RFI - България Светът през 2004 година - Хронология

2004 - Българинът повярва в себе си - външният министър Соломон Паси

През 2004 България премина на "жълто", твърди социологът Антоний Гълъбов

Светът през 2004 година – вече часове преди изтичането на старата година "Дневник" предлага хронология на важните международни събития, белязали тези 12 месеца.
Експлозията в московското метро и срутването на аквапарка в руската столица, преизбирането на президента Путин и атентатите в Мадрид – това се случи през първите три месеца. Април – 7 нови в НАТО, май – 10 нови в ЕС, но също скандалът Абу Граиб и отвличането на заложници в Ирак като масова практика. Относително спокойни юни и юли, после два разбили се самолета в Русия през август, както и зловещата драма със загиналите деца в училището в северноосетинската столица Беслан.
През октомври беше подписана първата в историята на Европа европейска конституция, през ноември Джордж Буш-младши спечели втория си президентски мандат, а през декември 25-те от ЕС решиха да започнат преговори за присъединяване с Турция.

И само преди няколко дни – на 26, в неделя, силно земетресение и последвалите го цунами, които заляха бреговете на Югоизточна Азия, отнеха 10ки хиляди животи. 100 000 жертви от труса – такава е първата страница на "Монитор" днес, все още става дума за прогноза, а не за статистика, от Международния червен кръст. Оцелелите от опустошителното земетресение в Азия се борят за дрехи и храна – пише "Сега".

Шок след потопа – животните са оцелели, внася библейски привкус по темата "Новинар". След разрушителното цунами, което уби хиляди хора и шокира света, сега властите в Шри Ланка и еколозите изживяват нов шок - там не е открит труп на нито едно животно. Вълните са унищожили всичко на 3 километра навътре в сушата. Точно там се намира природният резерват Яла, в който живеят стотици диви слонове и десетки леопарди и нито един от тях не е пострадал, съобщи Ройтерс.

Темата продължава да е една от водещите за българските вестници, но вече отстъпва място на силно новогодишни и следновогодишни настроения. Например "24 часа" открива днешния си брой със съобщението, че двама пратеници на вестника са по следите на българите в Тайланд, както и че мобилни телефони са спасявали собствениците си – в Шри Ланка всички телефонни компании са се обединили да търсят абонатите с международен роуминг и са изпращали помощ към мястото, откъдето идват сигнали.

Другият ВАЦ-ов вестник, "Труд", избира за челно заглавие "Българите са слаби пиячи".

Изданието предлага и едно интервю с външния министър Соломон Паси – ето някои екстракти от там – с НАТО прекрачихме в бъдещето, 2004 г – българинът повярва в себе си, общата ни оценка с руската страна е, че в момента руско-българските отношения са по-динамични и по-перспективни от когато и да било.

Юшченко поднови революцията – връща ни "Сега" към събитията в Украйна. Привържениците на победителя в изборите, не позволиха на премиера Виктор Янукович да участва в заседанието на кабинета. Те бойкотираха работата на това "нелегитимно правителство" и обсадиха сградата на кабинета, а Централната избирателна комисия не може да обяви официално резултатите от повторението на балотажа на президентските избори, докато Върховният съд не разгледа подадената жалба на Виктор Янукович за извършени нарушения – обобщава "Сега" новините от вчера.

И още обобщения от пресата днес, българо-европейски и вътрешно-български предновогодишни: два анализа от вестник "Дневник" – на социолога Антоний Гълъбов, под заглавие През 2004 България премина на “жълто”, през 2000г България вече не бе “страна в преход”, а кандидат за присъединяване към НАТО и Европейския съюз. Позицията на страната ни бе ясно определена, а управлението гарантираше предвидимост и последователност, пише социологът.

"Барели, Секс и Политика" е заглавие от същото издание, което намираме на страница България. Авторът Кирил Маринов, обобщава 2004, така както е преминала за БСП, с изречението "Социалистите поработиха здраво върху предизборната си подготовка и сътвориха няколко скандала".

Евросъюзът – капанът или гърнето с мед за бизнеса ни – още един анализ с много въпроси – ще оцелее ли българският бизнес в обединена Европа и налагащите се нови пазарни условия? Какво получава и какво губи в отношенията си с ЕС? - 61% от българският бизнес не е готов за ЕС, както и още отговори – във вестник "Пари" днес.

И преди да прегледаме съвсем предпразничните публикации в пресата днес – нека се върнем още веднъж към темата за заложниците в Ирак. Месеци наред Франция се надяваше, че двамата журналисти Кристиян Шено и Жорж Малбрюно ще оцелеят и в последния месец от годината надеждите се оправдаха. Какъв по-голям подарък за Франция от освобождаването на двамата – коментираха медиите по света. Днес "Труд" предлага интервю с един от тях. Седем дни чаках да умра, казва Жорж Малбрюно и на цяла страница разказва за времето от живота си между 20 август, датата на отвличането и 22 декември, датата на завръщането от Багдад.

Ето и няколко думи за България по Нова година и след това – КАТ на лов за пияни шофьори по Нова година, предупреждава "Новинар". София с алкохол за 3-месечна обсада – публикува на 2 и 3 страница резултати от собствено проучване "24 часа", като добавя – стрес на пазара, бутилка ракия скача с левче заради нов акциз от 1 януари. Освен това след Нова година рекламата на алкохол по телевизията ще е забранена преди 22.00 часа, иде ред на голямото надлъгване на производителите със СЕМ.

Празнични призиви четем в редакционната колонка на "Труд" – само 13% българи надигали чашката (шишето, дамаджаната...) всеки ден. Айде де, възмущава се буден трезвеник, ами защо ги познавам всичките? Българи, юнаци, празник е и за да сме весели – да разбием тая менте-класация – призовава "Труд" и вдига наздравица – другото било резил.

И за финал – идея за новогодишен подарък, взета от "Дневник" – излезе вторият том от осемтомната фундаментална "История на българите", книгата обхваща миналото ни от XVII в. до Освобождението през 1878 г. И впечатлява освен с приличния обем (близо осемстотин страници), големия формат, твърдите корици и добрия дизайн, но и с фактите. Към това трябва да се добави и приличното количество снимки на археологически находки, старинни карти и български съкровища. Това е от онези книги, които спестяват обикалянето по училищни библиотеки на децата и радват възрастните, които държат да попълват от време на време с нещо ценно домашната библиотека. Наздраве и по-добра година!