Делото "Сапард"

"Труд":

Марио Николов: Ще изберат Цветанов президент заради мен

На 30 юни ще стане ясно дали бизнесменът Марио Николов и още осем души, подсъдими за злоупотреби с около 7,5 млн. евро по програмата САПАРД, ще бъдат признати за виновни или ще бъдат оправдани, съобщиха от Софийски градски съд.

Така една седмица Съдебната палата ще обмисля решението си по нашумялото дело.

По думите му, Цветан Цветанов ще бъде избран за президент и делото "САПАРД" ще е "едно от малките камъчета", на които сегашният министър щял да стъпи.

 

 

Първанов иска от ЕС стратегия за Балканите

 

"24 часа":

Първанов: ЕС да адаптира стратегията си за Балканите

 


Георги Първанов предложи да бъде разработена прагматична регионална адаптация на стратегията "Европа 2020", защото именно тук, на Балканите се очаква следващият етап на разширяване на ЕС. Българският президент изложи своята теза в изказването си на срещата на върха на страните - участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, в Истанбул вчера.

Българският президент подчерта голямата важност на премахването на визите като пречка за свободно общуване между хората в европейското пространство. България бе един от инициаторите на процеса на визова либерализация между ЕС и страните от Западните Балкани, припомни Георги Първанов.

 

 

 

Похвала

 

"Монитор":

Световната банка ни хвали за фискалната дисциплина

 

Световната банка е впечатлена от ангажираността за фискалната дисциплина и разумното управление на външния дълг на България. Това пише в писмо до премиера Бойко Борисов, подписано от президента на Световната банка Робърт Зелик. Радваме се, че виждаме подкрепата на вашето правителство за реформите, особено в ключови области като пенсионното дело, здравеопазването, образованието и държавната администрация, пише Зелик.

 

 

Национална стратегия за сигурност

 


"Стандарт":

НАТО променя стратегията ни за сигурност

НАТО може да промени новата ни стратегия за сигурност, която все още не е одобрена от депутатите. Концепцията с актуалните приоритети на Алианса трябва да бъде готова до края на годината, докато българският план ще бъде приет по-рано. На кръгла маса вчера председателят на Съвета по сигурността към Министерския съвет ген. Румен Миланов представи стратегията. Една от препоръките в нея е да не се създават мегаведомства. По време на обсъждането бяха отправени критики, че не е обхванал достатъчно службите за разузнаване.

 

 

 

Галев получи инфаркт

 

 


"Стандарт":

Галев с инфаркт в реанимацията


Инфаркт застигна вчера сутринта простреляния футболен бос Юри Галев, съобщиха от "Пирогов". Екипът на Централната реанимация спешно повика кардиолози заради буксуването на сърдечния мускул, което още повече усложни състоянието на президента на "Рилски спортист". Малко по-късно на Галев беше направено ехографско изследване, според което той е с микроинфаркт и не се налага нова операция, обясниха доктори. 47-годишният футболен бос все още е в критично състояние.

 

 

 

Дипломация

 


"Новинар":


Братът на Румен Петков става военен аташе в Украйна

 

Братът на ексвътрешния министър Румен Петков генерал-майор Володя Цветанов най-вероятно ще заеме поста на военен аташе в Украйна. Това стана ясно след заседание на кабинета вчера. Министрите предлагат на президента Георги Първанов да освободи Цветанов от поста му на главен инспектор в Министерството на отбраната. Предложението е във връзка с номинирането на генерала за назначаване на служба в задграничните представителства на страната.

 

 

 

Премахват ромско гето

 

 

"Труд":


Махат гето от пътя за Европа

 

Ужасяващото ромско гето на столичния бул. "Европа", откъдето тръгва магистралата за ЕС, най-после ще бъде премахнато. Обитателите на тамошните фургони и събратята им от Виетнамските общежития ще бъдат преместени в нови домове, съобщи шефът на комисията по обществен ред към градския парламент Ангел Джамбазки.

Междуведомствена комисия е решила ромите да бъдат преместени в старо военно поделение извън града. Мястото е избрано след оглед на 4-5 казарми и се пази в тайна. За ремонт на помещенията са нужни над 2 млн. лв.

 

 

 

Конфликт на интереси?

 


"Труд":

Шефката на НОИ съветва министър срещу 700 лева

 

Управителката на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева консултира министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов срещу 700 лева месечно, научи "Труд".

Според депутати от опозицията е налице конфликт на интереси, както и нарушение на Закона за държавния служител. Избраници подготвят парламентарно питане по този въпрос към министър Тотю Младенов.

 

 

 

Темида

 

"Монитор":

Бърз съд за дребните бандити

 

Дребните бандити, които не са обществено опасни, ще бъдат съдени по съкратени процедури и наказанията им ще бъдат налагани в по-кратки срокове. Това е една от мерките в Концепцията за наказателна политика от 2010 до 2014 година, която беше приета вчера от Министерския съвет. В документа е записано още, че за справяне с престъпността трябва да бъде разработен и приет нов наказателен кодекс и да бъдат направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Според записаните промени обаче бързите съдебни процедури ще се отнасят само до дребните престъпления.