Европол ни хвали

"Сега":

МВР се обяви за гарант на сигурността в целия свят

 

Българското МВР заедно с Европол и американската "Сикрет Сървис" вече е гарант за световната финансова сигурност. Това се разбра от думите на вътрешния министър Цветан Цветанов при награждаването на ръководството на полицията за успешната международна акция отпреди дни в село Долно Сахране. При нея бяха заловени банда фалшификатори и печатарска машина. "Колегите имат още няколко операции, които се подготвят в техните каси, и съм убеден, че скоро ще имаме подобни реализации, които ще гарантират сигурността на всички страни в света", обяви гордо МВР шефът.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че при акцията са задържани "престъпниците, които разбиваха вярата в обединена Европа".

 

 

"Труд":

Европол награди Борисов за борбата с престъпността

 

Директорът на Европол Роб Уейнрайт е впечатлен от личната ангажираност на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и от резултатите в тази област. Това стана ясно от днешната им в Министерски съвет.

Шефът на Европол е на еднодневно посещение в България, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

 

 

Южен поток

 

"24 часа":

Бързаме с "Южен поток", чакаме по-евтин газ

 

Работата по проекта "Южен поток" се ускорява, а след около месец страната ни ще настоява за поевтиняване на газа. Това е резултатът от вчерашната среща на шефа на "Газпром" Алексей Милер с енергийния министър Трайчо Трайков и премиера Бойко Борисов. Близо 3-часовите разговори започнаха в министерството на икономиката и енергетиката и се прехвърлиха в Министерския съвет.

Постигнахме сериозен напредък. Ще ускорим създаването на съвместното предприятие, което ще е оператор на участъка от "Южен поток" в България. Следващата седмица ще бъде подписано споразумение за технико-икономическата обосновка за българския участък на проекта, каза Милер след срещата при Борисов и подчерта, че тя е дала "сериозен импулс". Маршрутите на трасето през страната ни се обмисляли. Газ към Европа по "Южен поток" щял да потече до края на 2015 г.

 


"Стандарт":

Българин шеф на "Южен поток"

 

Българин ще бъде назначен за председател на Съвета на директорите на компанията, която ще изгражда газопровода "Южен поток" на наша територия. Това стана ясно след вчерашната среща на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Освен това българите в Съвета на директорите на смесеното дружество ще са мнозинство. Предстои да бъде уточнено кои ще бъдат българските представители в ръководството на дружеството. Компанията ще бъде създадена между "Български енергиен холдинг" и "Газпром", като те ще държат по 50% от акциите й. Очаква се руската страна да има голямо влияние при взимането на решения от Съвета на директорите на смесената компания и ще гледаме да се споразумеем по определени въпроси в борда да не се прилага правилото на обикновеното мнозинство, каза министърът. Това означава, че одобряването на важните въпроси ще става с над 51% от гласовете в борда.

 

 

 

РЗС нищи имотите на Цветанов

 


"Труд":

РЗС: Цветанов купил 7 имота като полицай и зам.-кмет


През 2007 г. и 2008 г. семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов е придобило по неясен начин 6 недвижими имота в столицата с обща площ 358 кв. м. на стойност 462 хил. лв., твърди депутатът от РЗС Емил Василев, цитиран от БГНЕС.

„През 2008 г. имотното състояние на вицепремиера шокиращо се е подобрило", заяви Василев. Това не могло да се обясни със скромната заплата на Цветанов като държавен чиновник от средно ниво в МВР, нито с доходите му на заместник-кмет на София, а най-малко с дейността му на лидер на извънпарламентарната по това време партия ГЕРБ, където той работел на обществени начала без заплата.

 

 

 

Изникна още едно "весело село"

 

"24 часа":

Данъчни заснеха и Мургина

 

Данъчните летяха и снимаха морската къща на своята бивша шефка.

Къща с оригинална архитектура край Созопол била сочена като собственост на уволнената и разследвана Мария Мургина, научи "24 часа" от информирани източници.

Заради въздушните снимки предстои да се изясни по документите в общината чия собственост се води имотът и дали са платени всички данъци.

Според запознати вероятно той е собственост на сина на Мургина - Мартин.Разрешението за строеж било за 2-етажна къща край Созопол, но на отреденото място бил вдигнат 4-етажен хотел. Информацията обаче ще бъде проверявана.

 

 

"Монитор":

Магистратско „весело село" изникна и в резерват


Незаконно магистратско „весело село" се появи и в района на защитената местност Ченгене скеле край Бургас. Това е третото подред ултрамодерно селище след тези край язовирите „Ивайловград" и „Ценово", изградено без каквито и да е разрешителни от чиновници, магистрати и митничари.

Постройките бяха открити при вчерашната акция на НАП, при която данъчните летяха с хеликоптера на Отряд 28 в бургаския район.

Миналата година там влязоха булдозери, които да съборят незаконните постройки. След като суматохата отминала обаче предприемчиви магистрати започнали да вдигат палати в резервата.

 

 

 

ГЕРБ закрива общини

 

"Сега":

ГЕРБ иска да закрие 150 общини преди изборите

 

Закриване на 150 общини с малка субсидия от бюджета, съкращаване на администрации и окрупняване на областните управи в навечерието на местните избори догодина кроят управляващите. Това стана ясно по време на годишната среща на Националното сдружение на общините в България в Албена.

 

 

 

Далавери

 

"Стандарт":

6 години Аванта за Банев


Двойна аванта е изкарал от плажовете на "Русалка" милионерът Николай Банев. Освен че събираше незаконно такса за паркинг с бариера, която спира достъпа до морето, той не е плащал и концесия. Става въпрос за сериозни загуби за хазната. Банев не е наел нито един от двата плажа край "Русалка". Този в рамките на курорта му обаче е ползван от летовниците. Липсата на достъп до него е отказала други кандидати. Никой не е пожелал и съседния плаж, защото заради бариерата дотам може да се стигне само пеша. От 2003 до 2009 година не е платен нито лев за два толкова атрактивни плажа, потвърди пред "Стандарт" зам.-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева. "Държавата ми искаше концесия за 4,5 дка плаж, а той реално е 1,8 дка. При това 36 000 лева на година. Затова отказах. От тази година обаче имам подписан договор за 5 г. напред", коментира Банев.

 

 

 

Съд върна детето на Спаска Митрова

 

 


"Новинар":

Върнаха малката Сузана на Спаска

 

Спаска Митрова спечели родителските права за малката Сузана. Съдът в Гевгели отхвърли тъжбата на бившия й съпруг Воислав Савич, съобщиха от партия "Атака". Според нея за първи път съдът е взел справедливо решение.


Ден преди заседанието бившият й съпруг заяви пред скопския "Утрински вестник", че очаква именно такова решение на съда. Според него с делото Македония ще се опита да излъска имиджа си на правова държава и да подобри отношенията си с България.

 

 

 

Съкровищата пълнят хазната

 

 

 

"Стандарт":

800 бона в хазната от съкровища

 

България? О да, това е древното злато на траките! В съзнанието на американци, японци и европейци малката държава на брега на Черно море са златните ритони от Панагюрище, маската на Терес, Рогозенските кани. "Нито Гърция и Турция, нито Италия имат съкровища като нашите", категоричен е зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Според него "пътешествията" на древното злато ни прави реклама, която не може да се сравни с нищо друго. Освен че ни представят пред света обаче, странстването на съкровищата в чужбина носи и солидни приходи. Зависи от изложбите, но ако експозицията се показва в различни градове за повече от месец, приходите от нея са между 100 и 400 хиляди евро, обясни Чобанов.