Цената на тока и енергийните проекти са сред водещите теми на неделните вестници.

"За енергийния министър е голяма загадка за какви цени на тока се бунтува бизнесът
"За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на "Тази събота" по Би Ти Ви. По-рано тази седмица работодателите алармираха, че тази година ще се стигне до значително повишение на цените за бита заради спекулативното поскъпване на тока за фирмите на свободния пазар. Затова и бизнесът заедно с двата най-големи синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", подготвя протест в края на месеца. "На собствените си платформи АЕЦ "Козлодуй" и държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продават тока много по-евтино в сравнение с енергийната борса. По този начин се манипулира пазарът - къде отива разликата между ниската цена на собствената платформа и високата на борсата и тази, която ни се предлага на нас? Ние само можем да гадаем кой се облагодетелства от тази ситуация", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той посочи, че става въпрос за шепа търговци, тъй като всички останали са ощетени. Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев дори описа ситуацията в енергетиката като "икономическа шизофрения". "За съжаление в рамките на срещите, които направихме с бизнеса, не можа да стане ясно кои са тези търговци, които предлагат такива високи цени. Електро-енергията, която дружествата продават, е на цени от 76.09 лв.", коментира обаче Петкова днес. Тя е призовала бизнесът да подаде сигнал до компетентните органи, които да проверят въпросните цени. "За моя изненада, Асоциацията на българския бизнес подаде сигнал за две държавни дружества", коментира Петкова. "Освен, че с колегите ми бяхме наречени мафиоти, бизнесът каза, че в сектора не се извършват реформи. Аз не съм съгласна и за това има факти", каза още тя. По думите ? оценката на Мудис са БЕХ се е повишила с два пункта, а към настоящия момент държавната енергетика разполага с 1.435 млрд. лв. "Дебатът за това необходим ли е проектът Белене тепърва предстои", коментира още Петкова. Според нея интересът от страна на китайските инвеститори е много сериозен. "Аз смятам, че с промените, които се извършват и към настоящия момент в енергийния сектор, визията и директивите на ЕС, трябва да бъдем много балансирани и добре да помислим, за да защитим своята енергийна сигурност", каза тя." - в. "Сега".

"САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от БТА. Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на ЕС. "Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар. Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ. "Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес. Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната. "Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той. Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5 хиляди американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия." - в. "Дневник".

Всекидневниците цитират и министър Николай Нанков за цените на водата и за преминаването от хартиените винетки към тол система.

"Николай Нанков: Безплатни 1,5 кубика вода на месец за уязвимите потребители Водоснабдителната и канализационна мрежа (ВиК) в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа - тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка, отбеляза Нанков. Тава каза пред "Дарик" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресслужбата на МРРБ... "Съвместно със социалното министерство ще дефинираме понятието уязвими потребители и ще изработим механизъм за тяхното подпомагане. По изрично мое настояване гражданите в тази категория ще получават до 1,5 кубика безплатна вода на месец", каза регионалният министър. Министър Нанков каза още, че с новия закон за ВиК ще се създаде и подземен кадастър за системите, което ще улесни ремонтните дейности и инвеститорите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас има кадастър. Регионалният министър обясни, че след като се уреди въпросът със собствеността на язовир "Бели Искър", ще започнат действия за ремонт на съоръжението..." - в. "Труд".

"Последна година летим винетки на стъклото на автомобила си, обяви в предаването "Седмицата" по Дарик министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Това ще се случи след задействането на тол системата, което ще се случи през 2019 г. "Ще въведем електронни винетки, като нашето обещание е, че това по никакъв начин няма да се отрази на тяхната цена. Тя ще бъде разпознавана чрез автоматични четци, които ще бъдат поставени на пътищата по линия на тол системата. Освен на бензиностанции, ще се закупуват и на специални пос терминали", обясни Нанков. По отношение на тол системата, регионалният министър смята най-удачно тя да важи за пътищата, които са рехабилитирани и в добро състояние. За кои участъци ще бъде в сила ще стане ясно с категоричност след обществена дискусия и решение на Министерски съвет. "По мое убеждения, за най-справедливо смятам, да функционира само на пътните отсечки, които са в добро състояние - пътища от първи и втори клас. Друга идея е да обхванем и част от третокласната пътна мрежа", посочи Нанков. За миналата година над 350 милиона лева са приходите от продажбата на винетки, като 103 милиона от тях са от тежкотоварни автомобили. "Почти няма държава в света, в която състоянието на пътищата да се поддържа от таксите за леките автомобили, а от тежкотоварните. Това ще се промени с въвеждането на тол системата - тези, които амортизират пътищата ще плащат повече", каза още министърът..." - "Стандарт".

