RFI - България 23 години по-късно ЦСКА срещу Ливърпул

120 цигани в атака, 11 паднаха

Симеон не иска да е премиер

Страстите около опитите да се състави правителство изглежда се поуталожиха, защото най-тиражираните издания у нас днес се вълнуват повече от футбол. “Идват! Срещу ЦСКА и за Майкъл”, е огромното заглавие, което се набива на очи на първа страница на "24 часа". Четейки по-нататък разбираме, че става дума за мача между ЦСКА и Ливърпул, който ще се играе в София на 10 август. Според "24 часа" английските фенове идват освирепели, за да се бият срещу родния отбор, но и за свободата на 19-годишния запалянко Майкъл Шийлдс, осъден за опит за убийството на бармана Мартин Георгиев.
Ултрасите на "Ливърпул" официално съобщиха, че няма да дойдат в България заради 15-годишната присъда на Майкъл Шийлдс, постановена от Варненския съд миналата седмица, съобщава "Новинар".
"Труд" вижда нещата така: “23 години по-късно ЦСКА срещу Ливърпул”. От коментарната рубрика разбираме, че е истинска ирония на събдата, че армейците ще се изправят срещу Ливърпул, точно когато на Острова тече яростна кампания срещу присъдата на ливърпулския фен. “Позицията” на "Труд" е родната Темида да не се огъва.
Британците справедливо ни критикуват за мудно и податливо на външни влияния правосъдие, продължава изданието. По делото на “Шийлдс” обаче то действа с английска бързина. Пък и у нас, както в Англия, всяка присъда може да се обжалва.

Продължаваме темата за битките, информация за които все така откриваме по челните страници на днешните вестници. “120 цигани в атака, 11 паднаха”, е водещото заглавие на "Телеграф". От текста долу става ясно, че 120 освирепели роми нападнали кравеферма в Козлодуй, въоръжени с камъни, вили, брадви и лопати, за да защитят свой събрат, обвинен в кражба на 5500 лв., и да търсят неизплатените си от месеци заплати.
Циганската орда беше посрещната със стрелба от 20 българи, пише "Телеграф". В крайна сметка 11 мургави биячи са простреляни в краката. 5-ма от българите също са ранени в боя. От цялата работа болницата в Козлодуй е пред фалит, защото е приела 11-те простреляни, а те са без осигуровки.
“Пали се фитилът на войната”, коментира "Телеграф". И посочва, че случката в Козлодуй идва да напомни, че липсата на добре работещи съдебна система и правоохранителни органи е като буре с барут. При това огнивото и фитилът са в неизвестни ръце.

"Монитор" посвещава цели две страници на инцидента. И използва случая, за да разнищи въпроса с българските болници изобщо. В коментара “Без изход” вестникът пише, че болниците са натрупали 24% повече дългове в сравнение с миналата година. И отбелязва, че очевидно не 11-те роми са причината за фалита на козлодуйската болница.

Всекидневниците, разбира се, продължават темата и за битката за премиерския пост. “Симеон нe иска да е премиер”, четем в "Дневник".
"Труд" съобщава, че “Жълтите търсят червен премиер”. И публикува снимки на двамата най-подходящи - посланикът ни в Япония акад. Благовест Сендов и бившият президентски съветник Ивайло Калфин. Ляв или десен премиер?
От вчера е сигурно, че името му няма да е Симеон Сакскобургготски, четем в "24 часа". Вестникът предлага своя анкета, според която 25% искат ново име, а 21% - вот наесен. Следват мненията на видни социолози и политолози, които се опитват да посочат “кой кого наесен”.
"Стандарт" е категоричен, че “Царят бави мандата” и допълва със снимка в парламента на Симеон Сакскобургготски и Иван Костов с бележка отдолу: “Бъдещите коалиционни партньори”. Според изданието царят пак започнал с номерата си и накарал царистите да увъртат и да бавят топката.

"Телеграф" също излиза със снимка на първа страница. Този път на нея са запечатани Станишев и Сакскобургготски, които вчера се засякоха случайно в кулоарите на парламента.
Снимката е придружена с красноречивото: “Станишев прегърна царя, но не пуска Доган”.

"Труд" се опитва да разбере “Къде се препъва десният съюз?” И предвещава ”Мандатът на НДСВ - невъзможното уравнение”. “Комунистически реваншизъм тресе БСП” е челното заглавие в "Монитор", според който “червените крояха на пленума си как да провалят НДСВ”.
Вестникът има и друга версия “Конспирация на Първанов провали кабинета на БСП. Според тази хипотеза президентът имал договорка с лидера на ДПС Ахмед Доган. А тя е следната - ДПС подкрепя Първанов, а Първанов урежда БСП да прибере ДПС във властта при спечелването или правенето на коалиция след парламентарните избори.

"Политика", от своя страна, е категоричен, че “БСП си е БКП”. Според седмичника червените крила на стария комунистически стил и на европейското демократично поведение се сблъскаха дали да се водят реални преговори с НДСВ.
"Политика" информира, че “Червените коват ударен отряд за трети мандат”, ако рулетката за кабинета стигне до ДПС.

Все по-настойчиви станаха напоследък предупрежденията, че заради случващото се у нас отлагаме членството си в ЕС. "Стандарт" цитира държавния глава: “Кризата ни отдалечава от Европа”.
Не така смята обаче министърът по европейските въпроси в оставка Меглена Кунава. Според нея “напълно под контрол" е европейският дневен ред на България. Кунева посочва, че ако партиите се съгласят да изпълняват програма, за която всеки ще отстъпи по половин крачка, България ще напредне с три. Министърът в оставка е категорична, че най-добрият премиер, разбира се, е досегашният, и моли “Не ми горете името за премиер”.

В разгара на лятото особено дейни са археолозите. Затова "Стандарт" предлага среща с нашумелия Георги Китов, който отдъхвал сред имане. В понеделник копаем по работа, през уикенда - за удоволствие, казва археологът.