RFI - България Промени в кабинета: Кого сменят?

Промени в Конституцията: Как продаваме земя?

Българите вярват повече на ЕС, отколкото на своите институции

Промени в кабинета. Но кого сменят? – гадаят днешните вестници. Според в. “Новинар” даже министрите треперят, чакат “понеделник подир обед”. Нито един от тях не знае ще запази ли поста си - твърди “Новинар”. А защо правителствения говорител Цонев ще ги оповести по обяд? Защото “в понеделник подир обед заминавам за Брюксел, тогава ще бъде пояснено” – заявява Симеон Сакскобургготски пред репортерите.
За в. “Сега”: “Симеон просто държи министрите в шах”.
“Телеграф” прогнозира “рокади в кабинета в понеделник”.
“Монитор” пише: “Старото време пуска на новото 1 министър”.
“Знам кого махат, но не казвам” – извежда “24 часа” думите на Ахмед Доган. На снимката, разполовила първата страница на изданието, виждаме Доган с чаша червено вино (след наздравица за промените в Конституцията) да демонстрира загадъчна усмивка.

“Промениха Конституцията, иде ред на кабинета” – категоричен е “Труд”. И се спира на промените в основния закон на страната, определени като исторически. А те са следните: чужди граждани ще могат да купуват у нас земя; в Конституцията се записва: “България участва в развитието на ЕС”; правителството е под контрол за ходовете си в общността, български граждани ще могат да бъдат избирани в Европарламента, а европейци – в нашите местни избори.

Но има и много въпроси, най-вече около земята – пише “24 часа”. И на цели 2 страници пита какви са гаранциите, че албанската или руско-грузинската мафия няма да започне да изкупува у нас земи. От проучване на Евростат се вижда, че с цени от 306 лв. на декар, земята в България се продава на безценица. В Полша, например, пише изданието, се очаква цените на земята да скочат с 300 %.

На обратната гледна точка, отново от страниците на “24 часа” е анализаторът Красен Станчев. Той определя ситуацията така: “забраната за земята ще възкръсне”. Доколкото, според него, сегашните забрани ще бъдат възпроизведени в бъдещия закон за земята. И щом някой народен представител се обадел в парламента, останалите казвали: “Абе чакай, точно това ще направим после със закон”. Според Красен Станчев целия дебат в парламента е показал общ знаменател между всички партии. И той е:
1. Земята се разглежда като племенна собственост.
2. най-добре, ако може всяка продажба на чужденци да се забрани.
3. Държавата стои пред сделката и след нея”.

Подобно отношение “Стандарт” съзира и в отношението ни към чужденците туристи.
5 лв. е чаят на Боровец (и то за българи) – извежда изданието. А още по-скъпо е в Банско, пише “Стандарт” Македонски турист прави съпоставка с цените в австрийските курорти и отчита, че като се има предвид грубото отношение на сервитьорите и дупките по улиците, надали много от гостите ще се върнат.

Същевременно българите доплащат повече от европейците за едни и същи лекарства, разкрива “Монитор”. Данните са на Асоциацията на чуждите фармацевти, причината за това не са цените на лекарствата, а сумите, които НЗОК поема. В ЕС лекарства за високо кръвно налягане се поемат изцяло от здравно-осигурителните фондове, а у нас – само 25 % от здравната каса.
Здравната каса обаче конфискува телевизори на длъжници – извежда “24 часа”. Заборчлели в Разград вече са предадени на агенцията за държавни вземания.
В Стара Загора пък сушат архива на здравната каса с ютия, защото пазят документите в наводнено мазе, което не пречело на шефовете на регионалната каса да се ширят в модерна сграда от бетон и стъкло.

Друга европейска тема е водещо заглавие за “Труд”: 5 000 евро заплата за българи в Брюксел. Става дума за 400-500 работни места за администратори, които ще бъдат обявени от догодина. Стотина места ще са за експертни и мениджърски длъжности, ще има щатове за шофьори, техници. А младша-секретарка в евроинституциите получава 2 997 евро и 60 цента – осведомява “Труд”.

Дали това не обяснява защо българите вярват повече на ЕС, а не на своите управници – както четем в “Монитор”. Данните са на последния “Евробарометър”. От тях личи, че доверието в ЕС 58 % далеч надхвърля доверието в останалите български институции. Затова България е сред страните, където Евросъюзът има най—положителен образ (4-то място).

Иначе за пореден ден продължават сагата с “евтините жилища”, продадени от Външно министерство. Сега с контраатака на Соломон Паси, който иска дебат – трябва ли да се продава държавна собственост? - съобщава “Телеграф”.
“24 часа” за пореден ден публикува снимка на блока в столичния кв. “Изток”, където посланици, шофьори и секретарки” се закупуват държавни апартаменти.

Изданието обаче продължава да разследва доходите на Главния секретар на Външно Яшарали Ахмед, който освен, че си купил държавен апартамент за 54 000 (или 72 000 лв.с ДДС), ремонтирал и досегашната си къща в хасковското село Караманци. Последните години той добре инвестирал и в имоти, както става ясно от декларацията му в публичния регистър. Проблемът, пише “24 часа” е, че Яшарали Ахмед не е регистрирал приходи над 5 000 лв. А според наредбите заплатата му е около 1200 лв.

А тъй като е 19 февруари (132 годни от смъртта на Апостола на свободата), “Труд” се отказва от собствен коментар, а в рубриката си на първа страница публикува мисли на Васил Левски, озаглавени “Народната работа повече от всичко”. Първата от тях е следната: “За бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни усилия”.