RFI - България Скандал и на изложението "Винария"

Има много евтини социолози и те се купуват лесно

За разликите между "Лек ден" и "Успешен ден"

Скандалът около избирането на българска песен за конкурса "Евровизия" поотшумя, въпреки че и днес на цяла страница "24 часа" разказва за Мелик Пашаев, бизнесменът в "Евровизия".

Но го замести друг - Грандиозен скандал, който е на път да засенчи случващото се около конкурса за българска песен в "Евровизия", избухна на тазгодишното издание на изложението "Винария" в Пловдив – така започва броя си "Пари". Знае се от вчера за какво става дума – "Домейн Бояр" са декласирани от конкурса, защото химическият състав на пробите за дегустация, които фирмата представила, се различавал от химическия състав на вината, съхранявани от "Домейн Бояр".
Виното им просто го нямаше в избите, цитира "Стандарт" Никола Николов, шеф на Националната лозаро-винарска камара.
Иначе фирмата щяла да спечели и четирите награди "Златен ритон", затова награди тази година няма да се присъждат. Както пише "24 часа" – има вино – няма златни ритони.

Изданието обаче цитира и президента Първанов, който казва, че този бизнес трябва да стане национална политика. Според земеделския министър Мехмед Дикме, това е най-силното изложение.
Порязаха 50 изби заради "Домейн Бояр", за първи път в историята на "Винария" не дадоха Златни ритони – обобщава "Стандарт" и също разказва за присъствието на президента на откриването на изложението така – ще пием най-много по три чашки, с тази директива, според изданието, Георги Първанов повел Мехмед Дикме на обиколка по щандовете.

Ако започнем отначало – от първа страница на "24 часа", там четем: 4х4 почивки за 2005, или, както става ясно по-надолу, през тази година ще почиваме 4 пъти по 4 дена, 2 пъти през септември, веднъж през март и веднъж през май. Обаче това още не е решено, такова е предложението на социалния министър, което правителството може да одобри днес.

Пак от "24 часа" разбираме, че през 2020 година пенсията ще стигне 80% от последната заплата, но – както коментира "Труд" в редакционната си колонка – колко ще е заплатата тогава 100 евро или 1000 евро – никой не ти казва.
Прогнозата е на НОИ, оттам чакат още бейбибум и връщане на емигрантите до 3 години.
Между другото, прогнозите за увеличаване на пенсиите са обосновани със съотношението работещи - пенсионери – ако сега то е 100 на 97, през 2020 се очаква то да се промени на 100 към 82.
Както пише Новинар – шефът на НОИ Христосков ще бори дефицита в НОИ с демографския срив. Защото, по данни на Агенцията за икономически анализи и прогнози и националната статистика, през следващите години се очаква увеличаване на ражданията, намаляване на смъртността, създаване на нови работни места, доближаване на доходите до европейските, а оттук – увеличаване и на приходите от държавно и обществено осигуряване.

За данък върху пенсиите, поискан от Световната банка четем в "Монитор". Мотивът е, че ако в развиващите се страни пенсиите са освободени от облагане, в развитите практиката е върху тези доходи да се плаща данък.
Освен това експертите на банката препоръчват затягане на режима на издаване на решения за инвалидност.

Отново на осигурителна тема – но за здравните осигуровки – е водещият материал на "Телеграф". Под заглавие 84% недоволни от здравните услуги изданието излага статистика, според която всеки втори столичанин смята, че здравните услуги от 2001 насам са се влошили, всеки втори софиянец става и жертва на рекет. Проучването е на АССА-М.

И още един сондаж – предизборен, от Алфа Рисърч – шансът на десните е в кавгата на жълти и червени, пот това заглавие "24 часа" публикува интервю със шефката на агенцията Боряна Димитрова. Днес принципните позиции, защитаване преди, са променени. И седи въпросът и за идентификацията на дясното в по-широк план – казва социоложката.
БСП поведе и в София, СДС – трета сила – тези данни от проучване на АССА-М добавя 24 часа към думите на Боряна Димитрова.

На социологическите проучвания "Новинар" посвещава днес анализ - ако човек съпостави данните на различните социологически агенции, ще си помисли най-малкото, че живеем в страна с размерите на Съединените щати, а различните социолози проучват общественото мнение не на българи от Перник и Пазарджик, а на американците от Източното и от Западното крайбрежие.
Другото обяснение граничи с клинично психическо състояние, определяно като раздвоение на личността, от което може би страда цялата нация. Иначе как да си обясним, че по един и същ въпрос агенциите тиражират диаметрално противоположни резултати.
Като например, че 2/3 от българите искат ремонт на кабинета и в същото време, че 58% предпочитат кабинетът да оцелее. Проучванията са правени по едно и също време от две независими една от друга агенции с един и същ повод - вота на недоверие.

Някои социолози предпочитат да задават един и същ въпрос по различен начин, така че резултатът да се отчита по косвените отговори, сред други разпространен се оказа мотивът, че ако дадени данни се тиражират предварително, предварително може да се промени резултатът – анализира "Новинар", за да стигне до извода, че твърде фрапиращото разминаване на социологическите резултати с действителността е в признанието, че "има много евтини социолози и те се купуват лесно".
Преди избори пазарът на обществените нагласи така се разширява, че малко социолози могат да удържат на натиска. Целият материал е онагледен със снимка на главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Симеон ще разкара Новото време в първия удобен момент – четем в "Сега" днес. Според автора Любен Обретенов, Севлиевски и Кошлуков са поредните български политици, които подценяват премиера, а едно трябва да му се признае на Симеон – който го е подценил, все е сбъркал.

Отново за кризата в парламента и правителството, "Дневник" публикува анализ на Васил Гарнизов – по стар космологичен рефлекс годината започна с предсказания за политическите и стопанските процеси, които ни предстоят, но пост фактум всички те се оказаха близки по един въпрос – никой не предсказа февруарската криза, пише авторът. Тя настъпи внезапно и това имаше някои важни последствия – изненадани бяха управляващите, което позволи на обществото да надникне зад кулисите, изненадана беше опозицията, изненадано беше и обществото, което така и не получи ясна картина, а междувременно кризата приключи.
Но направи видими процеси, които иначе щяха да останат скрити поне до началото на предизборната кампания, смята авторът и добавя 20 извода от блиц-кризата.

За един призив разбираме от страниците на "Труд" днес – става дума за писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, подписано от 32 общественици и организации. Писмото е в подкрепа на българските медицински сестри, осъдени на смърт, а сред обществениците, сложили подписите си, са английският писател Джон льо Каре и философът Ноам Чомски.
В "Новинар" днес обаче четем, че либийците били убедени, че медиците ни са престъпници - от шофьора на такси до пиколото в хотела в Либия са убедени, че българските медицински сестри са виновни за заразените със СПИН деца, съобщава в интервю за Би Би Си американският учен Джон Бюканън, който скоро е бил в Либия.

А в "Сега", на страницата "Наблюдател", политологът Евгений Дайнов разсъждава за разликите в пожеланията, които си отправяме заедно с "Чао" или "Довиждане" – доскоро пожеланието е било "Лек ден", сега обаче то все по-често е "Успешен ден".
За промените в обществените нагласи, довели до смяната на пожеланието и затова защо то не се е променило в нещо като “да ти е дебело, богатско или нещо такова” пише в. "Сега".