Дипломатическа криза. 

"Сега":

Руските медии: Българите не измениха на здравия разум

 

Отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал раздели Запада на два лагера. Мнозинството застана на страната на Лондон, подкрепяйки недоказаните обвинения по адрес на Русия. Но редица страни неочаквано се отказаха от натиска спрямо Москва и запазиха неутралитет с надежда, че британците все пак ще представят доказателства, предава Утро.ру.

Така България обърна гръб на Великобритания. Тя, както и останалите "опозиционни" страни няма намерение да гони нито руски дипломати, нито технически персонал.

"На практика ние показахме пълна солидарност с Великобритания. В момента като страна-председател на Съвета на ЕС ние смятаме, че ни е необходимо да запазим канал за комуникация с Русия", заяви българският министър-председател.

Според политолога Дмитрий Журавлев това решение показва наличието на "здрав разум" в ръководството на слънчевата държава.

 

Инцидент. 

"Монитор":

Пътници от запаления влак: Ако беше станало посред нощ, щяхме да изгорим

 

"Добре, че пожарът стана през деня. Ако се беше случил в нощния влак, два вагона с хора щяхме да изгорим като пилци, докато спим", с тези думи се завърнаха в Бургас пътниците от влака, който пламна в петък вечерта на гара Коньово край Нова Загора.

Хората бяха транспортирани до морския град с автобуси. Последните 25 пътници от влака пристигнаха на жп-гарата в Бургас след полунощ, изплашени и изнервени от дългия път, продължил повече от 10 часа. Напрежение имаше и сред посрещачите, които висяха над два часа, без да знаят кога близките им ще пристигнат. "Нямаме никаква връзка с детето, не знаем къде е, как е... Когато разбрахме за инцидента, телефонът беше изключен, сигурно батерията е паднала", с тревога сподели възрастен мъж, който очакваше внучката си. Оказа се, че повечето от пътуващите във влака са ученици, които са тръгнали на гости на роднини за пролетната ваканция.

След като автобусите най-накрая пристигнаха в Бургас, хлапетата разказаха, че са чакали близо 2 часа на гара Коньово, докато се придвижат изпратените от Ямбол 2 автобуса, с които са били извозени.

 

Инвестиция. 

"24 Часа":

Инвестират над 41 млн. лева в 74 социални центъра за грижа за възрастни хора

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ ще инвестира над 41 млн. лева в изграждането на центрове за подпомагане и грижа на възрасти хора в страната, съобщиха от ведомството.

Финансирането се осигурява от Оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. по мярката "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" в рамките на приоритетна ос 5 "Регионална социална инфраструктура", която вече е отворена за кандидатстване.

Проектът предвижда изграждането, ремонта, обзавеждането и оборудването на общо 68 центъра за грижа за хора с увреждания и 6 дневни центъра за подкрепа на хора с различни форми на деменция и техните семейства в 29 общини /Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни, Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол/.

 

Пожар.

"Монитор":

Елтабло подпали 5-етажен блок в центъра на Бургас

 

Късо съединение в централното елтабло подпали приземния етаж на жилищна кооперация в центъра на Бургас. Инцидентът стана около 13.30 часа в събота на обед в 5-етажна сграда на ул. "Славянска" №5. В почивния ден всички съкооператори били в домовете си. Живущите на първия етаж най-напред усетили, че нещо гори. "Както обядвахме, изведнъж нещо започна да пуши, задушлив дим нахлуваше отвсякъде в апартамента. Изплашихме се и хукнахме навън, за да проверим какво става", разказаха изплашени съседи.

Комшиите от съседната сграда също усетили пожара и подали сигнал в полицията. Пожарната пристигнала само след четири минути и започнала да гаси пламъците, излизащи от мазето. В това време полицаи и огнеборци са започнали спешна евакуация на живущите в сградата. Около 40 души, сред които и малки деца, са били изведени от домовете си. За щастие жертви и сериозно пострадали няма. "Само на една възрастна жена нещо й прилошало и дойде линейка. Но я прегледаха и се оказа, че нищо й няма. Само се нагълтала с малко пушек", казаха съседи.