Дело.

"24 часа":

Пускат от затвора петимата полицаи, задържани по делото "Чората", ето защо

Решението дойде в предпоследния ден от мандата на Цацаров, който поиска възобновяването

Петимата полицаи, които от 6 месеца са в затвора в Бобов дол за смъртта на Ангел Димитров-Чората, излизат на свобода.

Това стана възможно, след като в понеделник петчленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) възобнови делото и постанови то да се гледа отново. Решението е окончателно.

Подновяването на процеса стана в предпоследния ден от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров и само часове след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването му.

До обрата се стигна именно защото преди 6 месеца Цацаров и петимата полицаи поискаха делото да бъде възобновено.

През април тази година те бяха осъдени на по 7 г. решетки. Бившият антимафиот от Благоевград Мирослав Писов и колегите му Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски влязоха доброволно в затвора в Бобов дол след обявяването на присъдите.

Чората почина при полицейска акция "Респект" на 10 ноември 2005 г. След 14-годишна съдебна сага, на 19 април ВКС излезе с решение, с което осъди петимата служители на реда. Делото няколко пъти стига до Върховния съд.

Инцидент.

"Дума":

Двама загинали при инцидент на строителна площадка до АЕЦ "Козлодуй"

При инцидент по време на строителни работи край АЕЦ "Козлодуй" са загинали двама работници, други двама са ранени, съобщи Нова тв. Става въпрос за струтване на строителна плодащка "Радиана" в Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". По предварителна информация пострадалите са служители на външна фирма.

Пред "Хоризонт" директорът на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов уточни, че инцидентът не е станал на територията на атомната централа.

"Това не е на територията на АЕЦ "Козлодуй", а на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", което е в непосредствена близост до нас. Уведомиха ме от ОД на МВР. Разбрах, че става дума за работници от външна фирма, която работи по изграждането на радиоактивното хранилище.

По предварителна информация двамата загинали са служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището, когато над главите им се откъснала метална шайба.

Планове.

"Монитор":

Приемат нов закон за движение по пътищата

Има нужда от изцяло нов закон за движение по пътищата, който да въведе ясни правила и да засили контрола по придобиване на правоуправление. Това обяви вчера министърът на транспорта Росен Желязков и добави, че амбицията му е нормативът да бъде приет до края на 44-тото народно събрание.

Вътрешният министър Младен Маринов пък заяви: "Едно законодателство, за да е ефективно, трябва за неговото приемане да е постигнат консенсус, за да има гаранция, че то ще се прилага и че след приемането му 6 месеца след това няма да правим нови промени. Наистина хората са объркани от промените в законодателството - включително и мен ако ме питате за новите, актуалните неща, не всичките ще ги знам".

"Предлагаме през 2020 г. да изготвите пътна карта, която да бъде приета от парламента, така че да няма хрумвания - един закон, три кодекса, седем наредби... Да има ясна предвидимост за всички наредби", заяви Богдан Млъчков от Института за пътна безопасност.

Проучване.

"Сега":

"Алфа Рисърч: Слави Трифонов и ДПС се борят за третото място в парламента

Нерегистрираната от съда партия на Слави Трифонов "Няма такава държава" би била трета политическа сила с 8.6 на сто, ако парламентарните избори се провеждат днес. Това сочат данните от последното национално представително изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч".

В електорален план ГЕРБ (21,7%) запазва предимство от около три и половина пункта пред БСП (18,2%).

Новата формация на Трифонов има потенциалната подкрепа на 8.6% от избирателите и конкурира ДПС, което взима 7.8 на сто от гласовете на избирателите.

"На този етап е трудно да се каже, дали заявените симпатии ще се превърнат в реална подкрепа, още повече, че профилът на техните привърженици остава все още твърде неясен. За момента по-ясно се открояват т. нар. мобилни избиратели, чийто вот бързо се мобилизира, но и бързо се демобилизира: най-младите до 30-годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките населени места", коментират в анализа си от "Алфа рисърч".

Според изследването в нов парламент биха намерили място още т. нар. патриотична коалиция на ВМРО и НФСБ с 5.3 на сто, както и "Демократична България" - с 5.1 на сто.

"Воля" и "Атака" остават без парламентарно представителство.

Парламентът продължава да е най-силно критикуваната от обществото институция с одобрение от 10% и неодобрение от 51%.