RFI - България Какво мисли премиерът - може ли или не може да има цар?

За изборите - може ли да бъдат честни и демократични или е по-добре да се правят по Търговския закон?

Първо челните заглавия – обрулиха паметника за "Индиго" – големи букви над голяма снимка на бронзовото дърво паметник на загиналите деца. Дървото е без листа – вандали са ги обрулили за старо желязо, министърът на спорта Лучано разпоредил до 1 юни паметникът да бъде поправен.

Под тази снимка вече навлизаме в европейските теми – край на евтините стоки, Европа праща на съд всеки, който фалшифицира. Това означава, че тези, които произвеждат и продават фалшификати на запазени марки ще бъдат съдени и затваряни, а освен това ще бъдат длъжни и да си направят корективна реклама – да признаят публично дейността си и да обещаят, че повече няма да я извършват. Тези европейски мерки трябва да влязат в сила до 19 месеца след България в ЕС.

Симеон се отметна, можело да има цар – големи червени букви на първа страница на "Труд". Напоследък вестникът публикува на части интервю на изпълнителния си директор Тошо Тошев с премиера Сакскобургготски.
В понеделник заглавието на публикуваната част беше "Няма да има следващ български цар" – предоставено предварително за одобрение на Симеон Сакскобургогтски. Той го е одобрил.
След това обаче се коригирал – не съм казал, че друг цар няма да има, само технически обясних на г-н Тошев защо синовете на един цар не стават автоматически царе.
На по-вътрешна страница обаче "Труд" цитира думи на премиера, който казва, че монархията не е на дневен ред, както знаете от много време – това е бил коментарът на Симеон Сакскобургготски за изявлението на спортния министър, че ще работа за връщане на престола. Това е.

Впечатление прави и редакционното каре на първа на "Труд", посветено на рождения ден на Ленин утре и на ленинизма. 135 години след рождението едни ще го честват, други ще се правят, че никога не са чували за него. Идат избори и всички се бият в гърдите с ленинското "Есть такая партия!".
В изпълнение на заветите на Илич десницата е разбита и левицата крачи към заветното мнозинство. Има ленински съботници, борим се за електрификация, вярно, няма съветска власт, но и американска производителност няма – пише Тодор Токин.

Още за изборите – възможно ли е тези избори да бъдат честни – пита Антоний Гълъбов в "Дневник". Без съществени нарушения в изборния ден – така сме свикнали да преминават изборите – и без да си задаваме наивни въпроси за честността и за почтеността във всичко.
Българската култура приема за нормално управляващите да направят всичко, за да останат на власт, санкцията идва, когато управляващият вече е изгубил, при това най-силно се наказва самата загуба – защо управляващият е допуснал да изгуби властта.
Да, процедурните правила ще бъдат спазени – приключва анализа си Антоний Гълъбов, - но българската политическа система не е в състояние да гарантира провеждането на честни, свободни и демократични избори.

Предизборна е и първата страница на "Монитор" – Азис срещу Бойко Борисов на изборите – или в Пловдив или в Благоевград.

И още – пълнят дупките с дупки. Това са казали на репортери на изданието от асфалтовата база "Пътища" и съоръжения във Враждебна – дупките се пълнят със стар асфалт, който е изровен от други дупки, или от същите.

За ремонтите по пътищата – не само в София, но и към морето – пише и "Телеграф". Кърпят пътищата с пари от винетки, трескави ремонти кипят и в София от около месец и предизвикват задръствания.

И още предизборни – закриването на болници, което беше обявено от пресата преди няколко седмици се отлага за след 2007, когато вероятно ще бъдат закрити до 30% от болниците – темата е във всички национални всекидневници.

Всички пишат и за уникален начин за измами със зърно, а в "Новинар" това е водещо заглавие. Става дума за метод, по който търговци влияят на кантарите дистанционно, а измамата е разкрита от РДВР-Плевен.

Яйцата поскъпват преди Великден – "Стандарт" отделя повече място на тази тема, вестникът съобщава и че бирфестът, който няколко години се правеше на жълтите павета в София вече няма да е там, а около НДК – причината е, че според шефа на общинската фирма "Паркинги и гаражи" Ивайло Николов не е редно в работни дни да се затварят паркинги в центъра и да се затваря движението.

Да приключим отново предизборно – за киселото мляко и политиката пише Галина Стоянова в "Пари" и добавя – ако имаше партия на бизнеса, по-добре изборите да се правят по Търговския закон.