Тежката катастрофа в Своге е водеща тема за неделните вестници.

"Автобус с пътници е излязъл от пътя и се е преобърнал на една страна в Искърското дефиле, в близост до Своге. Жертвите са вече 16, съобщи на брифинг вътрешният министър Валентин Радев, а 27 са ранени. Вътрешният министър Радев съобщи още, че утре ангажираните ведомства ще проведат съвещание. "Участъкът е в град Своге и е в урбанизирана територия - каза още той. - Настилката не е нарушена, а наклоните на пътното платно и оттичането на водата е нормално". Министърът отклони въпросите дали има данни за каране с превишена скорост. После допълни, че шофьорът е здрав, но е в шок и е в болница "Царица Йоанна" . Има съмнения, че шофьорът е пропуснал повторна техническа проверка, която е трябвало да мине в началото на месеца. Все още не е ясно дали е имало колани в автобуса, съобщи пък зам.-министърът на транспорта Ангел Попов..." - в. "Сега".

"Адска катастрофа в Искърското дефиле. Потвърдена смъртта на 16 души... Малко след 17:00 часа в близост до Своге автобус с пътници е излязъл от пътя, паднал и се е преобърнал на асфалтова площадка на изхода на града. В "Пирогов" в тежко състояние са откарани две жени - на 43 и на 73 години. По първоначална информация превозното средство е помело четири автомобила по пътя си и е паднало на площадка под нивото на пътното платно. Ясно е също, че автобусът е бил обхванат от пламъци..." - в. "Стандарт".

"Фирмата, чийто автобус катастрофира край Своге, била изрядна Фирма "Мобилус-5 ООД" е собственик на автобуса, катастрофирал край Своге, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Фирмата е с валиден лиценз до 2027 година, шофьорът на превозното средство също притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит, обясниха от ведомството. Фирмата "Мобилус-5 ООД" е регистрирана през 2001 г. и има финансова стабилност. През май миналата година фирмата е минала през комплексна проверка и не са открити никакви нарушения..." - в. "Труд"

"Шестнайсет души загинаха, а 26 са ранени при катастрофа на автобус в урбанизираната територия на Своге.
По неизяснени засега причини автобус, превозващ поклонници до манастира Седемте престола, на връщане излязъл от платното, преобърнал се и паднал на площадка под нивото на пътя. Очевидци свидетелстват, че инцидентът е станал на остър завой при дъжд, а падането е било от поне 20 м височина. По данни на Министерството на регионалното развитие пътната настилка на мястото е в отлично състояние, а оттичането на водата е нормално.
Тринайсет от пътувалите загинаха на място, а трима други починаха впоследствие. Медици смятат, че по-точна информация за състоянието на останалите пострадали ще има 24 часа след инцидента, защото за момента то е нестабилно.
Фирмата - превозвач "Мобилус - 5 ООД" не е имала нарушения досега, показа проверка на Министерството на транспорта. Шофьорът, причинил катастрофата, е собственикът й, който от години работи в партньорство с община Божурище. Съществува съмнение обаче, че шофьорът е пропуснал повторна техническа проверка, която е трябвало да мине в началото на месеца, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.
До 22.30 ч. в събота, 25 август, не беше известен броят на пътниците в автобуса. Противоречива е и информацията дали всички са от Божурище или от Световрачене и дали сред екскурзиантите е имало деца, както свидетелстват очевидци.
Над пет часа след катастрофата пътят остана затворен: първоначално - за да се осигури достъп на линейките, а след това - за да се проведе разследването.
МВР отвори горещ телефон за връзка на близките на пострадалите - на 02 982 50 39 те могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.
Правителството обяви понеделник - 27 август, за ден на национален траур.
Инцидентът беше отбелязан и извън страната. Чуждестранни медии, сред които "Вашингтон пост" и британският таблоид "Сън" писаха за трагедията, позовавайки се на новина на агенция "Асошиейтед прес". Турският "Дейли сабах" цитира информация на агенция "Франс прес", отбелязвайки, че пътната мрежа на страната е лошо поддържана, превозните средства са стари и всяка година около хиляда души загиват на пътя." - в. "Дневник".

 

"Правителството реши да обяви понеделник - 27 август, за ден на национален траур заради жертвите от катастрофата с автобус в Искърското дефиле, съобщиха от Министерския съвет. В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите..." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за катастрофата, предизвикана от бащата на президента Румен Радев.

