Отчетът на президента Румен Радев и породените от него реакции са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"Президентът Румен Радев обяви днес, че би подкрепил нов политически проект, ако той работи за модернизация на България. Друго условие е да защитава ценности като законност, справедливост и суверенитет.
През 2018 г. зачестиха спекулациите за бъдещ политически проект на президента. Инициативен комитет на историка Георги Марков призовава държавният глава да оглави единението на нацията. Досега Радев е намекнал само, че не изключва възможността за президентска република и е очертал вероятност за поява на нови партии у нас, ако "разочарованието на хората от политическото статукво продължава да расте". И днес обаче не спира да призовава за единение. "Законността е алтернатива на произвола и лобизма. Утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим. Да пречупим корупцията; да си отвоюваме свободата на словото, защото виждате какво се случва с критиците на властта; да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А това всичко започва с безкомпромисно прилагане на закона", обяви Румен Радев днес. После отговори на въпрос на журналисти така: "Дали бих подкрепил нов политически проект? Да, ако той отстоява тези ценности и работи за модернизацията на България"... На пресконференцията за отчет за втората година от мандата си държавният глава каза, че вече въпросът не е дали, а кога ще бъдат предсрочните парламентарни избори. Преди това обаче той поиска да се реформират изборните правила, за да се гарантира честността на изборите. Президентът настоя за машинно гласуване, видеонаблюдение при броенето на бюлетините, актуализация на избирателните списъци и премахване на т.нар втори протокол на секционните избирателни комисии, който бил обект на манипулации. Миналата есен президентът каза, че предсрочни парламентарни избори в момента не са алтернатива, а управляващите трябва да се фокусират върху проблемите. Мнението му не се хареса на лидера на БСП Корнелия Нинова, която от месеци обявява партията си за алтернатива и иска спешни нови избори..." - в. "Дневник".

"За разлика от политиците лобисти аз не говоря за изтребители. Никога като президент не съм казал кой изтребител е по-добър и кой изтребител трябва да купим. Но винаги съм настоявал за обективна, прозрачна, равнопоставена състезателна процедура", заяви Радев и отново определи конкурса като "опорочен". "Този конкурс започна като състезателна процедура и приключи като фарс, използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа", коментира държавният глава. Беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители, допълни той..." - в. "24 часа".

"Война между институциите - така министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи критиките на президента Румен Радев относно процедурата по придобиване на нов изтребител за българските ВВС.
Днес при отчета за свършеното в първите две години от мандата си Радев каза: "Бутафорният конкурс за изтребителите извади порочният стил на управление на международната сцена".
"Да твърдиш едно подобно нещо и то многократно, това за мен е война между институциите, която е абсолютна излишна. За мен. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция, дори когато съм бил в опозиция, критикуваш един, друг, втори, трети за грешки. Но тази война межди институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Така че колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите", коментира Каракачанов, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че много ясно вече обяснил, че от трите проекта, двата, които предлагали нови самолети, надскачат цената от 1,5 млрд: "След като надскачат цената от 1,5 млрд. ние имахме два варианта. Единият - да върнем процедурата в изходна точка, да загубим година и половина - две, т.е. авиацията да продължи да лети на крилата на илюзиите. Или да престъпим към конкретни преговори със страната, която според нас би могла да ни предложи по-добрият вариант за изтребител", заяви военният министър..." - в. "Труд".

"Около президента Румен Радев има перспектива да бъде заформен нов политически проект, който, ако излезе на политическата сцена, лесно ще спечели 7%. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви социологът проф. Михаил Мирчев.
Той обаче отхвърли тезата, че партията, ако бъде сформирана, ще се присъедини към БСП като коалиционен партньор с крайна цел - победа на изборите. "Поне от една година насам президентът Румен Радев анонсира, че ще прави партия. "Аз бих подкрепил партия" - всички подразбират, че това ще бъде партия около него. Тя няма да бъде лява, няма да бъде социалистическа, ще бъде центристка. Ако гледаме лицата, които са близко до него, тази партия ще бъде препълнена с хора от бившето НДСВ. Ключова фигура ще бъде Соломон Паси..."
Друг човек, който според него, ще стане част от потенциалния нов политически проект, ще бъде бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков. През 2017 г. Герджиков оглави служебния кабинет, назначен от президента Радев. В тази връзка Мирчев коментира, че според него именно служебното правителство е спомогнало ГЕРБ да спечели вота тогава: "Той е виновен за третия мандат на Борисов, защото му даде възможност да спечели изборите по един убедителен начин. А беше длъжен тогава - чрез инструментите на служебния кабинет, да ограничи беззаконието на тогавашните избори - парламентарните предсрочни избори през 2017 г. Ангажирам се с това нещо", заяви той..." - в. "Сега".

