24 часа

Търсят се 50 чиновници за големи пари

С 20% по-високи заплати от максимално определените за съответната длъжност да получават чиновниците, които участват в българското председателство на ЕС.

Това предлага вицепремиерът Меглена Кунева със специално постановление на Министерския съвет за подготовка на председателството, което България поема във втората половина на 2018 г.

„Труд”

Военен сайт: Бунтовниците в Сирия мятат гранати, произведени в България          

Боеприпаси, предимно изработени в България, открива от началото на годината официалната сирийска армия след победите си срещу опозиционните сили, съобщава специализираният във военните анализи сайт Jane's Defence Weekly.

„Това показват снимки, които разпространява Сирийско-арабската новинарска агенция (САНА). Става въпрос за муниции от 39 и 54 милиметра, гранатомети и припаси за минохвъргачки”, пише в статия на изданието, озаглавена „Български боеприпаси със сериозна роля в конфликта в Сирия”.

„Стандарт”

Борисов: Взели сме мерки народът да е спокоен

Взели сме всички мерки за това българският народ да бъде спокоен. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по-рано днес в село Лозенец, Ямбол, коментирайки новината за засиленото полицейско присъствие и проверките в София.

На церемонията по от откриването на компресорна станция "Лозенец" присъстваха министрите на енергетиката и транспорта Теменужка Петкова и Ивайло Московски, както и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

"Имаме някои сигнали, които трябваше да се проверяват. За това правим това учение по границата с военните, за да сме подготвени за тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително със затваряне на ГКПП с Гърция или Македония", уточни премиерът.

 „Монитор”       

Губим по 25 декара на година от територията на България

Защо от територията на България всяка година изчезват площи колкото четири футболни игрища или около 25 декара? Намаляването на територията на страната е процес, който върви от много години, а причината за това са свлачищата по крайбрежието и разширението на водата вследствие от глобалното затопляне. Реално статистика се води от 1983 година. Оттогава до момента страната ни е намалила площта си с около 800 дка - средно по 25 декара всяка година. Учените от Института по океанология във Варна казват, че при свлачищата се наблюдава цикличност - активизиране през 20-22 години. Подобен процес е започнал преди година-две.