БДЖ.

"Дума":

Скандалът в БДЖ е заради сигнал до ДАНС за злоупотреби

Сигнал до ДАНС за злоупотреби в железниците, изпратен без знанието на министър Росен Желязков е довел до днешните оставки на ръководството на БДЖ. Това разказа самият министър на пресконференция. По-рано днес транспортното ведомство съобщи, че шефът на борда Велик Занчев, главният изпълнителен директор Владимир Владимиров и финансовият директор в холдинга Филип Алексиев са депозирали молби за напускане. Това е станало по настояване на министър Желязков. Преди няколко дни той имал среща с тримата. Те го уверили, че всичко в БДЖ е наред - няма проблеми с разписанията на влаковете, локомотивите и вагоните са в изправност за зимния сезон. Единствено на работата им пречели непрестанните обжалвания на обществените поръчки, казали те пред Желязков.

 

Имунитет.

"Сега":

Прокуратурата вкара Елена Йончева в източването на КТБ

Игрите с кворума в парламента станаха още по-сложни, след като прокуратурата поиска депутатския имунитет на Елена Йончева и още петима народни представители - Георги Михайлов от БСП, Борис Кърчев от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Разследващите подозират Йончева в пране на пари, присвоени преди това от Корпоративна търговска банка. Според тях има достатъчно доказателства, че през 2012 г. тя е направила общо дружество с офшорка от Британските Вирджински острови, която е внесла по сметките на новата фирма над 650 хил. лв. от КТБ. Офшорката е била под контрола на обвиняем по делото за източване на банката, твърдят от прокуратурата. Оттам не уточниха дали става дума за Цветан Василев.

Разследването срещу Йончева се появява 6 години след предполагаемото престъпление и 4 години след фалита на банката. През цялото време прокуратурата е разполагала с информация за общото дружество на Йончева и офшорката "Далий Трейдинг Лимитид". Разследването обаче започва едва през това лято след сигнал на депутати от ГЕРБ. Защо се е чакало толкова време, не стана ясно.

 

Боклук.

"24 часа":

Няма да има референдум в София за парно от боклук

Столичният общински съвет отхвърли искането на 15 общински съветници за провеждане на местен референдум за изграждане на инсталация, която да оползотворява горивото, произведено от завода за преработка на отпадъци.

След 3 часа дебати предложението бе отхвърлено от мнозинството с мотив, че подобен референдум е незаконосъобразен, защото допитвания не може да се провеждат по теми, които засягат бюджета. За провеждането на допитването гласуваха 16 съветници - от Политическа група 5, БСП, ДСБ и "Нормална държава".

Шефката на екокомисията в СОС Лорита Радева напомни, че темата за изграждане на инсталацията, която ще произвежда топло и електроенергия за 70 000 домакинства, се обсъжда от 11 години. "Няма място за плашила. София върви към модерно и екологично решение за управление на отпадъците", заяви Радева.

 

Съд.

"Дума":

ЕК ще ни съди заради пропуски в безопасността на жп транспорта

Европейската комисията (ЕК) реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България за това, че държавата не е осигурила правилното транспониране и прилагане на законодателството на ЕС за безопасността на железопътния транспорт.

Директивата изисква от държавите членки да създадат разследващ орган, който в своята организация, юридическа структура и при вземането на решения е независим от железопътните предприятия, управителя на инфраструктурата, органа, налагащ таксите, органа, разпределящ инфраструктурен капацитет, и нотифицирания орган, както и от всяка страна, чиито интереси биха могли да са в противоречие със задачите, възложени на разследващия орган. В това отношение България не е осигурила пълното транспониране и прилагане на директивата на национално равнище.

Целта е да се гарантира развитието и подобряването на безопасността на железопътния транспорт в ЕС. Всяка държава членка трябва да гарантира, че разследванията на произшествия и инциденти се извършват от постоянен орган, който включва най-малко един следовател, който е квалифициран да изпълнява функцията на отговорен следовател в случай на произшествие или инцидент.

 

Мярка.

"Монитор":

Пуснаха от ареста 77-годишната жена задържана за наркотици

Освободиха от ареста 77-годишната жена, задържана в ареста по време на полицейска операция срещу разпространение на наркотици. Цветанка Чавкарска беше пусната под домашен арест заради възрастта си и здравословното си състояние.

Според спецпрокуратурата престъпната група действала от лятото на 2017 г., а неин лидер бил внукът на 77-годишната столичанка.