Истанбулската конвенция остава сред актуалните теми на всекидневниците.

"Марешки: Няма шанс да подкрепим референдум за Истанбулската конвенция "Няма шанс да подкрепим искането на БСП за референдум по Истанбулската конвенция. Това е поредното цинично предложение, което идва от тяхна страна", заяви в "Събуди се" по Нова тв лидерът на партия ВОЛЯ Весели Марешки. По негово мнение няма как да не се подкрепят текстове, които се отнасят до защита правата на жените и децата и правото им на достоен живот. По отношение на вота на недоверие той заяви, че няма как ВОЛЯ да участва в "един такъв безсмислен цирк", когато липсва алтернатива. "Искаме президентството и парламентът да се разпуснат, защото там няма реални хора, а високоплатени артисти, на които някой им пише речите. Те ги наизустяват и ги произнасят. Правим отчет на една година на президентската институция. Аз харесвам човека Румен Радев, а не президента Румен Радев, който само хули депутатите", каза още Веселин Марешки..." - в. "24 часа".

"Истанбулската конвенция измести разговорите дори за цените на тока около семейната маса, наложи се правителството да отложи ратификацията, а не се намират и юристи, които да се ангажират с експертен анализ и изводи какви задължения произтичат от влизането в сила на този документ на Съвета на Европа, ако бъде ратифициран.
Засега "Обединени патриоти" са групирали най-конкретно аргументите си срещу ратификацията на конвенцията, като главното им острие е насочено срещу евентуалното задължение за признаване на т. нар. трети пол. и еднополовите бракове.
"Пет члена променят цялата същност на конвенцията - с номера 3, 4, 12, 14, 60. А чл. 12 направо отваря вратата на еднополовите бракове", казва председателят на парламентарната комисия за младежта и депутат от НФСБ Славчо Атанасов. Той извежда опасенията от разпоредбите на конвенцията, в които фигурира понятието "социален пол" /така е преведено на български английското понетие gender/ и задължението да се въведе изучаване на нестереотипните роли на пола.
Така "традиционните роли на мъжкия и женския пол ще бъдат подложени на натиск за поведенчески промени в социалните и културните модели - натиск, който засега се нарича "насърчаване" - този извд прави ВМРО и допълва, че конвенцията ще задължи страната ни да дава статут на бежанци за хора с "особености на пола". Не е вярно - и в момента три закона забраняват дискриминация основана на пол, но те не са довели до скандализиращи последици, които да възмутят обществото и конкретно ВМРО.
Това са
- Законът за равнопоставеност на жените и мъжете;
- Законът за защита от дискриминация;
- Законът за убежището и бежанците.
Нито Истанбулската конвенция, нито Законът за убежището и бежанците задължава страната ни да дава бежански статут на основание полова идентичност или сексуална ориентация. Задължава ни обаче да го защитим от дискриминация, основана на пол и сексуалнна ориентация. С други думи - конвенцията защитава от насилие както жените, което е имплицитно посочено в заглавието на документа, така и всички уязвими групи, а различният човек е уязвим по подразбиране, обясняват социални психолози.
И тъй като и БСП категорично се обяви срещу конвенцията, на въпрос на "Дневник" към Корнелия Нинова кои текстове ги смущават най-много, тя казва: "Онези, които въвеждат понятието "социален пол, нестандартна роля на пола и т.н.". С уточнението, че текстовете не са пред нея. Проверка в текста на конвенцията показва, че "социален пол" се среща само в т. 3 на чл. 4 от документа.
Той гласи:
"Прилагането на разпоредбите на настоящата Конвенция от страните, по-специално мерките за защита на правата на жертвите, трябва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, социален пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически или други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имуществено състояние, рождение, сексуална ориентация, идентичност, основана на пола, възраст, здравословно състояние, увреждания, семейно положение, статут на мигрант или на бежанец, или друг статут."
А "Нестандартна роля на пола" не се среща никъде в документа Нинова вероятно има предвид "нестереотипни роли на пола", термин, което се среща в т. 1 в член 14 — "Образование", и той гласи:
"Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."
Остава загадка защо юристите не желаят да коментират с името си евентуалните последици от ратификация на конвенцията. Пожелал да остане анонимен правник обясни пред "Дневник", че юридическата страна на проблема е сложна, тъй като имало различни варианти за задължения за България, които могат да произтекат от ратификацията.
Затова правителството и парламентът трябвало да обсъдят действията си само с експерти, без политизация, каквато в момента е обхванала всеки разговор за конвенцията.
Защото - казва юристът, целта е да бъдат защитени всички групи според личния свободен избор на полова идентичност, без това да означава въвеждане и дори не насърчаване на трети пол." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на други аспекти на евроинтеграцията - защитата на личните данни и присъединяването ни към еврозоната.

