„24 часа"

Шейх ни прави писта за Формула 1

Писта за Формула 1 ще има България върху старото военно летище край Доброславци.

Трасето за високи скорости е само първият проект на държавната инвестиционна компания "Емирейтс асошиейт бизнес груп" (EABG). Вчера нейният президент - шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, подписа споразумение с икономическия министър Трайчо Трайков.

Преди гостът бе на среща с премиера Бойко Борисов. Там присъства и бившият вътрешен министър Румен Петков. Той е председател на организационния комитет за изграждане на пистата. Парите за нея, инфраструктурата и хотелите ще бъдат дадени от управляваната от шейха компания. България предоставя терени.

„24 часа"

Тайни ченгета ловят крадци в капан за 20 бона

"Знам един адрес в Красна поляна, където живеят истински богаташи, ще ударите поне 20 бона."

Тази информация била пусната в подземния свят от полицаи под прикритие и достигнала само за няколко дни до столичната "ударна бригада" с картотека за обиране. Групата бе сгащена след като опразни 5 апратамента за 2 часа в нощта срещу събота.

44-годишният тартор на бандата щом разбрал за примамливото жилище, веднага лапнал въдицата и дори обещал на ценния си информатор да даде поне 5% от печалбата.

Столични полицаи пък няколко денонощия бдели на секретни постове край блока, където се чакало да ударят обирджиите.

Три дни поред беемвето на обирджиите паркирало по тъмно пред кооперацията, престоявало между половин и един час със загасени фарове и потегляло в неизвестна посока.

„Труд"

Клати се столът на военния министър

Бойко Борисов обмисля дали да не смени военния министър Аню Ангелов, научи "Труд". Генерала бил бесен от три гафа на подопечния си. В тв интервю Ангелов обявил, че Сирия разработва ракети срещу нас. Последвала светкавична нота от Дамаск и заплаха да скъсаме дипломатическите отношения. Наложило се Николай Младенов спешно да гаси пожара. Борисов се ядосал и на ангажимента, поет от Ангелов в САЩ, че може да пратим боен батальон срещу талибаните в Афганистан. Не му харесало и задълбочаването на конфликта с Първанов заради военното разузнаване.

Репортери на вестника засякоха информацията преди седмица - потвърдиха я няколко независими един от друг източници от правителството и партия ГЕРБ.

„Труд"

Общо 36 г. затвор за смъртта на Борилски

Убийците на Мартин Борилски - Георги Желязков и Стоян Стоичков, ще лежат съответно 19 и 17 години в затвора. Двамата ще изтърпяват наложеното им наказание при първоначален строг режим.

Това постанови състав на Върховния касационен съд, председателстван от Иван Недев. Заедно с Евелина Стоянова и Ружена Керанова той потвърди присъдата, произнесена от Великотърновския апелативен съд на 4 февруари т. г.

Върховните магистрати разпореждат още екзекуторите на заклания на 18 юли 2000 г. в Париж студент да платят 120 000 лв. обезщетение на майка му Иванка Вълчева.

„Стандарт"

Формула 1 до София

Шейх е на път да сбъдне приказката за Формула 1 в България. Само след година край София трябва да е готова пистата за най-гледания и скъп спорт. Това стана ясно, след като министърът на икономиката Трайчо Трайков подписа вчера споразумение за сътрудничество с шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки, представител на владетеля на Абу Даби. Строежът на писта върху бившето летище в Доброславци е проект номер 1 в договора. За целта ще бъде създадено съвместно дружество между България и дър-жавната компания на Абу Даби EABG. Страната ни ще участва с апортна вноска под формата на 3200 декара терен на бившия военен аеропорт, който се оценява на около 180 млн. евро. Строежът ще бъде финансиран от Абу Даби, което е най-голямото и богато емирство в Обединените арабски емирства.

 

„Стандарт"

Зелик хвали Бойко пред Брюксел

Президентът на Световната банка Робърт Зелик похвали кабинета пред Брюксел. "Бях истински впечатлен от бързината, с която премиерът Бойко Борисов и правителството осъществяват реформите." Това написа Зелик в специално писмо до шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Министър-председателят на България се стреми да засили ефективността на съдебната система, а неговият екип се е съсредоточил върху това да се демонстрират конкретни икономически резултати от реформата на местно ниво", допълва шефът на Световната банка. Той бе на посещение у нас през първата половина на август. Според Зелик нашето правителство иска хората да видят и да почувстват ползите от едно по-чисто управление, ангажирано с интеграцията в ЕС. Той посочва още, че кабинетът "признава собствените си институционални ограничения, които пречат на оползотворяването на eврофондовете".