"Инспекторатът на МВР и Главна дирекция "Национална полиция" извършват проверка, във връзка с пътен инцидент в Харманли, в който е участвал бащата на президента Румен Радев - Георги, предаде БНР. Леката катастрофа е станала на 17-ти август. Според информацията до момента, при произшествието е пострадал леко човек в инвалидна количка. В момента проверката изяснява всички факти около случая, както и действията на местната пътна полиция. За този инцидент, в който е участвал бащата на президента Румен Радев, за това пътнотранспортно произшествие, в прокуратурата в Харманли не е докладвана каквато и да е информация. За инцидента прокуратурата получава информация едва днес и то само от медиите, каза пред Агенция Фокус говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й нито е сигнализирано за пътно транспортно произшествие, нито са докладвани материали за подобен инцидент. "След като се публикуваха различни материали в електронни медии, главният прокурор се самосезира и разпореди на Окръжна прокуратура-Хасково незабавна проверка", посочи тя. Прокурор Арнаудова допълни, че тази проверка ще се извърши от прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково и ще бъде в две направления. "От една страна ще се установи дали е на лице престъпление по транспорта, дали в резултат от нарушаване на правила за движение по пътищата е причинено пътнотранспортно произшествие, при което е причинена средна или тежка телесна повреда, защото само в тези случаи е на лице престъпление от общ характер", уточни тя. По думите й, ако е лека телесната повреда, е на лице само административно нарушение. "Но ние трябва да установим тези факти", коментира тя. Говорителят на главния прокурор обясни, че това ще се подсигури от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Хасково, чрез незабавно преглеждане на пострадалия човек от лекар, за да се установи вида и характера на телесната повреда. "Второ направление ще има тази проверка, която ще се осъществява от прокурор, и тя ще бъде дали е на лице извършено престъпление по служба от служители на МВР", съобщи тя. Арнаудова обясни, че ще се определи това до колко и до какви обстоятелства са изпълнени служебните си задължения по констатиране на пътнотранспортно произшествие, установяване на определена вина и спазване на законовите изисквания за санкциониране на виновен водач. "Още днес ще отидат на място колегите от Хасково и ще изземат цялата документация, която съществува в районното управление в Харманли, защото нищо от това, което научваме днес в медиите, не е докладвано в прокуратурата", каза още тя." - в. "Стандарт".

