"Труд"

Токът поскъпва с 40%, ако Брюксел ни спре тецовете

Бизнесът представи проблемите си на среща с президента Румен Радев. От страна на работодателите участваха: председателят на АИКБ Васил Велев, на БСК - Сашо Дончев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Президентът Румен Радев застана зад исканията на бизнеса страната ни да настоява за отлагане на евродирективата за намаляване на вредните емисии от големите горивни инсталации. За целта ще бъде приета единна национална позиция, съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Стандарт"

ДАНС прогони трима османлии

Само за ден трима турски граждани получиха забрана да влизат у нас. Причината е, че те застрашават националната ни сигурност. Първият е агитирал в Шуменско за отцепване на територии от България, обясниха от ДАНС. Той е изгонен и 5 г. няма право да влиза у нас. Друг турски гражданин е експулсиран, а трети е обявен за персона нон грата. Двамата са действали срещу суверенитета на страната ни и също имат забрана да стъпват в България, допълниха от агенцията.

"Монитор"

Раждането на обединителния патриотизъм е уникален феномен

Раждането на обединителния патриотизъм на българска земя в демократични условия е уникален културно-исторически и политически феномен.

Правя дълбок поклон пред паметта на Апостола на Свободата - Васил Левски, защото това, което искам да кажа са кълнове от семената, които той е посял в почвата на общата ни душевност.

Този Обединителен патриотизъм съществено се отличава от европейски и регионални национализми по това, че не издига етнонацията като самоцел или като основополагащо условие за консолидиращите процеси в обществото. Върху тази основа са възникнали класическите национални държави.

"Сега"

Внезапно всички се притесниха от етническия вот от Турция

Етническият вот, който се очаква след седмица от Турция, опъна до крайност нервите на политическите сили у нас. Напрежението между двете държави, което нарасна, след като представители на властите в Анкара открито призоваха българските турци да гласуват за ДОСТ, вчера доведе до ответни мерки. ДАНС изгони трима турски граждани заради заплаха за националната сигурност. И тримата са имами в смесените райони и според спецагенцията са заплаха за националната сигурност. На единия му е отнето правото за влизане и пребиваване в страната за срок от 5 г. Той е имал право да живее постоянно в България от няколко години, допълниха от ДАНС. На втория му е забранено да влиза у нас, а третият е вписан в списък с нежелани персони.

"Дума"

Нейнски привикана за консултации

Министерството на външните работи съобщи, че посланикът ни в Турция е извикана за консултации. Не се съобщава кога тя ще се върне в Анкара.

Неофициалните коментари са, че това тежко, според дипломатическия протокол, действие е заради напрежението между София и Анкара след неприкритата намеса на турския посланик у нас и на турския социален министър в предизборната кампания. Преди седмица Сюлейман Гьокче бе предупреден в МВнР за недопустимостта на подобни действия.

"Капитал дейли"

От Босфора шум се вдига

Пушките на стената, окачени на геополитическата сцена през 2016 г., вече гърмят. А лъвският пай от политическите рискове през тази година остана в Европа - разпределен между Brexit и популистката заплаха в изборите в ключови страни от ЕС. И докато част от тях взимат мерки срещу евентуалната намеса на Русия, друг вид предизборно напрежение предизвика дипломатическа криза в отношенията с Турция. Заради предсрочния вот в края на март в тази група попадна и България (виж "Заложници в битката между ДПС и ДОСТ").