RFI - България Напрежение във властта - спорове за постове

БСП готви чистка, бивши министри се стягат за чужбина

Данъчни погват частните учители

Напрежение във властта. Битка за постове вече тресе коалицията – извежда “Монитор”. Преговорните екипи на тристранната коалиция –БСП-НДСВ-ДПС не могат да се разберат нито за зам.министърските квоти, нито за областните управители. Царската партия, пише “Монитор” вече почти открито твърди, че социалистите и Ахмед Доган са ги измамили и отметнали от договорките.

“Политика” размишлява още над това защо Симеон влезе във властта с Б отбора. Според изданието той е посочил само фигури, близки до левицата. Но същевременно бившият премиер е дал ясен знак, че ще държи постоянно Първанов и Станишев в напрежение по време на съвместното им управление с ДПС.

БСП започва чистка – пише “168 часа”. И то във всички министерства и държавни агенции. Червените скоростно сменят шефове на спецслужби, посланици и главни секретари, настоява “168 часа”. “Позитано 20” било направо залято от молби на активисти за постове в управлението.

Бивши министри пък стягат куфари за чужбина, съобщава “Стандарт”. Досегашният просветен министър Игор Дамянов се гласял за посланик в Москва. Бившият спортен министър Лучано се бил примерил за Агенцията по туризъм. Досегашният социален министър Христина Христова е депутат, но иска да замине за Брюксел.
Не е тайна, припомня “Стандарт”, приятелството й с генералния секретар по социалните въпроси в Еврокомисията Одил Кентен.

Снимки на наводнените райони и репортажи за посещенията на новите министри откриваме в “Труд” и “24 часа”. 6.5 млн. лв. иска армията, за да изгради мостове и диги, допълва “Труд”. И коментира: “пробити джобове за дълбока вода”. Защото, смята “Труд”, дори щетите да са 633 млн. лв., както изчислява ООН, не може всички да гледат само към държавата. Модерният човек се застрахова. Частникът плаща. А българинът прави точно обратното...чака първите капки дъжд и разчита на държавата.”

В същото време държавата е извела нов свой приоритет – бирници погват частните учители – водещо заглавие в “Монитор”, “24 часа” и “Труд”. И то защо? Защото не издавали касови бележки, пояснява “Монитор”. “24 часа” внася още яснота – в два столични ВУЗ-а вместо да дават уроци по целия учебен материал, продавали теми по география и задачи по математика, които обикновено се падали на изпита. Известен преподавател в столичен ВУЗ-а, твърди “Труд”, изкарвал 96 000 лв. на година, без да плаща данъци от уроци.

“Новинар” обръща внимание на други санкции – вземат книжката за 3 г. на кьоркютук пияните. Същата санкция се прилагала и при отказ на кръвна проба. “Стандарт” обаче пояснява – отложиха най-жестоките санкции за пияните шофьори. Еврозаконите са с предимство, това решили депутатите. А “24 часа” съобщава още причини за разбързването им. Ако приемат новия НПК, народните избраници смятат да имат ваканция между 2-12 септември.