 

„Монитор"

Строим пистата за Формула 1 с капитали от Абу Даби

EABG e създадена като холдинг през 2001 г., който менажира утвърдени през последните 20 години самостоятелни компании от различни сфери - комуникации, системна интеграция, снабдяване с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производство на хладилна и климатична техника, керамика, санитарно обзавеждане, кухненско оборудване, строителни материали, храни, кетъринг, недвижими имоти и други. Реализираният стокообмен между България и ОАЕ е на стойност 80,4 млн. щатски долара през 2009 г., като салдото е положително за нашата страна. Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. Според предварителни данни на БНБ през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1,4 млн. евро.

 

„Монитор"

Последно: 36 г. решетки за убийците на Борилски

Общо 36 години затвор за двамата убийци на студента Мартин Борилски отсъди окончателно Върховният касационен съд. Върховните магистрати потвърдиха присъдите от 19 години решетки за Георги Желязков и 17 години за съучастника му Стоян Стоичков на Апелативния съд във Велико Търново. Съдиите от ВКС потвърдиха и обезщетението на семейството на Борилски от 120 000 лева, като са отхвърлили претенцията от 400 000 лева.

 

„Монитор"

Разследват братя Диневи за частното море край Несебър

Прокуратурата проверява скандалните бизнесмени Динко и Йордан Диневи. Причината е сигнал, подаден от несебърската партия ДЕЛА, че яхтеното пристанище на братята „Марина Диневи" в курорта "Св. Влас" е незаконно А освен част от плажната ивица то е захапало и акваторията на Черно море. Това стана ясно вчера от интервю пред bTV на лидера на ДЕЛА и общински съветник в града Атанас Терзиев. Телевизията беше поканила пред камерите си и самите братя Диневи, както и кмета на Несебър - Николай Димитров. В крайна сметка обаче в ефир се появи само Терзиев. Диневи проводиха адвоката си, който оправда отсъствието им с мотива, че заминали внезапно за чужбина Градоначалникът на Несебър пък отказа участие с аргумента, че предаването щяло да се превърне в линч срещу него.

 

„Сега"

Законът за кредитите не направи по-прозрачни банковите лихви

Клиентите на банките ще продължават да не разбират защо се вдигат лихвите по кредитите им, въпреки че от днес влизат в сила измененията на Закона за потребителския кредит, с които трезорите бяха задължени да направят образуването на лихвите по-прозрачно.

От 31 август трезорите, фирмите за бързи пари, лизинговите къщи и други подобни компании са длъжни да публикуват на интернет страниците си методиката за изчисляване на лихвите, пише в закона. Става дума не само за потребителски, но и за ипотечни заеми. Законът предвижда още, че след сключването на договора с клиента методиката не може да се променя едностранно от банката или фирмата. Освен това институциите ще трябва да извадят черно на бяло в интернет не само актуалните лихви, но и стойностите им в миналото.

„Дневник"

Студентските заеми - схемата е налице, остава и да проработи

След поне двегодишно забавяне от утре тръгва системата за студентско кредитиране. С нея България възприема модела, прилаган в повечето от развитите страни, за да подпомагат финансово младите хора, които искат да получат висше образование. Сега остава да се види дали предлаганата схема наистина отговаря на интересите на студентите, а и на банките, или ще остане само възможност на хартия.

Законът за кредитиране на студенти и докторанти беше приет през 2008 г, когато министър на образованието беше Даниел Вълчев. Банките и министерството обаче дълго време не можеха да се разберат за условията и да сключат помежду си договор, това стана едва в средата на тази година.

Така след публикуване на типов договор в Държавен вестник банките, желаещи да отпускат заеми за студенти и докторанти, имаха двумесечен срок (до края на юни), в който да го подпишат. Само две банки направиха това - Банка ДСК ЕАД и Райфайзенбанк ЕАД. И от двете институции отказаха да дадат повече подробности пред "Дневник" преди официалното начало на кампанията, което ще бъде дадено днес на пресконференция в министерството на образованието.

„Дума"

Иде глад за учители

Преди началото на учебната година в страната се отбелязва нарастващ недостиг на учители по всички предмети. Само във Варна в момента има общо 152 свободни места за учители, сочат данните на Регионалната служба по заетостта. Всяка година се пенсионират около 2500 педагози, а желаещите да постъпят на техните места млади кадри са много малко, показват данните на Синдиката на българските учители.

Ниското заплащане и трудните условия, при които работят днешните учители, са главните причини за недостига на педагози. Средната възраст на преподавателите в училищата е между 48 и 55 г. От випуск 60 човека в педагогическите специалности на Софийския университет към училищата се насочват не повече от 4 дипломирани висшисти, алармира преди време бившият декан проф. Георги Бижков. В същото време при закриването на около 400 училища в последните 3-4 години бяха освободени близо 6000 учители. Законови мерки за стимулиране на учителската професия искат от учителския синдикат.