Световната банка критикува България за високи такси

"Дневник":


Световната банка: Таксите в България са високи и непрозрачни

 

Таксите за административни услуги в България се използват за генериране на приходи, които в много случаи служат за премии на чиновниците, въпреки че законът изисква гражданите да плащат само колкото да покрият разходите на държавата за разрешително или лиценз. Това са установили експерти на Световната банка. Те оценяват политиката за определяне на таксите у нас като некоординирана, непоследователна и непрозрачна. Според анализ на банката държавните такси в България са се повишили с 60% от 2005 г. до 2008 г., но няма яснота дали това е довело до повече приходи в бюджета.

 

 

АЕЦ "Белене"


"24 часа":

Ще има АЕЦ "Белене", ако има инвеститори!

 


АЕЦ "Белене" ще бъде построена, ако има инвеститори.

Така енергийният министър Трайко Трайков обясни пред Нова телевизия стратегията на правителството по този сериозен проект.

"Няма еднозначен отговор дали ще се строи втората ядрена централа. Ние сме незамисими от това дали ще има АЕЦ "Белене" или няма да има", каза той пред Нова телевизия снощи.

Правителството ще реши, но преди това трябва да се изготви структура на финансиране, да се поканят инвеститори и в зависимост от проявения интерес проектът ще бъде построен или не.

Трайков бе категоричен, че политиката, която води правителството, е ясна.

 

 

Разкрития

 


"Монитор":

Плугчиева преувеличила за спазарените европари

 

Бившият вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева е понадула доста сумата, която е отчела като договорени средства по оперативните програми на ЕС. Това става ясно след сравнение на отчета й, станал публично достояние в последните дни на предишната власт, с данните, на които се натъкнало новото правителство.

Вицето на Станишев обяви в края на май, че сме спазарили 2,4 млрд. евро по общо седемте оперативни програми. Според доклад на финансовия министър Симеон Дянков до парламентарната комисия по европейските въпроси, с който "Монитор" разполага, реалната сума обаче е с близо 800 млн. евро по-малко.

 


"24 часа":

Чиновник "смалил" 3 пъти ремонта на премиерския кабинет

 

Близо 3 пъти е била "смалена" цената на ремонта на премиерския кабинет - той струва 250 365 лв. без ДДС, а не 77 615 , каквато сума пресслужбата на Сергей Станишев посочва в писмо до "24 часа" на 17 юли 2009 г.

Така две години след първото искане на Павлина Трифонова - от 26 юни 2007 г. и след 2-годишна съдебна сага, която бе спечелена от правителствения ни репортер, две седмици след парламентарните избори отговорът бе даден.

Според писмото от 17 юли 2009 г. ремонтът е за 20 785 лв., а обзавеждането за 56 830 лв. Там изрично се посочваше, че сумите са за всички помещения, в които работят премиерът и секретарките му.

 

 

40 000 българия гният в чужди затвори

 

 

"Стандарт":

 40 000 наши в чужди затвори

 

40 180 нашенци са търкали и още търкат наровете в над 100 затвора по света. Те са чули присъдата "виновен" в периода от 1998 г. до септември 2009 г. Това сочи първата по рода си статистика, направена по искане на "Стандарт".
Данните се пазят в специален регистър на министерствата. Няма информация обаче колко от нашенците са излежали присъдите си.
2322 българи са задържани в арести зад граница до 1 септември, сочат последните официални данни на външното министерство.
Най-много присъди срещу българи в последните 10 години са издадени в Германия - 24 432. 4333 наши са осъдени за това време в Гърция, 2184 - във Франция. В САЩ най-много осъдени има за измами с фалшиви банкови карти, пране на пари и фиктивни бракове за "зелена карта".

 

 

Полицаите на нов протест

 

 

"Новинар":

 Полицаите отново на протест заради Чората

 

След няколко протеста, които преминаха под формата на „пушене на цигари" и „пиене на вода", вчера полицаите отново излязоха на улицата. Към 300-500 служители на реда се събраха пред църквата „Света Неделя" в София. Официалният повод беше решението на съда да прати в затвора за 82 години петимата антимафиоти, обвинени за убийството на Ангел Димитров-Чората. Основната причина за протеста обаче са неизпълнените обещания на ръководството на МВР за законови промени, които да гарантират инкриминирането на посегателствата срещу полицаи. Униформените протестираха срещу високите наказания за техни колеги и леките присъди за посегателството върху служители на МВР при изпълнение на служебните им задължения. Затова те и стартираха национална подписка под наслов „Невинен до доказване на противното".

 

 

Разследват мюсюлманска партия

 


"Стандарт":

Пускат ДАНС срещу мюсюлманска партия

 

Новата партия "Мюсюлмански демократичен съюз" разбуни духовете на жълтите павета. ДАНС и прокуратурата да разследват формацията, призова вчера лидерът на РЗС Яне Янев. Партията на братята от поповското село Славяново - Али и Юзеир Юзеирови, възпламени управляващи и опозиция. Тя бе учредена в събота, а създателят й Юзеир Юзеиров заяви, че формацията ще представлява интересите на всички български граждани. Новата партия щяла да се бори за кметове на местните избори и дори да излъчи кандидат за президент.

 

 

 За потребителя

"24 часа":

Кунева забрани силна музика в слушалките

 

Европейската комисия поиска нови стандарти за силата на звука, произвеждан от мобилните устройства за музика като MP3, уокмени, джиесеми и FM, тъй като те заплашват гражданите с оглушаване. Комисията поръча на стандартизационния си комитет да разработи максимални стойности, които ще бъдат задължителни за устройствата, продавани в ЕС, и ще се залагат като техни фабрични настройки.

Според Брюксел подлагането на силна музика над 1 час дневно, особено през слушалки, заплашва с пълно оглушаване в рамките на 5 г.

По данни на Еврокомисията около 10 млн. европейци, предимно младежи, ги грози загуба на слуха, сърдечни проблеми и трудности в ученето.