RFI - България Рекорд на борсата - БТК продадена

Скандалите около "Булгартабак"

Защо е на сметка да се учи във Франция и скандинавските страни?

Рекорд на борсата. И една новина – “БТК – продадено!” – извежда “Дневник”. 502 лв. за акция на БТК – е водещото заглавие на “Труд”. Само за шест часа на Българската фондова борса се продадоха 2 854 282 акции на телекома по номинал за компенсаторки - подчертава “Монитор”.
“За БТК борсата глътна 625 000 000 лв.” – четем във водещото заглавие на “24 часа”. И още една важна подробност: интерес имало не само от страна на дребните играчи, но и на един голям: след 6 часа бясно наддаване СИБАНК е изкупила за свои клиенти 25 % от телекома.
“Наддаването е лудо” - пресмята “Новинар” – до 1400 % от номинала.
Пазарът доказа - извежда в. “Пари”: БТК струва над 2 млрд. лв.” С което денят Х на борсата, според финансовия всекидневник, е минал успешно, влезли са и чужди инвестиционни фондове.
Същата вест, но в друга светлина е водещо заглавие на “Стандарт”: “БТК продадена 7 пъти по-евтино”. Изданието прави следната съпоставка – “Вива венчърс” плати по 35 лв. на акция, за да купи телекома, на борсата дадоха по 238 лв. за акция.

А къде е нашата “Уолстрийт”? Това научаваме от “Труд”. Адресът е площад “Македония”№1, в билдинга на някогашните социалистически профсъюзи. Сградата няма импозантен вход с колони, разказва “Труд”, но на един етаж юпита пред компютри търгуват акции, индексът “Софикс” набъбна, което според “Труд” ще промени мисленето на стотици хиляди българи.

Каква обаче е съдбата на другия голям холдинг – “Булгартабак”?
Според в. “Дума” там имаме “опакована далавера”. А именно: Далаверата "Бахман" опакована в "Стил - Б".
Цялата вътрешна документация за поръчките за иранските цигари "Бахман" в "Благоевград - БТ" се води на името на несъществуващата марка цигари "Стил-Б" - разкрива за "Дума" близък до разследването на “Булгартабак” източник, настоял за анонимност. Ако производството на "Бахман" е законно и не поражда никакви проблеми за холдинга, както много упорито твърди шефът му Георги Костов, следва цялата продукция на “Булгартабак” - поръчките за спомагателни материали, пачки и други атрибути да бъдат за марката "Бахман".

“Няма Булгартабак, няма Доган” – подчертава във водещото си заглавие “Монитор”. Затова, според изданието, Мехмед Дикме предложи 3 варианта за приватизация на холдинга, а тютюни за 30 млн. долара залежават по складовете на дружеството в страната.
Приватизацията на "Булгартабак" ще сложи край на политическата демагогия на Ахмед Доган и ръководената от него етническа формация ДПС, пише “Монитор”, тъй като движението разчита на 300 хиляди гласа от районите на страната, където тютюнът е основен поминък. "Спасих ви хляба, аркадашлар" - ще каже Доган на избирателите от Кърджалийско и Делиормана в предизборните си речи, след като за пореден път провали продажбата на тютюневия холдинг, е заключението на “Монитор”.

От страниците на “Дневник” икономистът Георги Стоев анализира, че ДПС блокира сделки с формални аргументи за липса на целесъобразност. А целесъобразността не може да е критерий за решение на приватизационен въпрос. Самото прехвърляне на собствеността в частни ръце е цел и няма друга следваща цел, чието постигане да бъде оценявано.
Политиците нямат мандат да развиват конкретни индустрии, “Новинар” също подчертава на първа страница: “За четири години във властта, ДПС спря три големи сделки”. Освен в “Булгартабак”, припомня “Новинар”, хората от ДПС във властта спряха сделката с БТК (където техен фаворит бе турската “Коч холдинг”). А също имат пръст в съдбата на каскадата “Горна Арда”, където всичко замря заради участие на друг турски холдинг - “Джейлан", който се оказа, че има финансови проблеми.

Президентът пак върна закона за водата, извежда в. “Сега”. Изданието, както и “Стандарт”, припомня, че става дума за поправка в закона, според която трябва да плащаме от джоба си 100 % от загубите на ВиК от течове.

Покрай бурите с приватизацията, пресата не отминава и същинските стихии. Урагани и стихии удавиха България – водещо заглавие в “Телеграф”. Порой заля България, 77 селища са без ток, пише “Монитор”. “24 часа” настоява: февруари скара синоптици – едни чакат студ и сняг, а други - от НИМХ от БАН – да е по-сухо и топло от нормата (дори до 21 градуса).
Какви са причините за разминаванията е трудно да се каже, може би има проблем в методиката или образованието.

“Стандарт” и “Труд” съобщават, че се въвеждат нови изпити с география в Алма Матер, създава се и специалност “регионална политика”.

А “24 часа” прави извод, че след въвеждането на такси в университетите в Германия от 500 евро на семестър, най-евтино и на сметка е да се учи във Франция и Скандинавия.