Дело.

"Сега":

"ТАД груп" опитвала дестабилизация чрез поливната система на НС

"Поискали сме делото за мярката за неотклонение срещу шефа на "ТАД Груп" Иван Тодоров да бъде разгледано при закрити врати. Касае се за данни, свързани с националната сигурност на България." Това заяви преди заседанието на съда наблюдаващият прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел "Антитероризъм" в Специализираната прокуратура.

"Собственикът на "ТАД Груп" не е съдействал по никакъв начин на разследването, не е предоставил паролите, с които да се разшифроват компютърните конфигурации, които са конфискувани при обиските. Иззети са множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, сървъри. Събраните доказателства могат да бъдат анализирани и са отразени в съответни експертни справки. Свидетели дават показания, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани", каза още Станкова.

Освен за НАП прокурорката разказа и за друга хакерска атака на групата. Според Станкова е било осъществено и посегателство върху сървъра на поливните системи, които са пред Народното събрание. "Имало е желание при преминаване на гости на парламента, да се задейства поливната система, която да създаде затруднения, суматоха и да дестабилизира политическата система", поясни тя.

Оставка.

"Дума":

Пламен Георгиев напусна КПКОНПИ

Пламен Георгиев напусна по свое желание председателския пост в КПКОНПИ. Новината за оставката от шефа на антикорупционната комисия завари депутатите напълно неподготвени - тъкмо когато почти бяха приключили със законодателната си дейност и оставаше само безкрайно дълъг парламентарен контрол с въпроси до почти всички министри.

Крум Зарков от БСП реагира, че Георгиев така и не е посочил мотиви, няма и отчет на свършеното и недовършеното от работата на комисията. Той припомни, че още през април социалистите поискаха шефът на КПКОНПИ да бъде отстранен. "За тези няколко месеца не намерихте време да обсъдим сериозно въпроса какво се случва в тази институция. Решихте сега, преди да излезем във ваканция, да ни уведомите, че комисията се е събрала спешно и ни предлага да освободим Пламен Георгиев", ядоса се на липсата на дебати той. "Потвърждава се още една тенденция за специалните органи, които трябва да борят корупцията. Всеки път евродоклад-институция-скандал-оставка-евродоклад", заключи Зарков.

Филип Попов от БСП отправи процедурно предложение Георгиев да дойде в НС и да обясни мотивите си. Караянчева предложи на гласуване искането му и 106 депутати го подкрепиха. Стана ясно обаче, че мнозинството не е разбрало какво гласува. Караянчева опита да пробута веднага оставката, но след като от БСП я призоваха да прочете правилника, тя реши да пренебрегне закона и да обяви, че само ще "покани устно" Георгиев. Социалистите й напомниха, че НС вече го е призовало. 10-минутната почивка продължи 40 мин., докато шефът на КПКОНПИ дойде в НС.

Бизнес.

"Монитор":

Сервизи и бакалии фалират най-често

Най-често българинът започва бизнес начинания в търговията или ремонт на автомобил, но и оцелява най-трудно. Делът на нововъзникващите дружества у нас е приблизително постоянен с годините - около 12 на сто от всички компании. Това показва изследването на демографията на предприятията, което Националният статистически институт изготвя веднъж годишно.

През 2017 г. в България са действали 347 730 активни предприятия, което е с 0.1% по-малко в сравнение с предходната. 164 876 от тях, или 47.4%, са с нула наети, 37.6% имат под 5-има служители, а с повече от 10 са 7.8% от компаниите. Същевременно именно в последната група компании са ангажирани близо 70% от работещите българи, и обратното - в групата фирми с нула наети работят едва 6.6% от заетите.

От статистическите данни за времето между 2013 и 2017 г. се вижда, че най-често се създават дружества с предмет на дейност търговия - 42.2%, а най-малък е делът на новоучредените добивни компании - едва 0.1% средно за периода. В същото време и "смъртността" на чисто търговските начинания е най-голяма, а добивните са най-жизнеспособни.

Чума.

"24 часа":

2 нови огнища на чума в Монтана, още болни диви свине в Пловдив и Разград

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Монтана в лични стопанства (тип заден двор), в квартал "Младеново", град Лом - 11 свине и в село Ковачица, община Лом - 7 свине. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София днес, 31 юли.

Пробовземането е извършено в рамките на засиления надзор, свързан с установения положителен случай на диво прасе в община Лом на 24 юли 2019 г.