"8 дни притеснително мълчание за инцидент с бащата на президента - ударил инвалид на триколка в Харманли Охранителни камери заснели как бащата на президента Румен Радев - Георги Радев (на снимката долу), блъска мъжа в инвалидна количка. Той не е подал жалба. - Запис на камера на катастрофа, причинена от Радев-старши, сгорещи всички институции у нас - На 17 август 81-годишният родител участва в инцидент, който не е регистриран в КАТ и прокуратурата - От името на Румен Радев пресцентърът му отхвърли съмненията за натиск катастрофата да бъде прикрита - Глобена е била първо жертвата на удара, но след повторен анализ на кадри от камери в събота се установява вината на роднината на държавния глава - Клипът с историята бе изтрит, после пак възстановен в социалните мрежи - Лидерът на БСП в града Михаил Лисков обяснява появата си на фаталното кръстовище със случайност - Главният прокурор и вътрешния министър наредиха проверки Един запис от камера, "уловил" стар Мерцедес, управляван от 81-годишен мъж и съборени до автомобила му триколка и човек, провокираха истинска буря в държавата. Вероятно на единственото кръгово кръстовище в Харманли в петък, 17 август, в 9,30 часа сутринта, бащата на президента Румен Радев не спира на знак и удря инвалида Стефчо Тодоров. Катастрофата е лека, но всичко в следващите часове и дни е необяснимо. Няма и ред в бюлетина на МВР, каквато е практиката при пътни инциденти. Ударът на кръговото кръстовище в Харманли не е бил докладван и на дежурния прокурор, какъвто е редът. Обикновено при подобни ситуации с известни българи или техни близки, за минути и часове се появява новината, а в този случай тя остава "скрита" в полицията в Харманли цели 8 дни. Сайтът breaking.bg, пуснал новината и клипа с кадри от катастрофата, затова и намеква за натиск върху местната полиция, за да не бъде замесвано името на Георги Радев. Тук се появи и името на бившия кмет на Харманли Михаил Лисков, който днес е лидер на БСП в общината. Той се е озовал на фаталното кръстовище в града минути след сблъсъка между мерцедеса и триколката. "24 часа" потърси в събота всички действащи лица в тази история. От президентството първо отказаха коментар, после категорично опровергаха анонимното твърдение за натиск като по този начинв информацията бе потвърдена косвено и от екипа на държавния глава. Източници от МВР първо потвърдиха неофициално, че има катастрофа, причинена от бащата на Румен Радев, а по-късно се разбра, че има и съмнение в техен служител в Харманли за укриване на информацията. Пак неофициално се разбра, че първоначално инвалидът Стефчо Тодоров е бил глобен. От МВР обясниха, че по закон леката телесна повреда в катастрофа не е престъпление. Инвалидната количка пък имала право да се движи по пътищата само ако липсват тротоари. Часове след като медиите започнаха да проверяват детайлите в тази история, клипът, който ту изчезваше, ту се появяваше в социалните мрежи, е бил гледан от експерти. Те установили, че вината все пак е на Георги Радев, а не на Стефчо Тодоров. Иначе историята е следната: За катастрофата в съботната сутрин съобщи сайтът breaking.bg. На 17 август, в петък, бащата на президента, който без предимство навлиза в кръстовището, удря триколката с инвалида. Според записа Георги Радев не излиза от колата. На мястото идват полицаи и неидентифицирани двама цивилни мъже. Идва и бившият кмет и настоящ лидер на БСП в Харманли Михаил Лисков. Всички говорят по телефони без да запишат данни за катастрофата, каквато е обичайната практика на пътна полиция. Идва линейката, слагат на носилка пострадалия инвалид и го откарват към най-близката болница. Георги Радев очевидно е поканен да излезе от мерцедеса, след което има кратък разговор между него и полицията. Те по-късно му помагат да си тръгне с колата, причинила катастрофата. След като "24 часа" потърси коментар от МВР, шефът на ОДМВР - Хасково, старши комисар Ангел Цанков съобщи, че инспекторатът на МВР и ГД "Национална полиция" извършват вътрешна проверка дали е укрита информация от РУ - Харманли за ПТП, извършено от 81-годишния Георги Радев - бащата на българския президент Румен Радев. "Случаят е от предишния петък и е станал на кръговото в Харманли. Инцидентът е докладван", каза още Цанков. Георги Радев управлявал мерцедеса. С него се возела и 78-годишната му съпруга Станка. Двамата живеят в близкото с. Славяново. На кръговото възрастният водач ударил електрическа триколка с инвалид. Според официалната информация мъжът в неравностойно положение не е пострадал сериозно. Бил с лека телесна повреда. От МВР съобщиха, че в момента се правят две проверки - за виновността в катастрофата и дали след това е действано по правилата. А клипът с историята бе изтрит, после пак възстановен в социалните мрежи. От президентството първо отказаха коментар. "Това са спекулации, не е оказван и натиск върху органите на реда от страна на президентската институция", коментира по-късно Кирил Атанасов, изпълняващ длъжността секретар за връзки с медиите на държавния глава. Това бяха пестеливите думи, казани от президентството, без да се отрича инцидентът. (Каква бе реакцията на президента, който бе на честванията на годишнина от Шипченската епопея - виж долу) По-късно стана ясно, че пострадалият в инцидента се казва Стефчо Тодоров..." - в. "24 часа".

