RFI - България Здраве и успехи през 2005 година

Като за начало на годината - бирата поскъпва

Българите станаха прекалено търпеливи...

Здраве и успех през 2005 година, пожелава с големи букви от първата си страница "Труд". И още – да ви срещне най-милият инспектор на ХЕИ, когато пушите на обществено място, винаги да минавате между дупките по българските пътища и магистрали, цените да растат по-бавно от доходите ви.

А над 100 семейства вече вкусиха от щастието на 2005 година – сдобиха се с рожби. Да са живи и здрави и да мислят за още, защото по-голям късмет от този – здраве му кажи, допълва "Труд". Пожеланието на "Новинар" - Да вдигнем чаши за една здрава, по-малко нервна и успешна 2005 година, през която всички неща да си дойдат по местата.
И част от sms-ите, които някои политици и банкери са разпратили на ресорните репортери, споделени от "24 часа" – “Честита 2005 година! Пази Боже Негово величество министър-председателя”, благословил бизнесмен. А виден депутат пък поздравявал журналистите със следния sms – “Маслинка, лед, мартини. Наздраве, за много години! Весели, здрави, засмени, и цяла година пияни, но не от домашна ракия, а от любовна магия”.

Как обаче започваме годината – бирата поскъпва, ужасено обявява във водещото си заглавие "Труд". С по-високи цени на бирата тръгна Новата година. Пивото поскъпна заради повишение на акциза с близо 50 на сто от 1 януари. А много от дистрибуторите започнали да вдигат цените още преди настъпването на Новата година. И не само бирата – ракията с левче отгоре, допълва "Стандарт".

И отново от началото на Новата година – 3600 чиновници от днес дебнат за пушачи. В софийските заведения масово няма салони без тютюнев дим. Ресторантьорите цакат ХЕИ с табели частно парти, резюмира ситуацията Монитор. От 1 януари заловените с цигара на обществено място ще плащат по 50 лева глоба, провинят ли се отново наказателната мярка ще скочи на 100 лева. Драконовските мерки влязоха в сила от 1 януари.
Поради тази причина фалит чака 30 на сто от кръчмарите, допълва "Телеграф". Причината е, че драстично ще намалее оборотът на кръчмарите, уточнява изданието. Отлагат с месец глобите за цигари, успокоява обаче "Стандарт". Санитарни инспектори пък щели да изнасят лекции в кръчмите.

И едно новогодишно този път обещание – писна ни от лоши момчета, след цунамито на прехода отправяме взор към малките добри лични истории, отбелязва "24 часа". Защото вече дори и медиите, които се хранят предимно с историите на лошите момчета, сега се впускат усилено да търсят положителния герой. Един персонаж, който след промените като че ли остана без работа. Никой не е застрахован да постъпва човешки. Така както не е речено добрите хора да постъпват винаги добре. Но може би най-важното, което научихме от историите на хората, влезли в класацията Достойните българи е, че човек не трябва да бъде непременно герой, за да постъпва човешки.

А иначе – българинът е много търпелив. И със силен дух. И затова оцелява. Но като че ли станахме прекалено търпеливи, споделя Янка Рупкина в интервю за "Монитор". Хубаво е, че ще влезем в ЕС и някой ще мисли за нас, но по-важното е първо ние да мислим за себе си и хората, които сме избрали или ще изберем, да са отговорни към народа си така, както са към себе, отбелязва още Янка Рупкина. И допълва – Това, което ни крепи е надеждата, че нещо ще се промени, че ще дойде по-добро.