Протести.

"Сега":

Синдикати и работодатели плашат с протести заради тока

Спешна среща в Министерството на енергетиката се проведе заради поскъпването на тока за бизнеса от следващата година, съобщава Би Ти Ви. Според търговците на електроенергия причина за поскъпването е недостиг на ток в часовете с най-голямо потребление. Парадоксалното е, че в същото време всеки ден в НЕК остават непродадени количества.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че се обмисля промяна в правилата за търговия с електроенергия на борсата за по-голяма прозрачност.

Ако не се намери решение, на протест освен работодателите, излизат и синдикатите.

 

МиГ-29

"Монитор":

Каракачанов: Обжалването на поръчката за МиГ-29 е опит за саботаж

 

"Това, което украинската "Укроборонпром" направи е опит за саботаж срещу взетото решение на Министерството на отбраната да ремонтира своите самолети, с директно договаряне с "РСК-МиГ"." Това заяви на брифинг министъра на отбраната Красимир Каракачанов, във връзка с подадената жалба от страна на украинската фирма в Комисията за защита на конкуренцията. С решението на Министерството на отбраната от 6 декември, което се обжалва, се осигурява поддръжка на 15 самолета МиГ-29 за период от 4 години срещу сума от 82 млн. лв.

"По наша предварителна информация се очакваше това, което се случи вчера.", добави той. При внасянето на жалбата не е платена държавната такса и липсва преведена регистрация на фирмата на български език, коментира още той.

 

 

Спор. 

"Дума":

Валери Симеонов скочи на ГЕРБ заради морски концесии

 

За пореден път вицепремиерът Валери Симеонов избухна в гняв срещу коалиционните си партньори от ГЕРБ. Този път причината за недоволството му се оказаха законодателни промени, прокарани от ГЕРБ и ДПС, които дават право на министъра на туризма Николина Ангелкова да отдава плажовете на концесия. "Пак ни извъртяха! Депутати от ГЕРБ и ДПС промениха току-що приетия Закон за концесиите по най-подлия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Концесиите на плажовете ще се определят от министъра на туризма, а не по общия ред, определен от закона за концесиите. Това означава, че ще продължи по най-непрозрачен начин раздаването за по 20 години (а може и повече) на приближени фирми и групировки", избесня в социалните мрежи Симеонов. Напрежението между него и Ангелкова отново избуя, след като той обяви, че при това ръководство на министерството България няма да има съвременен и прозрачно-регламентиран туризъм. Това е поредният саботаж на опитите за въвеждане на нормално управление и реална конкуренция, продължи да се гневи той.

По-рано вчера председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ прокара промени в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. 

 

Трагедия. 

"24 Часа":

Мехмед признал пред съдия, че е убил 7-годишната Дамла, не казва защо

Първи братовчед на удушената 7-годишна Дамла Муса е арестуван и обвинен за убийството, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Задържаният е Мехмед Хасан, на 25 г. Обвинен е, че на 17 декември умишлено е умъртвил малолетното момиче по особено мъчителен начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 г., доживотен затвор или до живот без право на замяна. Сексуален мотив е една от версиите за нападението, но няма категорични доказателства за това. Съществува и вероятността ревност - Садет да не искал да дели вниманието на Садет с детето. Макар Хасан да признава за убийството, не е посочил защо е убил Дамла. 

 

Хитрино. 

"Сега":

Пострадалите в Хитрино ще получат най-високия размер на обезщетение

Всички собственици на разрушени къщи в Хитрино ще получат най-високия размер на обезщетение, стана ясно на заседание на Националния съвет за управление на финансовите средства от кампанията за пострадалите, предаде Дарик.

Омбудсманът Мая Манолова, която е и съпредседател на съвета, заяви, че жители на Хитрино са изпратили жалби до нея заради субективизъм при оценката на щетите. Затова общественият защитник настоя за преразглеждане на критериите.

Манолова обясни, че за едни е определена първа група - тези от унищожените домове, а останалите са попаднали във втора и трета група. "При първоначалния оглед се предположило, че тези къщи могат да бъда възстановени.