24 часа

Употребявани Ф-16 от Израел - фаворит за новия български изтребител

Изтребители Ф-16, които са ползвани от Израел, но са модернизирани, са фаворит за нов многоцелеви боен самолет на българските Военновъздушни сили.

Предимство за израелските машини било, че така България ще може да закупи повече от 8 бойни самолета с отделените за целта 1,5 млрд. лева.

8 нови изтребителя за ВВС е минималната бройка, която предвижда новият проект за инвестиционен разход на военните. В сряда той трябва да бъде представен от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов за одобрение на Министерския съвет заедно с проекта за нови бронирани машини за Сухопътните войски. Точката обаче не фигурира в предварителния дневен ред на МС.

Труд

92 ст. за теглене от банкомат

Средният размер на банковите такси за обслужване на разплащателна сметка с дебитна карта към нея е 2,02 лв., обявиха от БНБ. За откриване на разплащателна сметка таксата е средно 1,79 лв., а за откриване на разплащателна сметка с дебитна карта средната такса е 1,32 лв.

БНБ публикува средния размер на банковите такси по разплащателни сметки за основните платежни услуги, във връзка с определянето на приемливи такси по платежни сметки за основни операции. Банките са длъжни да предлагат на гражданите платежни сметки за основни операции като преводи и получаване на средства, внасяне и теглене от сметката. Таксите по тези сметки трябва да са по-ниски от средния размер на таксите по разплащателни сметки.

Монитор

6 г. затвор за Брендо, никой не знае къде е

Кокаиновият крал Евелин Банев - Брендо получи окончателна присъда от 6 г. затвор, но вече десет дни никой не знае къде е той, за да бъде приведен зад решетките. Това научи "Монитор" от източници в съдебната система.

Брендо е осъден от върховния касационен съд за участие в престъпна група за пране на пари, а решението на магистратите е излязло на 26 април. Заради промените в закона, с които се забрани влезли в сила осъдителни решения да бъдат публикувани, преди осъденият да е в каран в затвора, решението не е публикувано на сайта на ВКС. По информация на "Монитор" след като магистратите са обявили присъдата си, тя веднага е била изпратена на прокуратурата, МВР и правосъдно министерство, за да бъде вкаран Брендо в Централния софийски затвор.

Стандарт

МВнР с паралелни опити за издирването на Боян Петров

МВнР на България и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с 4 министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров. Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Сега

Инженерите са най-дефицитни, а чиновниците - с най-голям излишък

Най-голям недостиг у нас има на инженери (29%), а най-голям излишък - на служители в администрацията (23%). В повече са ни и финансистите (20%), и изненадващо - операторите в колцентрове (9%). При дефицитните кадри пък са още ИТ-специалистите (11%) но и търговците и експертите "обслужване на клиенти" - съответно 14 и 15%. Тези данни обявиха вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България на форум за висшето образование и връзката му с бизнеса.

АИКБ е направила и отчайващата сметка, че преките загуби на България от изтичането на мозъци и работна сила са 24.6 млрд. лв. 300 000 души от близо 1 млн. мигранти са висшисти, а 500 000 - среднисти. Ако за обучението на един висшист държавата плаща средно 38 082 лв., то сумата, отделена от парите на данъкоплатците за 300 000 студенти, е 11 424 600 000 лв. Средното образование пък "струва" 26 742 лв. на човек, което означава 13 063 690 000 лв., платени за 500-те хиляди българи, реализирали уменията си в чужбина.

Капитал дейли

КФН разследва цигарените компании на Пеевски за борсови нарушения

Комисията за финансов надзор за пръв път от години започна проверка и е на път да санкционира за нарушения на закона за ценните книжа дружества от орбитата на собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. Става въпрос за цигарените му компании "Булгартабак холдинг", "Юрий Гагарин" и "Благоевград БТ".

Регулаторът разследва смяната на мажоритарния собственик на завода за цигарени опаковки "Юрий Гагарин" - Пловдив, без да бъдат уведомени акционерите и продажбата на имот на дружеството без разрешение от акционерите.

Дума

Патриотите се изпокараха заради срещите с Нинова

"Обединени патриоти" се изпокараха заради поисканите от лидерите на ВМРО и НФСБ Красимир Каракачанов и Валери Симеонов срещи с Корнелия Нинова. Волен Сидеров ги нарече "въпросните лица", обяви, че срещите им са "нелегитимни", и отмени вчерашното заседание на парламентарната група.

Каракачанов запозна Нинова вчера с поредна стратегия за модернизация на армията и с проектозакона си за вероизповеданията. Лидерът на НФСБ пък ще иска утре подкрепа от БСП за частично вдигане на забраната за пушене и премахването на рекламите на хазартните игри.

Позицията на БСП е ясна - правителството е провал и трябва да си ходи, категорична бе Нинова. Каракачанов пък обяви, че темата не била повдигана.