RFI - България Българките в Либия са невинни според 13 лекари от Бенгази

Правата на гражданите и на мутрите в България

Почивките през май

13 либийски лекари са категорични: Българките са невинни!, идентично звучат "Новинар" и "Стандарт". Агенти на Кадафи причинили заразата, допълва във водещото си заглавие "Новинар".
За заразяването на близо 400-те деца били виновни служителите за сигурност и определени личности, които отговарят за медицината. Това се казва в сензационно писмо на 13 лекари от Бенгази, публикувано в най-популярния опозиционен либийски сайт, който се базира в Лондон.
В писмото лекарите твърдят, че познават тези хора. Те се страхуват да разкрият имената им, но са готови да говорят, ако има международна защита за тях и семействата им.

Адвокати портят анонимни свидетели, обявява "Телеграф" по повод срещата на главния секретар на МВР Бойко Борисов с премира Симеон Сакскобургготски. Свидетелите млъкват. Имената им се научават безпроблемно от обвиняемите, допълва "Монитор". Бойко Борисов предаде на премиера списък с имена на анонимни свидетели, които са били заплашвани от криминално проявени, допълва "Новинар".
Според адвокати обаче, единственият начин да се получи името на анонимен свидетел е ако има изтичане на информация.
Следва логичният въпрос - Какви права имат мутрите у нас, пита "24 часа". Могат да носят взрив – не за бомби разбира се, а като риболовен такъм. Могат да препашат незаконно оръжие.
Имат право да се чувстват приятно в килията. Ако условията не са достатъчно добри – веднага – или домашен арест, или парична гаранция. Очевидно те имат много повече права от обикновени гражданин. А сега си извоюваха и възможността да мачкат анонимните свидетели по тежки наказателни дела. С тази възможност мафиотите почти обезоръжиха полицията, следствието и прокуратурата, допълва "24 часа".

Колкото до правата на обикновените граждани в България? Те имат право да бъдат взривявани, бити, отвличани, прострелвани с незаконно или законно оръжие.
Могат да им крадат колите, да ги обират, мамят, грабят, изнасилват и рекетират. И като бонус имат право всичко това да им се случва по няколко пъти. Защото тези, които ги тормозят, обикновено са на свобода.

Агджа бе обучен в България, с препечатаното интервю на шефът на Щази Маркус Волф, дадено за италианския "Ла Република", "Новинар" отново отваря темата за българската следа.
"Монитор" обаче слага друг акцент върху изказването на Волф – няма доказателства София да е замесена в атентата срещу папата.
"24 часа" от своя страна е категоричен – доказателства за българска следа в архива на Щази няма. Кореспондент на вестника е успял да прочете телеграмите, които българското правителство отказва да разсекрети и е категоричен – версията на службите на ГДР е, че атаката целяла Студената война да стане гореща.

Наградите на победителите в конкурса "Майките и децата са бъдещето и богатството на нацията ни" бяха връчени от Силви Вартан, министърa на здравеопазването Славчо Богоев и шефa на Световната здравна организация за Европа д-р Марк Данзон.
Силви Вратан е посланик на Световната здравна организация у нас, допълва "Монитор". Певицата говори на чист български език с 9 малки художници.

Почиваме 2 пъти по 3 дни през май, съобщава хубавата новина "24 часа". Всъщност, през следващия месец освен двете кратки почивки по 3 дни, се задава и една четиридневна ваканция. Почивните дни са по Великден, Гергьовден, а 4-дневният отдих е около 24 май.
Следващият такъв хубав месец ще бъде септември, когато се събират 2 пъти по 4 почивни дни.