Продължаващите раздори между ГЕРБ и ДСБ продължават да са сред  актуалните теми на вестниците

„Няма бунт на кораба докато го няма премиера. Истината е, че по време на местните избори имаше напрежение в структурите заради начина, по който ДСБ водеше кампанията си, заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. "Сблъсъкът, който възникна беше заради Варна, Радан Кънев твърдеше, че неговият кандидат Чавдар Трифонов ще спечели, но той не отиде и на втори тур, защото Иван Портних спечели. Няма театър, има декларация, има реакция на всичко, което се случи напоследък. Някой иска да бъде забелязан, нека кажем стоп на спекулациите. Или си във властта, или си в опозиция. Ще се направи среща във вторник с парламентарната група, ще се уточнят нещата. Искаме да се изяснят параметрите на подкрепящите кабинета", обясни Цветанов. "През всичките тези години, от 2001 г. насам, някой се опитва да вбие клин в отношенията ми с г-н Борисов. Няма проблем между мен и Борисов, различните мнения не са противоречия", заяви Цветанов...” – в. „24 часа”.

„Тон за песен за тази истерия даде премиерът Борисов с едно интервю преди десетина дена, в което каза, че ДСБ е двуглава ламя. Тогава беше насъскано обществото на ГЕРБ срещу "предателите" от ДСБ. Това каза в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на Демократи за силна България Атанас Атанасов. "Цялата тази пушилка, която се разиграва, да бъдат насъскани определени среди срещу една "малка политическа партийка", както се изразяват, има своята цел – да се прикриват други неприятни за обществото неща," смята Атанасов. В тази връзка Атанасов отправи серия от въпроси като това дали БСП трябва да носи отговорност за управлението на Румен Овчаров в "Нефтохим": "Какво прави Румен Овчаров там, представлявайки държавата, ръководена от Бойко Борисов? Искам премиерът да излезе и да отговори." Атанас Атанасов попита още защо през декември премиерът Бойко Борисов назначи за заместник-председател на българското разузнаване Ангел Прокопиев, който няма нито един ден трудов стаж в тази структура и има ли връзка това назначение със "сарайско-библиотекарската групировка"...” – в. „Дневник”.

„Не иронизирах, когато предложих на ГЕРБ, ако са недоволни от кадровата политика на правителството, да поискат вот на недоверие. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя“ по bTV. Изказването му идва дни, след като парламентарната група на на ГЕРБ призова да бъдат изтеглени от властта всички партийни назначения на ДСБ. Бях съвсем сериозен, че ако са недоволни, може да поискат вот на недоверие. „Когато се демонстрира конфликт между парламента и правителството, независимо дали това е театър или не, да си изиграят театъра докрай, но да не ни набъркват нас, ние сме извън тази работа“, каза Кънев...” – в. „Сега”.

„Ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ и в същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. Той категорично заяви, че търканията между хората на Радан Кънев и ГЕРБ не оказват негативно влияние върху работата на кабинета: "На ниво политически емоции ситуацията е съвсем различна. Това, което се случи не бих казал, че е нещо изненадващо и ново", поясни Дончев. "В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой – нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът", продължи той...” – в. „Сега”.

Вестниците в понеделник съобщават и за представянето на новия политически проект на Георги Кадиев.

