RFI - България За туристите и джебчиите на морето

За тока на ромите и Ахмед Доган

С парите на БСП за изборите Иван Славков и на море не отива

Днес е първи юни, Денят на детето. Освен това от днес започва официално сезонът за почивки на морето. И ако за Деня на детето вестниците не пишат много, то за началото на сезона пишат.
Тихо, туристът спи на морето – това е заглавието, с което излиза "24 часа". Защото кметът на Несебър е определил глоби за вдигане на шум, от 50 до 2000 лв, определил е и обедна почивка.
"Новинар" съобщава за друго – крадците тръгнаха към морето. Цели семейства отивали да упражняват професията си – от бабата до правнучето, "Новинар" обяснява това в редакционната си колонка с факта, че е лято и Бойко Борисов не води листите във Варна и Бургас, все пак в отговор на започналия и за джебчиите сезон от цялата страна на морето се командироват полицаи, които да помагат на колегите си там.

Пак от "Новинар" научаваме, че 40 000 деца са спрели да ходят на училище през тази учебна година. Това е повече от миналата – тогава отказалите се са били 31 500. Причините – ниски доходи на родителите или пък незаинтересованост от тяхна страна, липса на мотивация или емиграция.

И понеже днес вестниците пишат и за операция, с която немски лекар е спасил 6-годишно момче, да добавим и проверката на "24 часа" за даренията във фонда за болни деца – само 10 от 240 депутати са дарили пари за този фонд, най-много са дарили председателят на парламента Борислав Великов – 500 лв, и колегата му от жълтата партия Димитър Калоянов – на два пъти по 700 лв.

И понеже вчера изтече срокът за подаване на декларации за имотното състояние на висшите държавници, "Пари" днес излиза със заглавие "Властта на опашка в Сметната палата" 500 управници са чакали последния момент, за да подадат имотните си декларации.
Куриер донесъл декларацията на президента Първанов, всъщност така са постъпили повечето от задължените да подадат такава декларация, а те са над 5600. Около две трети от тях са изрядни, допълва "Пари". 2/3 от висшите чиновници декларираха имотите си, пише и "Монитор".

Различно е положението с жителите на Столипиново в Пловдив. Тази тема коментира Светлана Джамджиева от "Труд" в редакционната колонка на първа страница. В България трябва да си или циганин, или Кремиковци – пише там.
Защото ако си българин, турчин, арменец, хлебопекарна или малко шивашко предприятие, имай късмет да задлъжнееш на държавата – отвива ти бушоните или ти дръпва шалтера. До този извод стигна простият токо-, водо-, данъкоплатец, след като Доган успя да разсрочи трупания 10 години дълг за електричество от махала Столипиново. Защото пловдивските роми били отритнати от държавата. И това го казва човек, който откакто се трупа този дълг, е в управлението на държавата, и го прави 25 дена преди изборите.
Колкото до ромите, завършва коментарът на Джамджиева, хиляди от тях си изкарват честно и почтено хляба и с и плащат сметките, и точно те са потърпевшите от предизборната милостиня.

В "Монитор" същата тема е на челно място, под заглавие Доган пуска тока на наркодирлъри. А за наркодилърите подробно разказва "Новинар" – за срещата на журналист от вестника с 16-годишно момиче, което продава наркотици.

"Монитор" продължава и темата за ромите, живеещи в Захарна фабрика – от понеделник започва съвместна акция на полицията и общината и всички роми без адресна регистрация ще бъдат изгонени оттам. Ревизия на енергетиката заради цените на тока – за това съобщава "Сега". Ревизията ще е през лятото и ще е за цялата енергийна система. Комисията за енергийно и водно регулиране ще прегледа отново и инвестиционните програми на трите собственика на електроразпределителните дружества. Наскоро те поискаха повишаване на цените на тока и въвеждане на такса електромер, но комисията отказа – припомня "Сега". Изданието ни връща и към изборната томбола – днес комисията по наблюдението на Съвета на Европа ще обсъди идеята, която е смаяла Съвета на Европа.

Как се нарича използването на публични средства за партийни цели в хода на една предизборна кампания – пита социологът Антоний Гълъбов в анализ за "Пари" под заглавие "От Искам да ми е чисто до… изборната томбола".
Безсмислено е да се повтаря, пише той, че компютрите, както и чешмичките не са платени с парите на партията НДСВ. Повечето министри не са в отпуск и никой не може да каже кога пребивават някъде в качеството си на министри и кога – като кандидати за народното доверие и любов. Но техните посещения, разбира се, са финансирани от бюджета на министерствата. Правителството на Сакскобургготски успя да постави своеобразен рекорд в общия модел за употреба на публични средства за целите на партийната агитация и пропаганда – завършва анализът.

А по повод парите на партиите за кампании – "Труд" пише днес и за началото на кампанията на движението на Иван Славков -Напред, България!
(аналогията с Форца Италия и Берлускони е търсена, нарочна и потвърдена от Иван Славков). Вчера вестниците съобщиха, че до момента от сметките на БСП се вижда, че левицата е събрала най-много средства за кампанията си, 600 000 лв.
Коментарът на Иван Славков е бил характерен – с толкова пари и на море не отивам!