24 часа

Токът поскъпва до 2,8% от юли

Токът ще поскъпне от юли с по-малко от натрупаната инфлация за годината, която е 2,8%. Това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов.

Според експерти увеличението дори ще е под 2%. Енергийните дружества поискаха скок между 5 и 16 на сто.

Като кажа, че увеличението ще бъде под инфлацията, това означава, че комисията изпълнява важната функция да не позволи произволното ѝ нарастване, каза Иванов.

Труд

Бойко Борисов в Света гора за Гергьовден

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Света гора, където ще участва в традиционното честване на празника на манастир "Св. вмч. Георги Зограф", съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на посещението си той ще се срещне с духовното ръководство на Света гора и ще присъства на литургията и литийното шествие за 6 май - Гергьовден. На празника ще бъде открито и Южното манастирско крило, за чието възстановяване българското правителство отпусна 940 000 лева през миналата година.

Предвидена е и среща между българския министър-председател и духовното ръководство на Света гора. В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са включени министрите Владислав Горанов, Николай Нанков, Кирил Ананиев, Ивайло Московски и Боил Банов.

Монитор

Пет български храма пазят мощи на свети Георги

Пет български храма пазят частици от мощите на свети великомъченик Георги. Това съобщи за "Монитор" духовният надзорник на Софийската епархия отец Ангел Ангелов.

Трябва да се прави разлика между светеца, когото честваме на 6 май и още неколцина други със същото име, които също са канонизирани, но са от по-късно време. Те са свети Георги Софийски и свети Георги Нови Софийски, уточни свещеникът.

Най-голямото парче от мощите на свети великомъченик Георги се пази в катедралния храм в Русе. То е подарено от католическата църква през 2003 година.

Частица от негова кост е вградена в светия престол в олтара на Ротондата в София, която също носи неговото име "Свети Георги". Престолът представлява своеобразна маса, върху която се отслужва светата литургия.

Стандарт

Арестът на Иванчева - без пропуски, замесването на Фандъкова - неуместно

Антикорупционният орган вече започна работа, като първата му показна акция бе ареста на кмета на столичния район "Младост". Действията на комисията засега предизвикват и противоречиви реакции. "Законът работи от скоро. Съответно и звеното, което се бори с корупцията работи от скоро. Не бих казал, че има негативтни реакции срещу него. По-скоро има нюанс около тази акция, която бе съвместно с прокуратурата. Тя обаче се явява трета. Първите две не показаха негативен ефект за Комисията. По-скоро това, че за първи път в България се задържа лице с такава сума и на такава висока длъжност предизвика коментари в две посоки. Постави се под съмнение самата операция и може би това предизвика такова усещане. Но това може би бе наложено от някои медии. По-скоро съм мнение, че няма негативни реакции в обществото към нас", коментира Славчев.