"В идните месеци все повече ще се говори за новите европейски правила за защита на личната информация, които ще влязат в сила през май. След четири години преговори и две години подготовка (текстът бе съгласуван от европейските институции през 2016 г.), 26 държави обаче още не са въвели необходимите мерки на национално ниво.
Какво е Общият регламент за защита на личните данни (GDPR)?
Нови европейски правила, които ще засилят и уеднаквят защитата на личната информация на европейските граждани. Те влизат в сила на 25 май 2018 г.
Защо е важен?
Защото досегашната европейска директива за защита на личните данни бе от 1995 г. За тези двадесетина години интернет стана масово достъпен, социалните мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на обикновения човек.
Ето защо беше крайно време да се създаде ново европейско законодателство, което да пази неприкосновеността на гражданите.
Какво са "лични данни"?
Според дефиницията на Европейската комисия това е "всяка информация, свързана с идентифицирано или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които когато се съберат заедно могат да доведат до идентифициране на конкретно лице, също представляват лични данни."
Сред тях са:
- собствено име и фамилия
- домашен адрес;
- имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com; - номер на картата за самоличност;
- данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);
- адрес на интернет протокол (IP);
- идентификационен номер на "бисквитка";
- рекламния идентификатор на вашия телефон;
- данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице. 
Какво се променя?
- Приложимостта.
Вероятно най-важната промяна е фактът, че новото законодателство ще се прилага и върху компании, които са базирани извън ЕС, но обработват личните данни на европейски граждани, отбелязва се в информационният сайт на ЕК. Същото важи за обработката на данни, ако тя се извършва извън съюза и засяга предложения на стоки или услуги на европейските граждани. Териториалният обхват на директивата от 1995 г. бе спорен.
- Наказанията.
Глобите за нарушение на регламента могат да достигнат до 20 млн. евро или 4% от глобалния оборот (в зависимост кое число е по-голямо). Тези наказания се предвиждат за най-тежките провинения. Това са обработка на данните при липса на съгласие от потребителите или нарушения на правилата за защитата на данните още на етапа на проектирането (privacy by design).
Последното е задължението на администраторите на лични данни да въведат подходящи технически и организационни мерки още преди да започнат да обработват данни, уточняват от българската Комисия за защита на личните данни в своята информационна брошура.
- Съгласие.
Старата шега гласи, че лекарството за СПИН може да е скрито в общите условия, с които мнозинството потребители кликват, че са съгласни, без да ги четат. Сега условията за получаване на съгласие за обработка на лични данни стават по-строги, а текстовете би трябвало да станат по-лесни за четене и разбиране. Освен това потребителите ще имат право да го оттеглят.
- По-големи и нови права за гражданите: правото на информация, правото на достъп и правото "да бъдеш забравен" са засилени. Ново право на преносимост на данните позволява на гражданите да прехвърлят своите данни от едно дружество в друго. Това ще открие нови възможности за стопанска дейност на предприятията, твърдят от Комисията. - По-силна защита срещу нарушенията на сигурността на личните данни: дружество, по отношение на което е нарушена сигурността на данните и което излага на риск дадени лица, трябва да уведоми за това органа за защита на данните в срок от 72 часа." - в. "Дневник".

