24 часа

С какво да се запасим вкъщи при карантина

Списък на продуктите, които всеки човек трябва да има вкъщи в случай на 10-дневна карантина, състави германската федерална служба за защита на населението при бедствия и аварии. За да няма презапасяване, в списъка се уточнява какви са необходимите количества за този период.

Труд

Половин България пие незаконна вода

От 7400 водовземни съоръжения, които българите ползват за питейно-битови нужди, 2960 или 40% нямат издадени разрешителни, съобщи в сградата на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Според данните, които той изнесе, близо половината население на страната ползва вода от незаконни източници, изградени преди 40-50 години.

Димитров добави, че отделно 60 на сто или 4440 от съоръженията нямат определени санитарно-охранителни зони, което също противоречи на действащата нормативна уредба.

Монитор

Къде около София и Варна няма да се плащат винетки

Решението беше взето днес по време на заседанието на правителството, а пред това беше обявено от премиерът Бойко Борисов в парламента.

В участъците около София попадат още отсечките София - Владая, София - Долни Богров - Горни Богров - Елешница, София - с. Пролеша, пътят от Софийския околовръстен път до Нови Искър. Винетка няма да е необходима за пътя София - Волуяк, Кокаляне - Долни Пасарел, Софийски околовръстен път - Панчарево, Софийски околовръстен път - Бистрица - Железница, за двата третокласни пътя София - Банкя, както и за отсечката от Софийския околовръстен път в района на кв. Суходол до автомагистрала "Струма" при пътния възел за Мало Бучино.

Сега

Гешев: Наглост е да искаш промени за прокуратурата

Главният прокурор Иван Гешев се ядоса на Фондация "Български адвокати за правата на човека", която излезе със становище във връзка с правомощията на прокуратурата. В него се твърди, че "прокуратурата продължава да осъществява широки квази-съдебни правомощия и "привременно правосъдие", с което нерядко се засягат и основни права на гражданите". Адвокатите допълват, че "част от дефектите, установени в осъдителните решения на ЕСПЧ, биха могли да бъдат преодолени чрез изменения в Конституцията и закона, с които да се наложи ефективен съдебен контрол върху действията и бездействията на прокуратурата".

Капитал дейли

Тол-системата: Гафове вместо милиони

"Аз съм от 40 години в тоя бранш и такъв батак не е бил." Това каза един от разгневилите се превозвачи по време на поредната среща за тол системата в сряда, 26 февруари. Думите му са добро обобщение на настроението на присъстващите от пътния бранш. Залата в "Гранд хотел София" беше препълнена с ядосани хора, а обстановката беше нажежена до червено, като на футболен мач.

Поводът за тази ситуация е, че буквално в "12 без 5" превозвачите разбраха, че трябва да плащат допълнителна такса обслужване на частните фирми - посредници между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и потребителите. На практика се оказа, че държавата е оформила един истински монопол в събирането на пътни такси и го е дала в ръцете на "Интелигентни трафик системи" - единственият работещ според превозвачите посредник, или т.нар. национален доставчик на услуги (НДУ). Това е фирмата, която предоставя бордови устройства за засичане на превозните средства от тол системата, като предложи скъпи и неизгодни договори.

Дума

Тол системата тръгва в хаос

Реалният старт на тол системата пак се отлага, стана ясно от изслушването в парламента на Бойко Борисов и регионалния министър Петя Аврамова. Тя заяви, че системата започва да работи от 1 март, но само с маршрутни карти. До 27 март превозвачите могат да се оборудват с бордови устройства. Не стана ясно кои пътища ще останат в обхвата на системата, след като кабинетът пак отстъпи пред превозвачите.

"Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Държавата се отказа от въвеждането, използването и контрола и ги прехвърли на частни фирми, за което ще получат 32 млн. лв., които можеха да влязат в бюджета", възмути се Корнелия Нинова. Според БСП това поражда хаос, напрежение и протести. За хаос предупредиха и от бранша. Въпреки обещания гратисен период, превозвачи излязоха на протест.

Стандарт

300 лева става минималната пенсия

За повишаване на минималната пенсия до 300 лева - за това са се договорили партньорите в управляващата коалиция, обяви във Варна вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Вчера премиерът намекна, бяхме сме разбрали това нещо като го изчислим, тогава да го обявим. Разбрахме се, че пенсиите ще станат 300 лева, минималната пенсия - това, за което ние настояваме. "Обединени патриоти" вече го говорим трета година", каза Каракачанов, без да посочи откога е договорено да влезе в сила посоченият нов размер.

Земя

Президентът с над два пъти по-висок рейтинг от премиера

За последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. Това показват новите данни на "Галъп".

С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. Традиционният въпрос на "Галъп интернешънъл" "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов, той има едва 24% доверие. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността. В същото време Румен Радев остава рекордьор по висок рейтинг сред избирателите с 53% и едва 3 на сто спад за година.