RFI - България За дясната изненада зад фокуса с Ирак и за липсата на координация, която погуби редник Гърдев

Какво очакват българите от новото правителство 100 дни преди изборите - двойни пенсии и заплати

За да продължим още в началото на прегледа темата, която следим в последните дни – поглед към публикация на вътрешните страници на "Труд" със заглавие "Янките ще кажат утре в Багдад как е убит Гърдев". Това е съобщил шефът на ГЩ Никола Колев, а съобщението всъщност е, че на 11 март генерал Джордж Кейси ще докладва за инцидента, при който загина редник Гърдев.
"Труд" добавя и информацията, че държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс в телефонен разговор с българския външен министър е изразила дълбоко съжаление, както и че няма отказали се за Ирак от петия батальон.
Командирът на Гърдев не изпълнил US-инструкции и това предизвикало американската стрелба, обяснява Телеграф. Или – както пише "Новинар" – липсата на координация погуби Гърдев, това е признанието на ген. Колев.

Дясна изненада зад фокуса с Ирак вижда Георги Коритаров и обяснява мнението си в "Дневник" така: Драмата на БСП е в това, че работейки тъкмо върху струната “Ирак” за абсолютно мнозинство, тя всъщност работи за собствената си следизборна изолация в парламента. Ако аргументът за Ирак бъде превърнат в основен коалиционен критерий, тогава ще се окаже, че има достатъчно сериозни основания за създаване на следизборна коалиция върху принципите за приемственост във външната политика, която да не позволи на БСП да дестабилизира български позиции пред новите партньори на страната.

Пресата разказва и за разбития канал за износ на органи. Българи продавали бъбреците си в Труция и получавали между 2500 и 5000 долара за това, пише "Новинар". Болницата в Турция, в която са извършвани операциите трябва да бъде закрита, а лекарите да понесат наказателна отговорност, е мнението на шефа на Агенцията по трансплантации. И тримата задържани обаче са само посредници, а организатор на цялата мрежа е българска туркиня, която живеела в Истанбул, разкрива "Монитор" и публикува за сравнение и цената, която канадци, американци и евреи плащали за здрав орган – по 70 000 евро.

А ето и как ще се променя системата за здравно осигуряване – това са подробности след кръглата маса за здравната реформа. Имало мощен натиск за частно здравно осигуряване, и леви, и НДСВ били за допълнителни здравни вноски към частни фондове, без да дават никаква друга алтернатива. Това научаваме от "Сега", а "Труд" пък публикува предложението на здравния министър Атанас Щерев непушачите да плащат 10% по-малко за здравното си осигуряване.

"24 часа" отделя водещо място на българските лекарства, тези, които изчезнаха от аптеките в последните 10 години. Две страници отделя изданието на темата с лекарствата, оттам научаваме, че харчим над 1 млрд. за лекарства годишно, че представителите у нас на чужда фирма производител на лекарства давали специална карта за отстъпка за два свои препарата на социално слаби, че аналгин-хининът се връща по аптеките – но заглавието е под формата на въпрос, така че не е сигурно, а също и че българските фармацевтични производители искат преходен период преди въвеждането на вече удължения срок за защита на оригиналните лекарства – това е срокът, от който зависи дали българските производители може да продават аналози на дадено оригинално лекарство, обяснява "24 часа".

Пак от "24 часа", но предизборно – заплати над 500 лева се чакат след изборите - заглавие на анализ за това какво очакват българите 100 дни преди изборите от следващото правителство. Ето накратко какво – двойно вдигане на заплати и пенсии, замразяване на цените на ток, парно, телефон и вода, цигарите и алкохолът да не поскъпват, също и здравните услуги и образованието, но пък да станат по-качествени, както и бандитите да бъдат ударени, дори това да коства ограничаване на гражданските права.
Нo нов месия ще е онзи, който вдигне доходите на хората, обобщава данните от собственото си проучване "24 часа". В мечтите на сънародниците ни има странна смесица от образи - пише в коментара към тези данни – твърда ръка, икономика ала Живков, европейски доходи.

А "Сега" съобщава за енергийна тесла, но след изборите. След седмици на увъртане, отричане и заклинания вчера от Държавната комисия по енергийно регулиране са признали, че ще разрешат вдигане на цената на тока за бита още тази година. Избраната дата е 1 август, поскъпването е с 5-10%, ще има и такса за ползване на електромер.

Парите за снега тази година свършиха, съобщава още "24 часа", а също и че метат и мият само идеалния център на София, кварталните улици са заринати в сняг, защото не се чистят – има и снимки. В материала се припомня, че общинските съветници орязаха парите за концесионерите и насочиха сумата за затварянето на сметището в Суходол, което трябва да стане от 1 юли.
Трябва да се построи завод за отпадъци, но Столична община и екоминистерството спорели за това какъв да е този завод.

От "Пари" днес научаваме, че пилотите от "България Ер" били готови да започнат преговорите за размера на заплатите си с ръководството на компанията отначало. Изданието припомня, че исканията на пилотите бяха за заплата между 6 и 10 000 лв, докато ръководството предлагаше увеличение до 4500. Вчера се разбрало, че 15 пилоти са освободени заради преразглеждане на бизнесплана на компанията, после се заговорило, че и други пилоти ще напуснат, защото не са съгласни със съкращенията, в крайна сметка обаче станало ясно, че представителите на съюза са склонни на преговори, ако колегите им бъдат върнати на работа.

И за финал – коментар от "Монитор" по повод наградата, която Иво Папазов-Ибряма получи за музиката си. За Ибряма и политическите джуджета пише вестникът и затова как, когато Ибряма заминавал за Лондон, никой не му обърнал внимание и Министерството на културата не му дало една стотинка. За разлика от което министерството на културата на Мароко изпратило 15 музиканти на годишните музикални награди на ББС и поело всичките им разноски. След което никой не чул за тях, а Ибряма покори света. Добре поне, че Ибряма е вечен, а политиците преходни. Това ще ни е утехата – завършва "Монитор" редакционния си коментар.