"Има реална възможност за влизане на страната ни в Шенгенското пространство до края на годината, заявиха в Русе евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев. Според тях, през последните три месеца е било направено много за приемане на България в Шенгенското пространство и до края на годината има предпоставки да се осъществи тази цел. България вече е във визовата информационна система и визовия калкулатор, припомни Андрей Новаков и добави, че за реално приемане в Шенгенската общност страната ни има подкрепа от европейските институции, каквито са Европейската комисия и Европейският парламент. Наскоро такава подкрепа е била изразена и от страна на Германия, която бе една от държавите с резерви до сега. Влизането в Шенгенското пространство ще разтовари международния трафик през Русе и ще облекчи натоварената граница, каза Андрей Новаков. Той заяви още, че, като член на Европейския парламент, полага усилия да осигури европейско финансиране на важни инфраструктурни проекти, какъвто е проектът за Дунав мост 3 при Русе. Двамата евродепутати Андрей Новаков и Емил Радев смятат, че няма никаква предпоставка за промяна на мястото на Русе като център на Северния планов регион и смятат, че този статут на дунавския град не може да се промени. Дунавският град е бил винаги безспорен лидер в този регион, подчерта Новаков." - в. "24 часа".

Вестниците съобщават също, че е възможно сливане на банки.

"Възможно е да има сливане на банки през 2018-та година, съобщава БНР. Това прогнозира гуверньорът на БНБ Димитър Радев в първото издание на тримесечния бюлетин на Асоциацията на търговските банки. Радев подчертава, че в системата се натрупва кредитен риск.
Когато кредитирането се увеличава, съществува опасност да се натрупат нови лоши заеми, предупреждава Димитър Радев в бюлетина, публикуван от банковата асоциация. Постигането на индивидуални цели, свързани с показатели за кредитен растеж или пазарен дял, не трябва да бъде за сметка на адекватното оценяване и управление на кредитния риск, категоричен е Радев..." - в. "Сега"

"Управителят на държавната банка отчита, че като цяло необслужваните кредити непрекъснато намаляват и банковият сектор е стабилен и затова към него има инвеститорски интерес. "Това означава, че тази година може да видим обединения, а това е процес, който БНБ подкрепя", казва още той..." - в. "Дневник".

Грипът също присъства сред темите на всекидневниците.

"Грипна епидемия и в София, Габрово, Ямбол и Бургас. Половин България вече е в ръцете на грипа. Десетки училища ще останат затворени и през следващата седмица заради извънредната ваканция. До 31 януари, включително, няма да се учи в Хасково, Харманли, Любимец, Симеоновград и Стамболово. Училищата в столицата ще останат затворени заради грипа общо 11 дни - до 6 февруари, включително, заради междусрочната почивка, която се запазва. В областите с обявена грипна епидемия се ограничават детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците." - в. "Стандарт".

"Пикът на грипната епидемия ще бъде достигнат следващата седмица, а след това ще започне рязък спад", прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред агенция "Фокус". "Една трета от областите в страната са обявили епидемия. Вероятно в началото на другата седмица и други ще достигнат до епидемия", посочи Кунчев. Той добави, че в някои области вече се наблюдава спад на заболелите от грип, например в Пазарджик и Перник, където бе обявена грипна епидемия, но тя вече е отменена. Средната заболеваемост за страната достигна 190 на 200 хил. души, съобщи още държавният здравен инспектор. В районите, където е обявена епидемия заболелите са над 220-250 на 10 хил. души. Най-висока е заболеваемостта в Благоевград, където са регистрирани до над 300-400 на 10 хил. души. Кунчев припомни съветите при грип и добави, че при укрепнал организъм и добър тонус човек се справя с болестта за 2-3 дни."