„Георги Кадиев обяви днес новия си проект – политическата партия "Нормална държава". "Всичко отначало" е мотото на формацията... В манифеста, който приеха учредителите, се настоява за спасяване на България от олигархията. Учредителите пък носеха на ръкавите си бели ленти, които символизират новото начало и чистите им намерения. По думите на Кадиев първата и основна задача на новата партия ще е борбата с корупцията. Сред приоритетите на "Нормална България" ще са също икономиката и завръщането на младите хора в България. "Забравете всякакви лични амбиции за кариера, ако изберете да бъдете член на партия "Нормална държава", това не е вашата партия. Ние сме партия, за да дадем нещо. Ние сме от добрите", обърна се Кадиев към учредителите. Ангажиментът, който той пое пред делегатите беше: "Да остана същият. Да не ви предам, продам, да не мина от другата страна на линията, която разделя добрите от лошите." "Държава, която е последна по икономическо развитие в ЕС, не е нормална", заяви Кадиев. По думите му за последните девет години, откакто сме в ЕС, не Европа е дошла в България, а българите са отишли в (другите страни от) ЕС... "България е страна, в която група фирми са си разделили обществени поръчки, а корупцията е в особено големи размери", посочи той...” – в. „Стандарт”.

 „Депутатът отказа да определи партията като лява, дясна или центристка, като по думите му същността ѝ ще си проличи от бъдещите действия и политики. Очаква се документите ѝ да бъдат подадени в съда до май, така че партията да е готова за евентуален предсрочен вот. Кадиев отрече възможността да си сътрудничи с другите отцепили се леви проекти "Движение 21" на Татяна Дончева и АБВ на Георги Първанов. Според Кадиев в България няма нито една завършена пълна реформа, затова "пътят е да се започне всичко от начало"...” – в. „Дневник”.  

Всекидневниците съобщават също, че вторият човек след папата - кардинал Пиетро Паролин, е осветил българска катедрала при посещението си у нас.

"Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия в София. Пиетро Паролин е на посещение в България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната. Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин, който дойде в храма малко преди 10:00 ч. Катедралният храм е построен през 1924 г. Мястото от 200 кв.м. е закупено от Иван Гешев и на 17 септември 1922 г. е поставен основният камък, предаде Дарик. През 2000 г., по случай Юбилейната година, обявена от папата, иконостасът е напълно обновен с иконите на преподавателя в Художествената академия Здравко Каменаров, който реставрира и двете главни икони на олтара - на Богородица и на Исус Христос, от известния художник Николай Ростовцев За 150-та годишнина на Католическата църква от Източен обред през 2010 г. и през следващите години на храма са направени частични подобрения - подновена е фасадата на църквата и покривът, а отвътре е изписана с мозайка от екип с ръководител Здравко Каменаров...” – в. „Стандарт”.

„Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин е на посещение в България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната, съобщи dariknews.bg... На 21 март е предвидена е среща между държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи...” – в. „Труд”.

Вестниците поместват публикации и за мерките, които се предприемат за подобряване на сигурността на пътя.

„Предвиждат се промени в Закона за движение по пътищата, които ще свалят младите шофьори от мощните коли и ще ги задължават да практикуват задължително нощно кормуване, съобщи Нова телевизия. Тези промени ще се опитат да приемат депутатите от транспортната комисия преди второто четене на Закона за движение по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината младите водачи са предизвикали 35 тежки произшествия. Загинал е един човек, а ранените са 41. Други мерки, които предлагат властите са - ограничение в скоростта, с която се движат младите шофьори и обозначаване на колите им със стикер "Млад шофьор", както и 50% от кормуването да се извършва нощем. Сред по-драстичните предложения е и забрана за каране след полунощ. Предстои да се вземе решение дали, взелите книжка преди една или две години, ще се считат за млади шофьори, като законодателите смятат, че борбата с войната по пътищата трябва да започва от ранна детска възраст...” – в. „Труд”.

„КАТ ще започне да снима колите за превишена скорост незабелязано, криейки камерите в кофи за боклук, рекламни коли и метални кутии за вестници. Това ще стане със закупуването на 28 нови супермодерни подвижни уреда... Всеки от радарите струва около 55 000 лева, а общата цена на всички устройства е над 1,5 милиона лв. Парите ще бъдат осигурени от фонд "Безопасност на движението", където постоянно се трупат суми от платени от нарушителите глоби. Поръчката ще бъде финализирана ако на 24 март Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението одобри предложението...” – в. „24 часа”.