Правителство. 

"24 Часа":

Цветанов: Борисов се съгласи, че няма как да подкрепим кабинет на Патриотите

 "В хронологичен вид премиерът Борисов заяви подкрепа за Патриотите, ако те се опитат да съставят кабинет, стига да няма наши министри. Това, което се случи вчера с бюджета създаде едно сериозно напрежение за популистки неща. Например откъде ще намерим средства, за да реализираме тези политики и направихме извънредна група, където взехме решение да излезем с една достойна позиция". Това каза шефът на праламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Цветанка Ризова по bTV. "Когато започнаха дебатите в пленарна зала, ние информирахме премиера за проблемите. Той подкрепи нашата позиция. Не винаги сме на едно мнение с Борисов, но той понякога отстъпва. Стига аргументите да са достойни. Борисов имаше притеснения и затова изложихме мотивите си. Той беше солидарен с мнението на нас - другите членове на партията", допълни той.

 

 

Мигранти. 

"Монитор":

Договаряме споразумение за реадмисия с Афганистан 

Премиерът в оставка Бойко Борисов постави въпроса за подписване на споразумение за реадмисия на имигранти между България и Афганистан в телефонен разговор с ръководителя на изпълнителната власт на азиатската страна д-р Абдула Абдула, съобщиха от Министерския съвет. Двамата постигнали съгласие министрите на вътрешните и на външните работи на двете държави да започнат активна работа по подготовката на документа. Борисов от месеци настоява и на международно ниво за предприемането на стъпки за подписване на такова споразумение за реадмисия с Афганистан, като проблемът стана особено остър след бунта в лагера в Харманли.

Пред д-р Абдула премиерът изразил загриженост във връзка с нарастващия миграционен натиск от Афганистан. Той благодарил за оказаното съдействие от афганистанска страна при подготовката на документите на афганистанските граждани с неуреден статут на територията на България, които са пожелали доброволно да бъдат върнати в родината си.

 

"Дума":

1 150 000 евро нужни на лагера в Пъстрогор да стане закрит

 

На Държавната агенция за бежанци (ДАБ) са й нужни още 1 150 000 евро, за да трансформира в закрит тип Центъра за настаняване в Пъстрогор. Това каза представител на агенцията Ангел Танев по време на форум, посветен на миграцията и информираността за фондовете "Вътрешна сигурност" и "Убежище, миграция и интеграция". По думите му за ДАБ предизвикателство е осигуряването на преводачи, охрана и медицински персонал.

За фургонно селище в Харманли ще са нужни 800 000 евро, а други 50 000 - за възстановяване на щетите след бунтовете преди дни, каза Танев. Агенцията иска 50 000 лв. за детска площадка в Харманли. Не е ясно обаче колко деца ще се възползват от нея.

 

Образование. 

"Сега":

Третокласниците ще се учат да програмират

 

Третокласниците ще се учат да програмират и ще рецитират стихотворението "Обич" на Дора Габе, учениците от седми клас ще наблегнат на българската литература, а деветокласниците ще "пътешестват" из световната и родна класика с Байрон, Балзак и Паисий. Това са някои от новостите в учебните програми по български език и литература за 3-ти, 7-и и 9-и клас, чиито проекти бяха представени вчера от просветното министерство.

Според училищния закон новите учебни програми и съответно новите учебници влизат постъпателно - тази година за 1-ви и 5-и клас (времето не стигна за нови книги), догодина за 2-ри, 6-и и 8-и клас, през 2018/19 г. - за 3-ти, 7-и и 9-и клас, за 4-ти и 10-и клас - през 2019/20 г. и т.н. До момента имаме утвърдени нови програми за пет класа - първи, втори, пети, шести и осми клас, като в момента текат процедурите по създаване на учебниците за тях. Сега обаче наред са програмите за третокласници, седмокласници и деветокласници, които трябва да бъдат одобрени до края на януари 2017 г.

 

Радикален ислям. 

"Труд":

Ахмед Муса правил проповеди по скайп за последователи от Германия, Англия и Австрия

 

Според петия от шестимата тайни свидетели по делото срещу 14 обвиняеми за разпространение идеите на ИДИЛ, Ахмед Муса е правил проповеди чрез конферентна връзка по скайп пред последователи от Германия, Англия и Австрия, предаде "Фокус".

Свидетелят твърди, че те са правени през 2014 година. Освен това на уроците, които е водил в джамията в квартал "Изток" в Пазарджик, Муса е говорил за радикални структури и за Ал Багдади.

Свидетелят описва сватба в квартала, на която сервитьорите са облечени с тениски с логото на ИДИЛ, появява се и знаме с надписи, което се използва от ИДИЛ. Освен това в социалните мрежи са качени клипове, на които част от подсъдимите позират пред такива знамена. Той посочва, че в квартала е разпространявана книгата "Вероотстъпване". Част от идеите и стават основа за проповедите на Муса.