RFI - България България заплашена от наводнения

Първанов предложи Желев за "Стара планина"

Акцентите на "София филм фест"

Язовирите преливат, 2.5 метра сняг на Пампорово, Гърция иска да укротим реките, обявява "Труд". Гърци: спрете Арда, допълва "24 часа". Язовирите ни заливат Гърция. Специалисти – спирането на водата е невъзможно, отбелязва обаче "Телеграф".
Огромни вълни от реките Арда и Марица и източване на преливащите язовири наводниха над 80 хиляди декара гръцка площ.
От гръцка страна поискаха да се спре изпускането на вода от язовира "Ивайловград". Шефът на агенция "Води" Асен Личев обаче обявил, че гърците преувеличават, допълва "Телеграф".
Колкото до ситуацията у нас – в цялата страна реки и язовири преливат. Обилното снеготопене, временно прекъснато от последния студ, напълни коритата им с огромни количества вода. От наводнения са заплашени селища и хиляди декари селскостопански земи, описва ситуацията "Труд".

За първи път президентът се възползва от правото си. Първанов лично предложи Желев за орден, обявява "24 часа". Първият демократично избран държавен глава ще получи "Стара планина" с лента за 70-годишнината си на 3 март, допълва изданието.
Мотивите за предложението са извънредно големите заслуги на Желю Желев за създаването и укрепването на българската демокрация и за повишаването на авторитета на България, допълва "Труд".
И коментира – доживяхме действащ президент да предложи за награждаване свой предшественик.
За да станем част от цивилизованите европейци обаче е нужна още една решителна крачка – действащ премиер да предложи "Стара планина" за свой предшественик. Щото досега май само го предлага на прокуратурата, допълва "Труд".

Гордея се с това, че в 13-вековната ни история може би аз съм първият държавен глава, който идва не по наследствен начин, не чрез заговори и преврати, не чрез въоръжено въстание или революция, не на щиковете на чужда армия, която е вляла в страната, а чрез прекия вот на българския народ в условията на свободни и демократични избори, споделя самият Желю Желев в интервю за "Стандарт".
И допълва - за най-голям неуспех чувствам провала на българския преход в икономическата му част, което коства здравето и живота на хиляди хора, отишли си преждевременно от този свят заради мизерията и отчаянието. И макар по конституция президентът да няма преки правомощия в икономическата област, чувствам косвена вина, допълва Желев.

Нов начин за набиране на средства измислят партиите - пари за партиите по телефона, обявява "24 часа". Костов събира пари по телефона, допълва "Стандарт". Костов събира дарения от утре, нововремци – след месец. За какво става дума? От 3 март всеки може да дари пари на партията на Костов с обаждане на спецтелефон. Постът се разкрива специално от БТК и ще работи 1 месец. Обаждането ще струва 99 стотинки без ДДС. При позвъняване отсреща ще се чува – “с това обаждане вие подкрепихте ДСБ. Благодарим ви”. Хората на Костов няма да имат достъп до парите, уточнява изданието. Те ще отиват директно по сметка на ПР фирмата, която ще организира кампанията им.
Костов на Евровизия, предлага "24 часа" в коментара си. И отсича – щом има съмнения за купени SMS-и, ще има и съмнения за купени обаждания. Какво пречи някой да финансира стотици обаждания на няколко души. После и политическата сила финансирана, и парите препрани, допълва изданието. А "Монитор" от своя страна отбелязва – Костов и електоралното аморе.

И отново пределекторално – БСП надцака НДСВ с по-щедри обещания, обявява "Сега". Колкото до поредните обещания на Симеон Сакскобургготски, които вчерашната преса определи категорично като предизборни, "Труд" днес коментира така – не е петмез, динена кора е. От приказките знам, че и царете лъготят като цървуланковци, обявява авторката на коментара. Онзи ден на родения ни като цар премиер Сакскобургготски око не му мигна.
Две преки останаха до изборите и човекът знае – обещанията трябва да са топли-топли. И само два примера – обещанието – при раждане на дете, опрощаване от 200 до 300 лева от заем на семейството. Контра – на кяр ще са банките. Иначе тия пари едва стигат за бебе за 1 месец – и на кърма да е. Нов фонд за пенсиите. Контра – заглавичкане.
Първо искам да знам във всеки момент средствата по личната ми осигурителна сметка в НОИ, дето я няма, допълва Труд. И логичното заключение – все нашите пари, бе хора.
Става като в приказката за Хитър Петър, който си топял залъка в парата от гърнето с чорбата. И пак си я платил. Така че – петмез ли? Пак ни подлагат динена кора, завършва изданието.

Идеята беше да представим на българския зрител цялата палитра от световното кино, до която той не може да се докосне при нормални обстоятелства. Така обяснява идеята за зараждането на "София филм фест" неговият директор Стефан Китанов в интервю за "Дневник". И допълва - от друга страна, тази политика имаше за цел да представи новите български филми по възможно най-добрия начин по света. Стана традиция да показваме ново българско кино пред специално поканени фестивални директори, селекционери на международни фестивали и представители на елитна кинопреса. Колкото до акцентите в сегашното, 9-то издание на феста, което започва на 4 март - това са филми като "Вера Дрейк", новият филм на Емир Костурица, филмите на Питър Грийнауей, панорамата на аржентинското кино, не трябва да се пропускат корейският филм "Самарянката" на Ким Ки-Дук и хонконгският "2046" на Уон Карвай, допълва Стефан Китанов.