдещето. Начинът, по който българските политици говорят помежду си за евроинтеграцията, е неприемлив, казва Схаутен.
Според него, когато български политици говорят за атомните реактори - правят го не за да ги спасят, а за да извлекат някаква политическа полза. Шефът на холандско-българския бизнес клуб смята, че България тепърва ще открива кои страни имат сходни интереси и страната ни ще търсите съюзи. Според него така ще се намери и лоби за казуса с осъдените български медици в Либия. Сега лобирате трудно, защото не сте членки на Евросъюза, но след 2007 г. ще имате огромна сила, ще имате правилните хора на ваша страна, казва Схаустен.
България беше ограбена на 3 пъти - нито една европейска страна не е преживявала подобно нещо в историята си,смята той. Според бизнесменът става дума за падането на комунизма, фалита на банките и приватизацията, завършва "Сега".

За добрата стопанска политика пред 2005 след изборите, пише в просторна статия "Дневник". Изданието се спира на търсените цели за идната година в икономически план. Предполагаме, че изкушенията на изборната година ще задържат темпа на реформите, пишат авторите на материала. Следващото правителство трябва да се откаже от увеличаване на разходите като намали администрацията, субсидиите и неприсъщите дейности и проекти. В тази група попадат и екстравагантни и безсмислени проекти като АЕЦ "Белене", пише "Дневник".
Нужни са още бърза приватизация без запазване на държавен дял в предприятия като "Булгартабак холдинг", както и концесиониране на магистрали, летища, пристанища, мостове и т.н. Въпреки започнатите реформи през 98 г. "социалната" държава става все по-тромава, отбелязва икономическото издание.