Промените в приема на студенти са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

"Приемът на общия брой субсидирани от държавата студенти в първи курс намалява с 8% за следващата академична година. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Заедно с промените от миналата година делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. - 62%. Отпуснатият план-прием за миналата година в държавните висши училища е бил 49 596 места, включително за магистри след бакалавърска степен. Одобреният за тази година план-прием е 45 579 студенти. Това става ясно с приетите днес от Министерския съвет промени в Постановлението за условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища. "С промените изпълняваме едни от основните цели в Стратегията за развитие на висшето образование, свързани с качеството във висшите училища. Те са породени от необходимостта да се възстанови балансът, който е нарушен в предишния период", каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в МС. Той подчерта, че броят ученици, които завършват средно образование, е намалял с около 25% общо за периода от 2010 г. до 2015 г., а броят на приеманите студенти не се е променял. Именно този дисбаланс е наложил промените в постановлението..." - в. "Труд".

"...След днешното изменение коефициентът за определяне на бройката за прием вече няма да се изчислява спрямо всички студенти в дадена специалност, а спрямо тези, които са приети по държавна поръчка през предходната година. Досега в тази сметка се включваха и хората в платено обучение, се разбира от съобщението на правителствената пресслужба. Одобреният за тази година план-прием е 45 579 студенти, съобщават още от МОН. Това е намаление с над 4000 хиляди бройки спрямо миналата година. В същото време делът на финансираните от държавата първокурсници спрямо броя на абитуриентите се връща към нивото на приема от 2010 г. - 62%... Има направления, които са засегнати повече, и намалението при тях е значително. Това са "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". При тях реализацията на студентите е много ниска - 20-30% от завършилите работят на позиция, която изисква висше образование, подчертават от ведомството. За други направления като "Педагогика", "Математика" и "Информационни и комуникационни технологии" има увеличение на местата. Към тях има заявен интерес от бизнеса и те реализират добре студентите си, казва Денков. Определят се по-високи коефициенти за изчисляване на субсидирания прием и в професионалните направления "Филология", "История и археология", "Философия" и "Религия и теология". В тях се подготвят специалисти, които лесно могат да влязат в училищната мрежа с допълнителна педагогическа квалификация. По този начин щe се компенсира очакваният дефицит на учители през следващите години. В приоритетните направления и в хуманитарните науки се фиксират 15 места за специалностите, в които обикновено влизат още по-малко хора. На университетите, където ще се усети по-сериозно намаленият коефициент за държавна издръжка, министерството е предложило да изготвят тригодишен план за преструктуриране и развиване на перспективни за техния регион направления с наличния брой студенти. От ведомството припомнят, че промените се правят с одобрението на Асоциацията на работодателските организации в България и на Съвета на ректорите." - в. "Дневник".

Изборите неизменно са сред най-отразяваните теми.

"Вече има cигнали за кyпyване на глаcове, но в кpайна cметĸa има cъздаден меxанизъм междy пpокypатypата, ДАНС и МВЛ, които cа по меcта във вcички pайони на cтpаната, pаботят в пълен cинxpон и кооpдинация, и отговаpят на cигналите. Това кaза в пpедаването "Лице в лице" по bTV вицeпpeмиepът по cигypноcтта и миниcтъp на отбpаната Стефан Янев. Oтноcно пpовала на машинното глаcyване и възможноcтта за кacиpане на избоpите, вицепpемиеpът каза, че в Конcтитyцията няма xипотеза за кacиpане на избоpите." - в. "24 часа".

"Ще осигурим на границата един нормален пропускателен режим, какъвто го има всеки ден. Не говорим за извънредни мерки. Става въпрос за нормално протичане на процедурите на границата за преминаване на хора, стоки и товари.
Идеята е, че правителството и органите извън Изпълнителната власт си вършат работата съобразно техните задължения и законовата рамка в страната и това, което съм казал е, че наше задължение е да осигурим еднакви права на всички избиратели. Нашите съоръжения ще работят в нормален пропускателен режим", каза Янев.
По темата за ограничаването на гласуването в Турция до консулствата и посолствата вицепремиерът заяви, че това е едно политическо говорене. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона"..." - в. "Труд".

"Вицепремиерът отсече, че секциите в Турция остават. "Изборите са организирани на базата на Избирателния кодекс и там е казано, че в Турция ще има 35 избирателни секции и ние изпълняваме закона". У нас пък ще може да се гласува за референдума в Турция. Това ще стане в дипломатическите консулства и в посолството..." - в. "Стандарт".

