RFI - България Празници на НАТО и Европа

САЩ мълчат за "приятелския огън"

Отлагат сделката с хеликоптери в армията

Разбити мрежи за порнография

Топалов - следващият световен шампион по шахмат?

Нови празници.
Празнуваме 2 дни за НАТО и Европа – извежда "Труд". Но, внимавайте, предупреждава изданието, засега това са само идеи. А именно – 4 април да е ден на НАТО (на Атлантическата солидарност), а 9 май – ден на Европа, предлага Междуведомствен съвет към вицепремиера Панайотов. Въпросът е дали новите празници ще са почивни дни или ще се честват като 8 март.

А старите проблеми?
Американците продължават да мълчат за смъртта на редник Гърдев – подчертава "Телеграф". Дори след специалния брифинг в Багдад не е станала ясна причината за "приятелския огън”. Вицепрезидентът Ангел Марин вчера не крие съмнение, че едва ли някога ще научим пълната истина за тази смърт. Доналд Ръмсфелд изрази съболезнования по телефона – отбелязва "Труд".
Междувременно, както пише “Новинар”, Генералният щаб продължава да разследва откъде е изтекла информацията. Ген. Колев е изпратил телеграма до четвъртия батальон в Ирак, в която заявява: “Няма да позволим анонимни доносници да петнят името ви”.

Около армията обаче продължава да ври и кипи – особено със сделката за модернизиране на бойните хеликоптери.
“Военните сделки са на прицел” – сочи разследване на “Дневник”. Изданието припомня, че в началото на месеца Народното събрание отхвърли проекта за анкетна комисия, поискана от ДСБ, по 11 модернизационни проекти на армията.
Повод за атаката на опозицията стана и модернизацията на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24. МО беше обвинено, че е одобрило израелската “Елбит системс” за изпълнител, без тя да разполага с документ, който се изисква в тръжната процедура. Опозицията дори заговори за представяне на подправени документи. "Ще проверим случая и няма да вземем решение, което да се основава на фалшиви документи", заяви военният министър Свинаров.
Източници от МО прогнозираха, че заради натиск от различни страни и проблемите с руската страна най-вероятно проектът ще бъде замразен.
И ето че Свинаров анулира търга за хеликоптери, съобщава “24 часа”.
Зад това, смята изданието, стои голяма вътрешна битка между две фирми – държавна и частна израелска компания. Шефовете на френската фирма “Сажем”, 3-та в класирането, пристигнали във вторник София, пише “24 часа’. Те претендирали за първо място, защото единствени имали договор с руската фирма производител.
“Знаехме си", коментира в "Дума". И пише, че точно преди 35 дни е обърнала внимание, че сделката с хеликоптерите няма да бъде осъществена. Изданието дори смята, че само то посочило защо. И предизвикало руския военен министър Сергей Иванов да вземе отношение по сделката по време на визитата си във Франция.

А иначе още един стар скандал – педофилията, тътне из пресата.
“Педофили от Европа нахлуват в България” – твърди във водещото си заглавие "Монитор”.
Причината - порноснимки и порнофилми с наши деца. България вече се превърна в страна производител на детска порнография. Този извод прави пред "Монитор" Златко Златев, председател на Асоциация "Антидетска порнография", създадена преди 2 години.
Причината на нахлуването у нас на европедофили е, че на децата в България се плаща много по-евтино за порносеанс. Например на Запад подобен фотосеанс “върви” от 2 до 5 хил. долара, у нас за един ден снимки, на дете се плаща около 70 лева, разказа “Монитор”.
Предприет е обаче “масов лов за живо порно - настоява "24 часа". И след разбиването на порностудиата в Пловдив, публикува репортаж и за полицейска акция във Варна.

И отново от страниците на "24 часа” Валери Найденов размишлява над темата “Проституция и преход”. Който започва така: “Информацията, която властта дава на народа е винаги балансирана. Така например, когато МВР съобщи, че в цяла Западна Европа имаме 475 български проститутки, явно се търсеше точен баланс с броя на българските войници в Ирак.
Такава е европейската държавна традиция – пише Валери Найденов: проститутките се изпращат на Запад, а войниците – на Изток. Само САЩ изпращат войници във всички посоки. Но ето че навръх 8 март, допълва той, Западът ни свали на земята – съобщи, че сме му изпратили 50 000 български (данни, почерпени очевидно от Форума на информацията на РФИ). Това, пише Валери Найденов е повече от цялата българска армия, барабар с генералите, и за да запазим баланса, според него трябва да окупираме Тайланд, отслабен след цунамито”.

“Телеграф” съобщава, че новият министър на културата и туризма Нина Чилова е на път “да раздели Орфей с гърците”. За да няма спор чий е Орфей и откъде е родом, тя се договорила с гръцкия си колега Аврамопулос да разработят съвместния проект “Родопите – родното място на Орфей”.

А “Труд” е особено горд, че вестта за оттеглянето на световния гросмайстор Гари Каспаров от шахмата дойде след загуба от българина Веселин Топалов. Той изяде “човекоядеца от Баку”, пише “Труд” след победа на 30 ход в испански турнир. “Аз съм моралният шампион” – заявява в интервю Топалов. Световните издания коментират, че Каспаров гледа към следващите президентски избори за Кремъл, а Топалов пък мисли за шахматната корона.