24 часа

Разделят Кадастъра на две дирекции

Дирекция "Геодезия, картография и кадастър" в Агенцията по геодезия, картография и кадастър се разделя на две дирекции: "Кадастрална и специализирани карти" и "Геодезия и картография" като функциите й се поемат от новите две дирекции. Това се предвижда в проекта на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Устройствения правилник на АГКК, съобщиха от пресцентъра регионалното министерство.

Предложеният проект е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие - и на Портала за обществени консултации.

Промените в устройствения правилник са свързани с приключването на преобразуването на картата на възстановената собственост в кадастрална карта, в резултат на което отпадат задълженията на дирекция "Геодезия, картография и кадастър" по изпълнение на тази дейност.

Труд

Билки блокират коронавируса

Китайски учени, сред които и откривателят на вируса SARS проф. Джонг Наншан, доказват, че някои билки успешно блокират COVID-19. Подобно на предишните коронавируси SARS-2003 и MERS-2012, сегашният причинител на пандемията също се повлиява успешно от някои лекарства на билкова основа. Това става ясно от изследвания, публикувани в Китайския клиничен изследователски регистър. Още в началото на пандемията проф. Наншан обяви положителната роля на медикаментите, съдържащи хинин, а както е известно на базата на него се произвеждат лекарствата хлороквин и хидроксихлороквин, познати в битката срещу малария. Извлеците от кората на хининовото дърво се използват повече от 200 години при треска.

Друго съединение от билково лекарство, което е избрано за контрол на COVID-19, е диамониевият глициризинат, който се получава чрез екстракт от корени от Женско биле. Растението е познато още като Сладник или Сладък корен.

Монитор

Искаме от Брюксел авансово европари

България ще поиска от ЕК авансово плащане по програми от следващия програмен период. Това стана ясно от разговор между премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев по време на инспекция на магистрала "Европа".

"Имаме едно доста конструктивно предложение да ни разрешат да харчим авансово парите от следващия програмен период, който започва само след 7-8 месеца", каза Дончев. A Борисов отвърна, че в момента харчим пари, които всъщност нямаме.

Както писа "Монитор" след заседанието на Европейския съвет в четвъртък, премиерът оповести поредната мярка в подкрепа на пострадалите от кризата заради COVID-19 фирми, която ще се реализира от май чрез пренасочване на пари от европрограмите. Става дума за 173 млн. лв., с които ще бъде ударено финансово рамо на около 20 000 малки предприятия, чийто оборот се е свил с поне 20%. След това пък страната ни ще опита да налее още 200-300 млн. лв. по същата схема в средните предприятия.

Сега

Фандъкова се разочарова от софиянци. А те от нея?

Никога, откакто управлява София вече над 10 години, кметът Йорданка Фандъкова не е общувала толкова активно със съгражданите си, както през последния месец и половина. От въвеждането на извънредното положение досега тя ежедневно информира или призовава за нещо хората в социалните мрежи и по телевизиите. Многократно благодари на лекарите и на тези жители на града, които се държат отговорно и спазват новите правила за живот. Многократно се разсърди на безотговорните и на тези, които подценяват опасността. "Чувам, че има много софиянци в Банско. Защо трябваше да си разменяме вирусите?", ядоса се по Великден. Многократно повтори и на колко възрастни и социално слаби Столична община помага с храна и лекарства.

Фандъкова натърти няколко пъти и че държавата и в частност София са изправени пред безпрецедентна криза, излизането от която може да стане само с всеобща и пълна мобилизация и споделени усилия. Софиянци също имат не по-малко очаквания и претенции към кмета, като на първо място очакват промяна в стила на управление на най-голямата община в България.

Капитал

Дистанционно управление

Кога за последен път сте регистрирали каруца? Ако имате спомени от тежка бюрокрация, редене на опашки, попълване на ръка на дълги формуляри, трябва да е било отдавна. Защото днес, 2020 г., това може да стане от дома ви - без чакане, а само с компютър и електронен подпис.

Ако функционалностите на електронното правителство трябваше да бъдат представени с реклама, то тя би звучала горе-долу по този начин. И рекламата нямаше да е заблуждаваща - регистрацията на пътно превозно средство с животинска тяга е една от електронните услуги, които държавата предлага в момента.

Дума

Проф. Кантарджиев: Никакви пейки, биричката само вкъщи

Никакви пейки и бирички, бирата само пред телевизора. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по радио "Фокус". Той напомни, че парковете все още са затворени, а пейките са забранени да се ползват. Там, където не са паркове, не е редно на близко да стоят хора. Разговорите трябва да са между хората на около 1,5-2 м, задължително с маски. Трето, винаги на слънчевата страна. Слънцето е най-силният дезинфекциращ фактор на градската среда, подчерта още Кантарджиев.

Никой не си прави илюзия, че с каквито и мерки ще спре една въздушно-капкова инфекция. Това не се е случвало никъде в историята и в никоя държава, каза от своя страна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в "Панорама" по БНТ. Това, което се опитваме да направим и успяваме, е да държим инфекцията под известен контрол, да отлагаме нейното развитие и най-вече да смачкаме върха. Той да не е остър, да не се чудим къде да приемаме болните, да нямаме апаратура, да нямаме лекарства. Това успяхме за момента да го постигнем, обясни той. И добави, че ще бъде много жалко, "ако сега не устоим по чисто емоционални причини".

Вероятно първата стъпка за облекчаване на мерките срещу коронавириуса ще бъде отваряне на парковете и Витоша. Това ще стане, ако хората спазват правилата, уточни д-р Кунчев.