RFI - България Девет часа българска демокрация = 500 000 лева дърдорене за вота

Извозват ни в хладилници

Девет часа от българската демокрация, жълти фланелки за министрите, 500 000 лева потроши парламентът в дърдорене за вота – това пишат "Дневник", "Труд" и "Монитор".
Избирателите не чуха нищо изненадващо в диалога между управляващи и опозиция в парламента, но видяха ново по жанр представление – пише "Дневник" в хрониката на дебатите, която предлага. Мултимедийни презентации, раздаване на министерски прякори и връчване на фланелки с иронични надписи.
Четене на откъси от "Бай Ганьо", цитати от Кафка и поговорки наситиха речите на депутати и министри, които по принцип трябваше да обсъдят "цялата вътрешна политика на кабинета".

А жълтите фланелки са от червените депутати Румен Овчаров, Любомир Пантелеев и Иво Атанасов, които оставиха през почивката по една жълта фланелка за всеки министър на банките на правителството в парламента. С надпис България ООД Кеш&Кери. Разбира се, фланелките бяха събрани от квесторите – разказва Труд.
Към жълтите фланелки има и номинации, обявени от левицата – ето ги: Голд Олд Фадър начело на ООД-то с награда за незабавно и несимволично забогатяване за натрупано лично богатство над 300 млн. лв. и над 30 млн. неплатени данъци, до него Панайотофф евро мъни валс, после Брейди-Делчев за изграждане на най-дълга хотелска верига чрез операции с дълга, с надпис на фланелката Велчефф Брадърс Хотелс за финансовия министър.
Награда Хари Потър за приватизационна магия и прякор Ники Маус получи Николай Василев. И още награди - Гепи Мулева-инвест холдинг, Алея на влюбените за Церо Роудс, Теляк и палитра за опита да бъде превърната Галерията за чуждестранно изкуство в турска баня, Клинична пътека с летален изход.

Да се върнем към заглавието на "Монитор" днес – 500 000 лева потроши парламентът в дърдорене за вота. Сметките на изданието включват вчерашния ден плюс предишните два петъка, в които заседанията бяха провалени, дена, в който беше свален председателят на НС Огнян Герджиков, а също и днешния ден на гласуване на вота – или всичко 505 000 лв.

Министри оптимисти, пише "Пари" под снимка, на която се вижда вицепремиера лидия Шулева, сложила глава върху банката, министър Свинаров, свел очи, министър Велчев навел глава. Зад тях са и останалите от кабинета.
Вотът се превърна в повод за взаимно обругаване между опозицията и кабинета, добавя "Пари" под снимката.

За дебати между “Есть такая партия” и “България ООД” пише "Сега" и отбелязва, че парламентарните дебати, посветени на вота на недоверие към правителството са се превърнали в своеобразна предизборна битка главно между БСП и НДСВ.
А "Новинар" предлага бисери от дебатите, сред които – Интересът клати..., не това, което си мислите, а кабинета, казва Хасан Адемов от ДПС, “България само ще спечели, ако вотът мине, последиците ще бъдат най-много да пресъхне някоя чешма” - Анастасия Мозер от БЗНС-НС, “И сега, ако правителството не може да падне по друг начин, поне да падне от смях” - Пламен Кенаров от Народен съюз.
Гласуването на вота е днес, карикатурата Малкият Иванчо в "24 часа" е с текст “Какво се чува от парламента? – Вой на недоверие”, а в пресата продължават обширните анализи за причините и последствията от парламентарната и правителствената криза.

На този фон – хората зъзнат във влакове и автобуси, извозват ни в хладилници, продължава темата за температурите в обществения транспорт "Труд". Цяло щастие е да се попадне на трамвай, тролей или автобус, в който термометърът да показва 6-10 градуса над нулата, а БДЖ успешно конкурира рекордите по моржуване в градския транспорт. Месо се кара на 4 градуса, колкото са температурите в старите дизели на БДЖ. Става дума за охладеното месо, което изнасяме, пояснява изданието, замразеното се превозва при минус 18-20 градуса.

"24 часа" съобщава във водещия си материал, че от 1 март БТК започва подмяна на уличните телефони, ще говорим с GSM-и и с чужбина, ще ни търсят и на уличните телефони, добавя "Труд".

Ученичка си купи резиденция на Тато – това е заглавието на водещата статия на "Стандарт" днес. Става дума за Валентина Андрианова на 18 години и за ловната резиденция на Тодор Живков край с. Огняново. Девойчето ловко спазарило апeтитното стопанство само за 28 000 лв. В последния момент се оказало, че невръстната бизнес-акула няма достатъчно пари. Затова взела заем от бивши полицаи – това се знае от прокурорска проверка.

Към закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност ни връща "Сега" днес. Спете спокойно, незаконно забогатели, нещо повече – добавя авторът Петър Костов – незаконно забогателите вече може дори да са горди, че тяхното спокойствие е гарантирано от родния парламент.
Този проект се мотае из парламента точно 1 година, припомня Петър Костов, управляващите го извадиха за второ четене именно в разгара на парламентарната криза. Всеки би оправдал предизборния популизъм, ако той раждаше работещи закони, но депутатите са направили куп корекции. И не само заради старото правило “ако не искаш да направиш нещо, създай комисия”.

И две български следи зад граница откриваме в печата днес – "24 часа" съобщава Кристо “прошнурова” Сентръл парк. Знаете, вероятно, за проекта, който пратеникът на изданието в Ню Йорк нарича 37 км. златна река, която от утре ще се вие по алеите на Сентръл парк.
А "Труд" пише за наше гето от найлон на пъпа на Рим.