24 часа

Ранно пенсиониране за всеки

Всеки българин независимо какво работи вече има право на ранно пенсиониране. Това стана възможно с влизането в сила на основната част от промените в Кодекса за социално осигуряване, което стана от 1 януари 2016 г.

До една година по-рано от навършване на възрастта за пенсия ще могат да се пенсионират вече и работещите в масовата трета категория труд, предвижда една от промените в пенсионната реформа на Ивайло Калфин, която влезе в сила от началото на 2016 г.

. „Труд”

Бойко Борисов: ГЕРБ има петима за президент, аз няма да се кандидатирам

ГЕРБ има пет възможности за кандидат за президент, съобщи премиерът и лидер на партията Бойко Борисов в първото си интервю за 2016 г. ­ пред главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

Борисов уточнява, че още не е споделял номинациите си със своите съпартийци.

„Чакам да видя към юни, юли в какво състояние ще е държавата, кои сектори ще са по­ добре, за да си направя сметка дали мога да оголя някой от тях, като взема потенциален кандидат за президент“, обяснява министър­председателят.

„Стандарт”

2016: Инвестирайте в акции и имоти

Инвестициите в акции и имоти ще са най-печеливши през 2016 г., сочат прогнозите на анализаторите. Хората ще търсят алтернативи за парите си заради ниската доходност по банковите влогове. Една от тях ще е Българската фондова борса. Търгуваните там книжа, които поскъпнаха през изминалата година, ще продължат да се покачват и през новата 2016 г., защото компаниите показват много добри резултати и се очаква да развиват бизнеса си. Акциите, които паднаха, вероятно ще възстановят част от загубите си. Може да очакваме 20-30% ръст на борсата у нас, когато икономиката покаже подобрение и ако няма сътресения на световните пазари, прогнозира за "Стандарт" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг. Според него акциите са най-перспективната инвестиция на фона на кризата в суровините и вероятността облигациите да продължат да падат поради повишаването на лихвите в САЩ. "Инвеститорите насочиха доста пари към европейските книжа в очакване на плюсовете от евтиното евро върху бизнеса.

„Монитор”        

Лекари препродават метадон на черно

Лекари и наркозависими препродават метадона, който им е изписан за лечение, като цената за кубик варира между 2 и 5 лв. Така те си докарват 20-40 лв. от продажба. Триковете дилърите да се снабдят с метадон са няколко. В някои от случаите те плащат на лекар психиатър, който им издава бележка, че имат нужда от количество няколко пъти по-голямо от реалното. Излишъкът те разреждат и продават незаконно на улицата. В други случаи пък, дилъри стават самите лекари, участващи в метадоновите програми. Някои доктори играят в комбина с пациентите си, като им изписват 2-3 пъти по-високи дневни количества. След това наркоманът продава излишъка и дели парите...

 „Сега”

2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 г.

Въпреки че и тази година осигуровките не се повишават като размер, работещите и бизнесът ще понесат по-голяма осигурителна тежест заради рекордното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Социалните осигуровки остават 17.8%, като 9.9% плаща работодателят, а 7.9% - служителят. Увеличението на минималната заплата с 40 лв. до 420 лв. обаче води до рекорден ръст на минималните осигурителни прагове със средно 8.6%. Това засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, а НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.

Така, въпреки че осигуровките не се увеличават през 2016 г., заетите ще плащат повече за социални вноски. Минималният осигурителен доход не може да е по-нисък от 420 лв. По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, че техните осигуровки ще се увеличат с 11%.

 „Дума”

Отново хаос заради непочистените пътища

За пореден път управляващите и отговорните институции се оказаха неподготвени да подсигурят безопасни условия за прибиращите се по работните си места българи. Очакваните задръствания се оказаха големи, а за влошаването на ситуацията спомогнаха лошото време и снеговалежите в различни части от страната. Въпреки предупрежденията за понижаване на температурите, силен вятър и снеговалежи, основни пътни артерии не бяха почистени и опесъчени.

Най-голям трафик очаквано имаше по магистралите "Хемус", "Тракия", "Люлин" и "Струма". Силно натоварен бе пътят от Гърция към България, тъй като много българи посрещнаха там празниците. Стотици българи, посрещнали новата година в Сърбия, бяха блокирани на ГКПП "Калотина" в събота вечерта. Десетки автобуси чакаха по няколко часа при минусови температури, за да преминат на българска територия. Колони с автобуси и липса на организация по границата белязаха старта на голямото прибиране от Сърбия. Проблемът с трафика по границата приключи минути след полунощ.

„Капитал дейли”

Кои са големите рискове за бизнеса и инвеститорите през 2016 г.

От ескалиращите конфликти в Близкия изток до опасността от икономически колапс в Гърция отминалата 2015 г. изправяше на нокти бизнес лидерите и инвеститорите. Новата година няма да отстъпва по интензивност, като няколко политически и икономически теми ще изнервят компаниите и техните акционери, пише CNBC. Според годишния доклад на консултантската фирма Control Risks, който се фокусира върху тенденциите в глобалната сигурност, сред големите рискове ще са икономическото забавяне на Китай, тероризмът и политическите разногласия между лидерите на САЩ, Русия и Китай. Влияние ще окаже и нарастващата опасност от кибератаки, както и промяната в цените на основните търговски стоки. "Живеем във времена на изненади. Дали ще е променливият баланс на икономическата сила между Изтока и Запада, несигурността за цените на търговските стоки в бъдеще, смущаващите метастази на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), последиците от приспособяването на Китай към новата му икономическа реалност, или експлозията в честотата на кибератаките. Успешният бизнес ще трябва да се подготви за предизвикателства на няколко фронта", казва главният изпълнителен директор на Control Risk Ричард Фенинг. 

„Новинар”

Лютата зима застраши голямото прибиране след празниците

България осъмна в сняг и минусови температури. В деня на голямото прибиране суровите метеорологични условия поставиха под риск връщането на хиляди хора по домовете им. Снегът започна да вали още призори и преди обед цяла Западна България побеля.

В Източните части на страната обстановката остана спокойна, но следобяд и там започна да натрупва снежна покривка. За 12 часа количествата на валежите в страната бяха между 1 и 3 л/кв.м. Снежната покривка в Ловеч и Хасково бързо достигна 5 см. В Сандански тя беше около 1 см. По републиканските пътища бяха пуснати 1000 снегорина. Други 500 пък правиха обходи в готовност за почистване при снагонавявания.