24 часа

Арабаджиеви арестувани с 26 телефона и 60 хил. евро джобни

26 телефона са открити у Маринела и Ветко Арабаджиеви при задържането им в Испания. Било е като телефонна централа, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев в четвъртък. Апаратите са намерени в къщата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, където хотелиерите бяха арестувани на 7 март по разследване на Специализираната прокуратура за данъчни престъпления и пране на пари.

Труд

Цветанов е жертва на манипулация с реални и офертни цени на "Артекс"

Всички апартаменти в новия му блок са изповядани на под 1000 евро на квадрат, показа разследване на "Труд".

Монитор

Частни оръжейници източили милиони в афера с "Кинтекс"

Специализираната акция на прокуратурата в офисите на "Кинтекс" е проведена след сигнал по извършена ревизия от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Става въпрос за договори за продажба на оръжие от предприятието към Индия и други държави. Това заяви зам.- главният прокурор Иван Гешев.

Още рано сутринта маскирани ченгета и спецпрокурори влязоха в сградата на "Кинтекс" на ул. "Джеймс Баучер"66 в столицата. До нея беше паркиран микробус на обвинението, а поне пет патрулки стояха в локалното платно.

Стандарт

Прибраха шефове на таксиметрови фирми в Пловдив

5 млн. лв. данъци са били укрити от таксиметрови фирми в Пловдив, установи мащабната проверка, която започна в сряда в града под тепетата, съобщава БГНЕС. При операцията, ръководена от данъчни служители и "Икономическа полиция", се разследват таксиметровите компании в града за укриване на обороти, неплащане на данъци и упражняване на дейност с фалшиви разрешителни.

Проверката е срещу четири дружества. Две от тях са се помещавали в сградата на ДАИ.

"Шестима управители на таксиметрови фирми в Пловдив са задържани, но по всичко личи, че те са подставени лица", заяви на брифинг окръжният прокурор Румен Попов. Всички арестувани са социално слаби, а някои - и неграмотни.

Сега

България променя религиозния си закон по искане на Турция

"Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени", заяви външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч, съобщи offnews.bg.

Чавушоглу посочи, че "сега Главното мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти" и в опит да се намери решение, той отново се свързал със София. Но с кого - не уточни. В словото си в центъра за обществено образование Чавушоглу каза, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това един от приоритетите на външната политика на страната".

Капитал дейли

И лицето на антикорупцията се оказа "необяснимо" богато

"Искаме всичко да се разрови от игла до конец, за да няма никаква капка съмнение, че сме проверили всичко." С тези думи председателят Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев искаше да демонстрира волята да извърши убедителна проверка на аферата "Апартаментгейт", довела до оставките на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и двама зам.-министри.

Встрани от доказаната ниска ефективност и предубедени действия на КПКОНПИ, заявката на Пламен Георгиев, че ще проведе обективно разследване, олеква още повече предвид факта, че самият той дължи редица отговори за имущественото си състояние.

Дума

Анкара призна, че се е намесила в Закона за вероизповеданията

Турция се е намесила в поправките в Закона за вероизповеданията, приет на второ четене днес в парламента. Това призна външният министър на Турция Мевлют Чавушоуглу, цитиран от Анадолската агенция. Депутатите решиха днес чуждите дарения за вероизповеданията да не бъдат забранени, въпреки че за това настояваха от "Обединени патриоти".

Според Анадолската агенция, Чавушоглу е заявил по време на реч в Текирдаг вчера вечерта, че Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство.