RFI - България Трети сме по ранени в Ирак

Много жертви по пътищата, хаос в София

9 клина между Кремъл и София

Трети сме по ранени в Ирак.
Равносметката е водещо заглавие в "Монитор". А пред нас в черната статистика, пише изданието са само САЩ и Великобритания, въпреки че контингентът ни е на 11-то място по численост в коалицията. Общо 48 025 са пострадалите и убитите в “коалицията на желаещите”, сочи военна справка. Ранените българи са 79, а убитите – 8. Предното ни място в класацията идва от малочисления ни контингент – 465 бойци.
Затова намаляват петия ни батальон със 100 души – подчертават “Новинар” и “Телеграф”.

В Дивания депутатите да носят сирене – предлага в анализ “24 часа”. И коментира идеята на български депутати да посетят Ирак - така, колкото и да е странно идеята им би могла да бъде успешна. Но не ако агитират бойците ни в Дивания или да се правят на мисионери, шашкащи индианци с разпятие.
В Багдад, пише “24 часа”, депутатите могат да разговарят с хора от сегашната власт. Лидерът на Иракската компартия Абдул Хамид Муса е възпитаник на АОНСУ и има силно политическо влияние. Над 200 иракчани са търкали българските студентски банки. Така че депутатски десант има смисъл, ако българите говорят за бизнес – нещо, в което сме далеч назад в коалицията, смята “24 часа”.

В Ирак е детска игра в сравнение с войната по пътищата ни – публикува обаче “Труд” статистиката на МВР. Ако там от началото на войната са убити 1800 американци, в България 1000 души загиват годишно по пътищата.

Борисов нахока Софиянски заради лудницата по улицата – извежда “Новинар”. Става дума за кошмарните задръствания в столицата, в следствие на зле планирани ремонти, които увеличават и риска от катастрофи.

Софиянски запълва дупки, хаос в София - потвърждава в “Сега”. Кърпенето на уличната настилка и дупките по столичния бул. "Яворов" предизвика огромно задръстване на над 1000 коли в ранния следобед, разказва изданието. От столична община обясняват, че не могат да ремонтират нощем, защото температурите падали под нулата и не позволявали кърпенето на асфалта. А и хората се оплаквали от шума. Според синоптиците нощните температури са над нулата. Задръствания, описва “Сега”, имаше и по бул."Васил Левски", ул."Граф Игнатиев", бул."Цар Борис III".

“Монитор” разказва от първа страница и за друга авангардна идея на градоначалника – горят софийския боклук в Европа. Отпадъците в Суходол щели да се пакетират, съхраняват 2-3 месеца и изгарят някъде в Европа, където имало свободно мощности. Но къде, Софиянски не уточнява – четем в ‘Монитор”.

До влизането си в еврозоната ще бъдете уязвими – предупреждава в интервю пред “Дневник” представителят на МВФ Ханс Фликеншийлд.
“24 часа" пък връчва на г-н Фликеншийлд резултатите на националната анкета “Какво очаква народът от бъдещата власт”. ”Ясно, коментира той, след като я преглежда, хората искат повече пари, с тях могат да си купят всичко”.

“Кабинетът обаче дава нови 10 млн. лв. за чешмички”, ще ги открива за изборите” – пише “Новинар”. Проектът е за изграждане на малки обекти с регионално значение.
Значи “чакаме не мед и масло, а гола вода” – коментира на първа страница ‘Труд”. Щом от правителствените чешмички пак ще потече вода и освен тях ще се откриват и... алеи за влюбени. Изобщо правителствената щедрост, пише изданието вгради нови тухли в Държавата слънце.

Иначе в реалния сектор, извежда в ‘”Пари” лизингът измества банковото кредитиране. А финансирането на частния сектор е едва 35 % от БВП.

Комисарят по евроразширяването Оли Рен, който се представя в интервю пред “Труд като голям фен на Стоичков и на българското червено вино, обаче предупреждава: моментът е исторически, н път сте да подпишете договор с ЕС. Но имате още много работа в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията.

В същото време, както сочи разследването на "24 часа”, съдебната система е заета с нов "възродителен процес” – сменя имената на мутрите. Така над 840 сводници, проститутки, крадци и грабители, пише изданието са с нова самоличност (утвърдена от съда примерно в Пещера) и не ги връщат от Западна Европа.

“168 часа" обаче настоява и че не всичко в битката с международния тероризъм е чисто. Според разследване на изданието набеденият за атентата в Мадрид Тони Миленов не бил терорист. Схемите, разглеждани и от мадридски съд, били елементарни водородни чертежи, а на испански, твърдят български експерти думата “бомба” имала значение на “помпа”.

Няма “българска следа” в мадридските атентати – категоричен е пред "168 часа" Ангел Александров, шеф на Националната следствена служба.

“Труд" брои клиновете между София и Москва. Те са 9, като в тях освен битка за тютюневия холдинг се намесвали и отколешни тайни вражди за въоръжение. Заради Кремъл нямаме натовска авиация – твърди “Труд", връщайки се към ремонта на хеликоптерите ни.

Дали масоните ще връщат Симеон на трона – гадае в тема на броя си "168 часа". И заплита сложна комбинация, в която освен министъра на администрацията Димитър Калчев *близък до БСП и известен масон) присъстват православната църква и духовници на Ватикана.

БСП с потенциал да управлява сама – с това заглавие излиза “Дума”. Три месеца преди изборите социалистите наближават заветната цел за мнозинство в 40-тото НС, смята социологът Юрий Асланов. БСП има 27.4 %, НДСВ – 12.4 %, а СДС – 6.3 %. С преизчисляване на процентите, смятат левият социолог БСП може да стигне 121 депутатски мандата.

БСП се стяга за сватба – настоява "Стандарт” И пише следното – който смята, че БСП само реди листи или пише програми, жестоко се лъже. До края на седмицата столетницата е в предсватбена треска. Но под венчило минава не лидерът Станишев, който още не е поискал ръката на елена Йончева. В събота цялото “Позитано 20 ще тича от пленум на софра и жени Кристиян Вигенин (шеф на международния отдел и наследник на Станишев), водач на листата в Ямбол. Булката Милена Ангелова, допълва “Стандарт”, е шеф на Асоциацията за индустриален капитал.

Ваксинират глиганите - четем пък в "Труд”. Идеята е на аграрния министър Нихат Кабил, за да не плъзне чума из гората.