RFI - България Забогатели сме за последните 4 години - как и колко

Кабинетът търси евтина кола за изборната томбола

КАТ слага камери по светофарите

Забогатели сме за последните 4 години, твърди пресата днес като цитира доклад на "Индъстри уоч". Всеки с по 653 лв. общо за 4-те години. Българинът се замогва, домакинствата са увеличили финансовото си състояние с 85%, общото им богатство е около 80 млрд. лв. "Пари" обаче публикува и обяснението за забогатяването – до голяма степен то се дължи на превръщането на неликвидните активи, каквито доскоро са били недвижимите имоти, в ликвидни.
За 2004 с 80% са се увеличили и задълженията на гражданите. Индъстри уоч препоръчва на правителството да не създава изкуствена заетост с държавни програми и да не увеличава скоро минималната заплата.

В същото време кабинетът започва преговори за изборната томбола, както пише "Дневник" или – ако четем "24 часа" – Търсят евтина кола за томболата.

А Комисията за бедствия и аварии ще отпусне на пострадалите от проливните дъждове общини половината от поисканата от тях сума.
Двойно по-малко пари за щетите от пороите – както съобщава "Сега" на първа страница. Снимки на пострадалите села има във всички национални всекидневници, видяхме кадрите и снощи в новините.

Видяхме също и как ще се сгъва интегралната бюлетина, тази, с която ще гласуваме – по дължина, а ако искаме може след това и на още две или три.

Две предупреждения откриваме в пресата – едното е от зам.-председателя на надзорния съвет на фонда за гарантирани вземания на работниците при несъстоятелност на работодателя, на страниците на "Новинар". Имало опасност НДСВ да източи от фонда в касите си 30 млн. лв.

Другото предупреждение е чело на "24 часа" – НДСВ цели изборите да се касират, твърди зам.-председателят на БСП Румен Петков. Залагали се мини за гласуването в чужбина и това се правело, защото НДСВ искали да оспорят резултатите от вота.

В интервю за "Дневник" пък министърът на отбраната Николай Свинаров казва: Ясно заявяваме, че и през втория мандат няма да управляваме с БСП.

Рисковано е да си Наполеон и Ленин едновременно – пише "Пари" в анализ. Политиците започнаха с големите социални обещания, някои дори така обещават, че оставят сред хората впечатлението, че ако вземат властта, животът ще стане почти безплатен, поне за бедните.
Ясно е обаче, че никога не е имало безплатно здравеопазване, напомня авторът на анализа, а всички пенсии и социални помощи не се покриват от празния пенсионен фонд, а от социалните осигуровки, които плащат бизнесът и българските граждани.

"Телеком Аустрия" ускори покупката на "Мобилтел", съобщава "Монитор". Всъщност тези сделка, най-голямата в Югоизточна Европа, е навсякъде в пресата. В "Стандарт" дори на първа страница – Купиха М-Тел за 1.6 млрд. евро. Шеф на "Телеком Аустрия" обяснява, че ускоряването на сделката дава на компанията му стратегическо преимущество. Сделката трябва да бъде приключена до юли.

А до края на годината КАТ ще сложи камери на всички светофари в страната, за да снимат всеки, който премине стоп-линията – всеки, който мине на червено. Камерата прави 5 кадъра и така снимката става неоспоримо доказателство за съда. Първата камера вече работи – в София, на кръстовището при хотел "Хемус". Според шефа на КАТ с тези устройства ще бъдат хващани три пъти повече нарушители.

И още нещо за шофьорите – катаджиите с паяците повече няма да взимат пари на ръка, защото от този месец колите ще бъдат оборудвани с GPS, ще бъдат следени със спътник. За всяко движение на паяка край неправилно паркирала кола, катаджиите ще трябва да представят документ.