RFI - България Проблемът с боклуците клати стола на Софиянски
Всички негови поддржници го изоставиха

Поскъпват мляко и медикаменти

Всички български всекидневници се спират на темата за боклуците в София в днешните издания. На първата си страница "Труд" публикува голяма снимка в преливащи кофи за смет и лаконичния надпис: Мирише. Столичният кмет потърси помощ от държавата, продължава "Труд" и цитира предложението на трима общински съветници, които ще предложат да бъде създадена инсталация за унищожаване на боклука.
Според Радослав Чолаков държавата би могла да финансира подобен проект с пари от бюджетния излишък от 2004 г. или да търси частен партньор. Не може държавата да стои като Нерон и да гледа как гори Рим, допълва Чолаков.

Тезата поддържа и шефът на групата на коалиция Гергьовден , Демократическата партия и БЗНС – Любен Дилов – син. Той предложи проблемът да се реши с пари от продажбата на Общинска банка.
"Труд" продължава темата като показва парадоксални картини от столицата: на снимка на страниците на изданието се вижда, че контейнерът за смет пред американското посолство е празен и теренът около ведомството е чист, докато кофите пред руското посолство преливат.

Темата се продължава в коментар със заглавие “Иде ли краят на една политическа кариера”. Става дума за тази на столичния кмет Стефан Софиянски, които след поредицата съдебни скандали, събуди яростта на столичани и с проблема с боклука. В коментара си Валерия Велева пише още, че след два успешни мандата, в третия Софиянски загуби самообладание заради струпалите се над него проблеми и реагира неадекватно като се кара със Суходолци, а за финал беше изоставен от всички съмишленици.
Той бе свикнал да се харесва и да работи с положителни емоции, но накрая се оказа потънал във враждебна обстановка заради бездомните кучета, дупките по пътищата, незаконните строежи. Дали не беше прав Софиянски като в началото на 2003 г. заяви, че два мандата му стигат?

Пушачите в парламента са абсолютно мнозинство, четем също от страниците на "Труд". Изданието посочва, че депутатите масово мърморят срещу закона, които те самите си гласуваха и сега се събират на групи, за да димят в стаите си или в Огледалната зала.

Премиерът пък Симеон Сакскобургготски зове депутатите да не политиканстват, а да концентрират силите си в работата над законите в останалите 164 дни от мандата на парламента.

Темата на броя за "Труд" обаче се оказва скандал с разкрития на следовател, който разкрива тайни маневри в съдебната власт. Според него има създадени тарифи за измъкването от закона именно от лапите на тези, които трябва за го спазват най-много.
20 000 евро и те пускат от ареста, казва Георги Йорданов. Той цитира думите на своя началник Христо Станчев, който заявил при заемането на поста си: По дела, които ме интересуват ще правите, което ви кажа, по другите правете, каквото искате. Той разказва как му е било поръчано да образува дела по несъществуващи нарушения, както и да прикрива следите на скандални лица и корпорации.

"24 часа" се спира подробно на разполагането на американски военни бази у нас. Изданието посочва, че американците са избрали бази само на юг от Балкана. Става дума за полигонът "Ново дело" край Сливен, военните летища в Безмер и Граф Игнатиево и цивилното летище в Сарафово. Причините за това били геостратегически – близост на региона с Близкия изток и Кавказ, откъдето можело да има потенциални заплахи.
"24 часа" цитира мнението на Новоселци, които вече смятат, че НАТО е нещо хубаво. Отново на страниците на часовия вестник четем думите на шефа на военното разузнаване генерал Пламен Студенков, че с колебанията за Ирак привличаме терористи. Според него с наближаването на изборите в Ирак на 30 януари атаките в страната и срещу българския ни контингент там ще зачестят, но това не бива да се разглежда по модела, по който Испания изтегли своите сили след атентатите от 11 март, допълва Студенков.

"24 часа" се спира и на друг актуален проблем от последните дни: винетките. Изданието цитира парадоксалното явление, че варненци трябва да плащат винетка, за да стигнат до гробищата си, тъй като всички пътища до там са включени в националната мрежа от шосета, по които се пътува с винетки. Винетка е необходима и за да се стигне до вилните селища край морската столица, ще плащат и хората, които работят по курортите, тъй като около 80% от тях се придвижват до работното си място с автомобилите си.

"Стандарт" пише на първата си страница, че и Европа пуска зелени карти по подобие на Съединените щати. Решението ще бъде взето до края на годината, докогато страните от Евросъюза ще се договорят за квоти, защото Германия държи сама да определя броя на икономическите си емигранти.

Също на eвропейска тема пише Стандарт този път за това, че лъжем Брюксел за наказателен закон. Депутатите няма да приемат новия Наказателно-процесуален кодекс до края на мандата на това правителство, а точно обратното обеща министъра по Европейските въпроси Меглена Кунева. Срокът 15 май е нереален посочил наскоро правосъдният министър Антон Станков.

"Монитор" се спира също на военните бази и за това, че Пентагонът възнамерява да похарчи 300 млн. евро за базите си в България. Парите ще са усвоени от американски фирми, а ние имаме шанс да сме подизпълнители, пише още изданието.

Вестник "Телеграф" отбелязва, че Либия може да премахне смъртното наказание – тема, която витае в общественото пространство вече година. Отмяната му можела да стане още този месец, пише изданието. Работата вече е започнала и смъртното наказание може да бъде отложено само от Генералния народен конгрес на Джамахирията, който единствен има тези правомощия.

Икономическият всекидневник "Дневник" коментира друга тема от деня: Компаниите за производство на сладолед, шоколадови и млечни изделия настояват да се облекчи режимът за внос на сухо мляко от Европейския съюз, тъй като то е основната суровина за продуктите им.
Митническите условия и квоти за тази година повишават себестойността на изделията и така се отразя на крайната цена, отбелязва "Дневник". Това оскъпява значително българското производство и го прави неконкурентноспособно, алармират от българските производители. Очаква се заради това да скочат и цените на шоколадовите изделия.
Засега не са планирани нови преговори с Брюксел по отношение на селскостопанските стоки, обяснява "Дневник".

Също за повишаване на цени, този път в аптеките, пише на страниците си Сега. Аптеките да бойкотират здравната каса призова вчера Съюзът на фармацевтите в България. Според изискване на Националната здравноосигурителна каса те трябва да се откажат от печалбата си при продажба на лекарствата, които частично се заплащат от касата. "Сега" обяснява, че според новите договори, предложени от Здравната каса, аптекарите трябва да правят 10% отстъпка от цената на медикаментите в нейна полза. Отстъпката ще е върху цената на медикамента заедно с надценката, но без ДДС. Аптеките си начисляват средно между 15 и 20% надценка, отбелязва "Сега".
Медикаментите могат да поскъпнат с около 10%, защото касата ни принуждава да слагаме цялата надценка, на която имаме право, обяснява Венелин Сапунаров, председател на софийската колегия към Съюза на фармацевтите. Това обаче ще засегне и тази част от стойността на лекарството, която се поема от пациента.

"Новинар" пише, че новата писта на летище София ще е готова до 31 октомври. Незаконно сметище е забавило пуска на аеропорта и е трябвало да се копае на дълбочина 3 метра и на дължина 120 метра. Сметището било незаконно заровено.
До 31 август ще е напълно готов и пътническият терминал на аерогарата и ще започне изпитанието на системите и оборудването му, пише още "Новинар". След цялостната реконструкция столичното летище ще придобие трета категория или това означава, че самолетите ще могат да кацат и при гъста мъгла и лошо време.