"Прокуратурата бързо установи, че полицията в Харманли се е произнесла в полза на бащата на президента
Полицията в Харманли е написала акт за административно нарушение на човека в инвалидната триколка за пътното произшествие, в което е участвал бащата на президента Румен Радев - Георги. Това е заявила за Би Ти Ви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и допълни, че в документа са отбелязани имената на Стефчо Тодоров и Георги Радев. По думите ѝ случаят е прецедент, защото прокуратурата не е била уведомена, а научава седмица по-късно за него и то от медиите. Леката катастрофа с участието на бащата на президента е станала на 17-ти август. Според официалната информация до момента при произшествието е пострадал леко човек в инвалидна количка. По-рано стана известно, че главният прокурор се е самосезирал и е разпоредил на хасковската прокуратура проверка на случая, която да установи дали има престъпление по транспорта - ако пострадалият е със средна или тежка телесна повреда, както и дали служителите от МВР са извършили престъпление по служба чрез прикриване на инцидента. Днес се разбра и, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил проверка на полицията в Харманли. Премиерът Бойко Борисов каза, че не е запознат с темата. "Не ми е докладвано. Не съм се запознал нито с фактите, нито с обстоятелствата" и допълни, че има разследващи. Президентът Радев отказа да коментира темата пред репортери на Шипка, където участва в тържества, се видя от репортаж на Би Ти Ви. От секретариата му обаче уточниха пред медии, че институцията не е оказвала натиск при разследването. В интеренет бе разпростанен запис от движението на кръговото в Харманли. Малко след 1-вата минута се вижда предполагаемата катастрофа, с участието на Георги Радев. Няма официално потвърждение, че записът показва същия инцидент." - в. "Дневник".

Всекидневниците отделят място и на състоянието на авиацията.

"За съжаление, инцидентите със самолети в страната се случват по време на тренировка. Така отговори министър-председателят Бойко Борисов на журналистически въпрос за последните инциденти със самолети в страната, съобщиха от правителствената информационна служба. Хубаво е някой да поеме вината и да каже - толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не, само правителството, само Борисов, само министъра", коментира премиерът и допълни, че подобни случаи има и в други държави. По този начин премиерът нападна индиректно Румен Радев, който преди да стане президент беше именно шеф на Военновъздушните сили. Борисов припомни катастрофаната с хеликоптер миналата година край Варна, инцидента с Кугър само от преди дни, както и старо произшествие със самолет "Спартан". Самият държавен глава пък през последните няколко месеца напада правителството заради бавенето на проекта за нови изтребители, както и за състоянието на авиацията и за липсата на ресурси за нея. Борисов коментира темата при инспекция на ремонтираната Професионална гимназия по селско и горско стопанство в Кърджали..." - в. "Сега".

"Борисов смята, че вината за авиоинцидентите трябва да е споделена... "Хубаво е някой да поеме вината и да каже толкова години съм бил шеф на ВВС, сигурно и аз имам вина. Не, само правителството, само Борисов, само министъра", коментира премиерът и допълни, че подобни случаи има и в други държави. Конкретен повод за коментара на премиера стана вчерашният случай в Блачик, при който загина пилот. Причината - при кацането самолетът се удря силно в пистата, преобръща се и се запалва. Разследването ще установи какво е доведело до това. Борисов коменрира случаите от Кърджали, където заедно с регионалния министър Николай Нанков и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, посети православен храм "Св. Йоан Предтеча" в града. "Държавата отпусна 1 млн. лв. за манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, за да стане действащ духовен център", заяви премиерът." - в. "Дневник".

"Загиналият при приземяване на летището в Балчик пилот е 52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров. Това научи "24 часа" от източници от авиацията. Любителят пилот е зам.-председател на Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, изпълнителен директор е на фирма "Рубиком инженеринг". Взел е свидетелство за пилот преди две години и три месеца, изкарал е курса в Авиационния център в Долна Баня. Със съдружник са купили двуместен самолет Cirrus SR22 от Испания. В Балчик приключи огледа на разбирала се вечерта в петък машина. Самолетът не се е запалил, каза шефът на разследващото звено Христо Христов. За съжаление приборите са разбити и е трудно да се каже с каква скорост се е приземил. Очевидци са заявили пред разследващите, че тя е била висока, но това е субективно усещане, казва Христов. Най-вероятно причина ултралекият самолет да се обърне е грубо кацане, при което е подскочил и се е обърнал, след което е последвало разпадане. Вятърът е бил към 2-3 метра в секунда, страничен и леко пулсиращ, но според разследващите, не той е причина за преобръщането. Както "24 часа" вече съобщи към 17,45 ч в петък самолетът излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. Самолетът се е приземил твърдо, при което е подскочил, при такава ситуация е неуправляем, казаха от звеното. След това се преобръща през крило по гръб и както се установи днес, се разпада. Това е третият инцидент във въздуха за последната седмица. На 22 август край Шумен падна самолет "Пайпър" с двама на борда, баща и син. Предния ден пък военен хеликоптер закачи жици при Стамболийски." - в. "24 часа".