Криза

"Дума":

Близо 150 000 нови безработни през 2010 г.

 

Близо 100-150 000 безработни българи повече от сегашните догодина, прогнозираха вчера от КНСБ на международна конференция "Работните места и кризата - ответни действия на Европа чрез политиките". Конференцията е организирана от Икономическия и социален съвет на България (ИСС) и Европейския икономически и социален комитет и бе открита от председателката на парламента Цецка Цачева. 8,03% е равнището на безработица в началото на септември, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той посочи пред журналисти, че очаква до края на 2009 г. безработицата да достигне 10%.

 


"Сега":

Сривът на пазара на труда ще настъпи през 2010 г.

 

Въпреки че икономическата криза отминава, големият срив на пазара на труда ще настъпи през 2010 г. Това прогнозираха единодушно синдикати и работодатели вчера. Според тях догодина безработицата ще стигне 13%. Социалният министър Тотю Младенов не споделя този песимизъм.

"В следващите 12 до 15 месеца се очаква ръст на безработицата с 3 до 5%, т.е. нови 100 000-150 000 българи да загубят плавно работата си", заяви зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров на международната конференция за работните места и кризата в Европа.

 

 

Обвинения срещу бившите управници

 

 

"Новинар":

50 обвинения срещу бившата власт

 

Поне 50 обвинения срещу бившата власт заради закононарушения очаква премиерът Бойко Борисов. Самият той е заявил това на среща със Съюза на издателите на вестници в България. Обвиненията срещу бившата власт най-вероятно ще засегнат секторите за пътищата, земеделието и храните и единната система за спешна помощ 112.

Премиерът и главните редактори са се обединили около идеята, че правителството трябва да заложи на реформите в съдебната власт. На въпрос на топжурналистите за проверките около разработката "Галерия", Борисов намекнал, че в документа има и други имена. Преди време и председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов обяви, че съществуват съмнения за наличието на паралелна разработка на делото „Галерия".

 

 

Имотите на царя 

 


"Сега":

Сакскобургготски изкарал 2.5 млн. лв. от спорните гори


Симеон Сакскобургготски ударно е прочиствал гората в Рила, като само от изсечените дървета в спорните 4521 дка спечелил 2.5 млн. лв. от 2003 г. досега. Това съобщи вчера шефът на Държавната агенция по горите Георги Костов пред БНТ. "Гората е силно разредена, взети са най-големите дървета, които са и най-стойностни, и са реализирани на пазара", обясни Костов. Той уточни, че приходите от тази дейност биха могли да надхвърлят 4 млн. лв. Държавата може да си потърси пропуснатите ползи от дърводобива едва след като съдът реши, че спорните 4521 дка й принадлежат.

 

 

"Новинар":

Симеон: Не мога да си прибера имотите в куфар и да си отида в Мадрид

 

"Аз мога ли да си прибера имотите в един куфар и да си отида в Мадрид с тях?". Този риторичен въпрос задава в интервю за израелския вестник "Маарив" бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Той припомни, че имотите, които му бяха върнати, са били използвани от държавата 50 години. Той пита и кое е било по-хубаво - той да харчи пари и да се грижи за тях или да останат безстопанствени. Според него всичко около имотите му е митология, злоба, завист и апетити. "Никой, който имаше право на реституция, не се отказа да му върнат иззетото, независимо дали си редови гражданин или имаш друга длъжност", изтъкна Сакскобургготски.

 

 

ДАНС

 

"Труд":

ДАНС се опитала да спре влиянието на ГЕРБ

 

"Бившият премиер Сергей Станишев, кръгове и близки около бившата Държавна сигурност и до Шесто управление са хората, които дърпаха конците в ДАНС. Агенцията е действала под ръководството на Станишев по своеволен начин, несъвместим с функциите й." Това заяви вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пред БНТ.

Шефът на МВР обяви, че след създаването на парламентарна комисия ще може реално да се упражнява контрол над ДАНС.

 

 

Рекет

 

 

 "24 часа":

Свидетел по делото "Луканов" изнудвал кмета на Търново

 

Kметът на Велико Търново Румен Рашев е бил на прицела на бандата рекетьори, разкрита от полицията миналата седмица. Искали му 600 хил. лв. за услуга, важна за него. Това стана ясно в неделя в Софийския районен съд. Вчера той даде нарочна пресконференция в Търново.

Най-често му звъняла Силвия Тинх от София и му определяла срещи. Рашев бил натискан да даде пари, за да се осуети евентуално дело срещу него за замяна на 53 дка гора.

Прокуратурата поиска арест за 6-има обвиняеми, сред които и 2 жени. Софийският районен съд обаче остави зад решетките само 4-ма от тях - Веселин Балев от Бургас, Росен Боянов и Калоян Стоянов от Варна и Силвия Тинх.

 

 

Кризата удари и хазарта

 

"Стандарт":

Бингото на червено


Хазартът го закъса. Дори да удариш бинго, вече не е сигурно, че ще си вземеш парите. Малки игрални зали не смогват да плащат печалбите, налага се ние да се намесваме, призна шефът на Държавната комисия по хазарт Димитър Терзиев. От началото на годината над 60 салона за залози са затворили. Закрито е дори и едно казино. Основната причина е намаляването на залозите заради кризата. Зачестяват и случаите, в които служители инсценират грабежи и задигат пари от касата, каза още Терзиев.
Сериозен удар за бранша е насочването към България на нелегални ротативки от Русия и Украйна, където хазартът беше забранен.