"Бившият миниcтъp нo pегионалното pазвитие и благоycтpойcтвото Лиляна Павлова заяви в пpедаването "Денят ОN АІR", че е невъзможно да cе cъcтави yпpавляваща коалиция междy ГЕРБ и БСП cлед паpламентаpните избоpи на 26 маpт. "Това пpоcто няма кaк да cе cлyчи, защото cме c пpотивоположни пpиоpитети", наcтоя водачът на лиcтата на ГЕРБ във Ваpна. Павлова добави, че имат cъмнения за договоpки от cтpана на Столетницата за нова тpойна коaлиция." - в. "24 часа".

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова е обещала държавата да бъде партньор на бизнеса, ако социалистическата партия дойде на власт след изборите на 26 март. На среща с представители на бизнеса, на която според пресцентъра на БСП са присъствали над 200 такива, Нинова е казала: "Работете спокойно, за всички ви ще има равни условия. Няма да допуснем лобита около управлението и привилегировани фирми. Бизнесът има нужда от спокойна и устойчива среда." Срещата се проведе във вторник вечерта в София и се оказа закрита за журналисти. На нея се очакваше да бъде обсъдена предизборната платформа на "БСП за България"..." - в. "Дневник".

"ГЕРБ се разграничи от рекламни бордове с Борисов На магистрала "Тракия" и в жк Люлин днес се появи билборд, на който Бойко Борисов е в генералска униформа от времето, когато беше главен секретар на МВР. Над главата му се вее трибагреникът.
"Националният предизборен щаб на ГЕРБ няма нищо общо с поставените билбордове, на които е използван националният флаг на България в Пловдив и по автомагистрала "Тракия". Добре познаваме изборното законодателство и по никакъв начин не бихме си позволили да го нарушаваме", съобщиха от ГЕРБ." - в. "Сега".

В. "Стандарт" проследява казуса с кандидата на РБ д-р Валентин Павлов, който доброволно се отказа от имунитета си, след като главният прокурор Сотир Цацаров започна съдебно преследване срещу него заради случай с починало момче: "През сълзи на очи д-р Павлов сподели, че болката от смъртта на 14-годишния Алекс за него и за целия екип, който е участвал в операцията, е огромна. "Все едно моето дете е починало!", каза д-р Павлов и подчерта, че и той, и екипът на "ЕО Дент" са направили всичко възможно момчето да бъде спасено. Д-р Валентин Павлов цитира и протокол от проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", който не е констатирал нарушения в лечебно- диагностичния план. Д-р Павлов категорично отхвърли обвиненията, че не са спазени анестезиологичните стандарти." - в. "Стандарт".

Миграцията също е сред актуалните теми.

"Мигрантски натиск по границата в следващите дни, струпване на автобуси с желаещи да гласуват от Турция и хаос пред избирателните секции в чужбина са най-големите рискове, които тревожат служебното правителство. Това обяви военният министър и вицепремиер по сигурността Стефан Янев, който отговаря за подготовката на предсрочния парламентарен вот на 26 март... Но увери: "взети са мерки, в готовност са различните органи да вземат и допълнителни мерки, ако се наложи". Ден по-рано служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че се подсилва охраната по границата ни с Турция, защото се очаква наплив от мигранти, но не свърза това с предстоящия вот. Правителството не вижда необходимост засега да предприема и някакви извънредни стъпки заради Турция, като затваряне на границата..." - в. "Сега".

"Ще ви задам един риторичен въпрос - коя ограда е спряла хода на историята. Сложен е въпросът, защото ние трябва едновременно да имаме работеща граница с нормални добросъседски отношения и в същото време мигрантският проблем е на границата и ни чука на вратата", заяви Янев по въпроса със заканата на Турция да спре да спира бежанците. "Оценяваме възможния риск, макар че е трудно да се каже, че точно президентът на Турция ще организира масово тези хора да дойдат на нашата граница. Оценяваме този риск много сериозно и имаме планове за реакция, както МВР с техните сили, които са на границата, така и българската армия в нейните възможности да подпомага този процес. Имаме възможност да затворим границата за кратък период от време, но това не е хубаво за никой", заяви Стефан Янев. България може да поиска и допълнителна помощ от ЕС за охрана на границата, но до момента това не е сторено..." - в. "Стандарт".