В. "Дневник" цитира политолога Даниел Смилов: "През последните две години президентът се наложи като българския политик с най-висок рейтинг. Въпреки отчетения спад в края на миналата година неговият рейтинг си остава значително по-висок от този на премиера. Което не е необичайно - президентската институция е сравнително отдалечена от всекидневната политика, а това автоматично "извисява" одобрението за нейния титуляр. Това може да се промени само при наличието на злонамерена черна кампания от таблоидната преса, с каквато се сблъска президентът Плевнелиев заради подкрепата си за протестите от 2013 година. Радев не е бил обект на такава кампания, макар че проправителствените жълто-кафяви медии от време на време пускат единични изстрели срещу него. Същевременно високият президентски рейтинг не се прелива към БСП. От доста време левицата "буксува" на няколко процента след ГЕРБ, въпреки очевидното управленско износване и поредицата от скандали, които произведе коалицията на Борисов с т.нар. патриоти. С други думи: рейтингите показват, че в обществото се е натрупало желание за промяна, което обаче не се трансформира в копнеж по левицата. По конституция президентската институция трябва да бъде отдалечена от тесните партийни съображения. Това е едно от изискванията на основния ни закон, което никога не се е спазвало, а и няма как да се спазва. Президентите винаги са действали в полза на един или друг политически лагер, а Първанов дори опита да направи собствена партия. Но тъй като са институционално самостойни играчи, по правило между президентите и политическите партии, които са ги издигнали, се натрупват и напрежения. В случая с Желев те дори доведоха до сериозен разрив. Радев засега е по-скоро в двегодишен меден месец с БСП. Вярно, искри прехвърчат, а президентът дори изрази известно разочарование от невестата си, отказвайки да подкрепи искането на левицата за предсрочни избори. Тази малка изневяра обаче е в рамките на приличието. Нищо, че заради нея някои веднага заподозряха Радев в намерения за сформиране на президентска партия и трайно разтрогване на брачния съюз. Но това са махленски приказки или най-много интимни фантазми на президента, които не са изкристализирали в конкретна програма за действие. През тези две години, откакто е на президентския пост, Радев се превърна в основен опонент на ГЕРБ и в рупор на опозицията. 12-те наложени вета върху законодателството бяха част от тази опозиционност. Впрочем повечето от тях имаха сериозни основания, както в случая с ветото върху опита на парламента да опрости задължения на Домусчиев. По-важната страна на конфронтацията с управляващите е медийната. Спарингът между Радев и Борисов, който често е заместван на ринга от Цветанов, стана обичайна публична атракция. И тъй като е удобен и за двете страни, този спаринг получава огромно медийно внимание..."

Всекидневниците съобщават също, че България е откупила портрет и ценни предмети на княз Александър Батенберг.

"Българската държава, чрез министъра на културата Боил Банов, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена, съобщава Министерството на културата... Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление. През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България..." - в. "Сега".

"Българската държава, чрез министъра на културата, е откупила портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена, съобщи ресорното министерство. В съобщението не се посочва сумата, очевидно бюджетни пари, но се изказва благодарност на премиера и на финансовия министър. По-късно пред БНТ Банов обяви, че са дадени малко над 80 хил. лв. След приключването на наддаването Боил Банов коментирал, цитиран от пресцентъра си, че на Борисов и Горанов дължи тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. Банов участвал лично в търга. Портретът е на художника Карл Дилиц, а предметите са три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години от управлението на княза." - в. "Дневник".

Балканите също са сред тематичните акценти.

"Лауреатката на Нобелова награда за мир Уидед Бушамауи е номинирала официално премиерите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев за Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи днес МИА. В писмо до македонския министър-председател Зоран Заев Бушамауи го е уведомила, че той и гръцкият му колега Ципрас са официално номинирани за това, че са осигурили "модел на мирни и конструктивни решения на двустранни и многостранни разногласия между съседни държави, които могат да служат за пример на Балканите и в по-широкия регион". "Ратифицирането на Споразумението (от Преспа) от двете страни", пише Бушамауи, "е доказателство , че диалогът, позитивната енергия, космополитността, решимостта и добросъседските отношения са съществено важни за разрешаването на всякакви проблеми, независимо от националистическия натиск от двете страни". Нобеловата лауреатка окачествява постигнатото като "проява на смелост", като по думите й това насърчава диалога и доверието и създава здрава основа за бъдещо сътрудничество между Република Северна Македония и Гърция в рамките на международните организации. В събота Удо Булман, председател на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Ска Келер, съпредседател на групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Габриеле Цимер от Европейската обединена левица/Северна зелена левица също номинираха двамата премиери за Нобелова награда за мир, напомня МИА." - в. "Стандарт".

"До края на тази или в началото на следващата седмица Македония ще подпише протокола за членството си в НАТО, заяви министърът на външните работи Никола Димитров в западната ни съседка, цитиран от БГНЕС. "Надявам се след това всички наши приятели да ратифицират протокола в техните парламенти. Страната ни ще заеме мястото си в пакта, след като протокола бъде ратифициран и от гръцкия парламент. Тогава влизат в сила и конституционните промени съгласно Преспанския договор", каза още Димитров. Дипломат №1 на Македония добави, че министърът на отбраната Радмила Шекеринска ще присъства на срещата на министрите на отбраната от НАТО на 13 и 14 февруари в Брюксел, а той като външен министър ще участва събиране на НАТО във Вашингтон през месец април. Днес генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг потвърди, че протоколът за присъединяването на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-скоро време. "За самата ратификация ще бъде необходимо малко повече време. Всичко зависи от парламентите на 29-те държави-членки", подчерта Столтенберг. "След като подпишем протокола, Скопие ще седне на масата", каза още генералният секретар на пакта. Това означава, че Македония ще участва като държава наблюдател в ключовите срещи на Алианса. Пълноправен член ще бъде, след като всички 29 държави ратифицират протокола. Македонският флаг се очаква да се развее пред централата на НАТО в Брюксел най-късно в началото на следващата година." - в. "Стандарт".