Тест вместо матура

 

"Монитор":

 US тест заменя BG матурата

 

Общообразователен тест за всички изучавани предмети по американски модел ще замени формата на сегашните матури, планира просветното министерство.

Тестът по общообразователна подготовка ще покрива всички знания от училище и ще се прави на компютър вместо на хартия, обясни министърът на образованието Сергей Игнатов вчера. „Така ще се спестят финанси и сложните човешки отношения при провеждането на зрелостния изпит", отбеляза Игнатов.

 

 

На границата

 

 

"24 часа":


Нов софтуер блокира границата с Турция


Огромни опашки се извиха на входа и изхода между България и Турция. Чака се денонощие за няколкото километра път между ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле, съобщиха вчера гневни шофьори на камиони в двете посоки.

Пред българския пункт опашката вчера стигаше до село Генералово на 8 км преди ГКПП-то. Причината е нов софтуер на митницата, който води до по-бавна обработка на документите.

Според чакащите обаче бавната обработка е заради последните ротации в митническите смени преди операция "Граница".

 

 

 

МВР готви нова акция

 

 

"Монитор":

Нова акция срещу мафията до седмица

 

МВР ще приключи нова голяма акция срещу мафията до края на тази седмица или в началото на следващата. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на официална церемония за празника на полицията.

„Операцията не е в сферата на политиката и енергетиката, а е насочена срещу хора, които се занимават с престъпен бизнес", допълни вътрешният министър Цветан Цветанов, който обаче също отказа да съобщи повече подробности. Според неофициална информация акцията е срещу високопоставени
представители на съдебната система.

 

 

 

Сделка за износ на ток ощетила НЕК

 

 


"24 часа":


НЕК ощетена с 90 млн. лв. от сделка за износ на ток

 

Националната електрическа компания (НЕК) е ощетена с 90 млн. лв. от неизгодни договори за износ на ток, сключени с компанията EFT, съобщи вчера Медиапул, като се позова на Софийската градска прокуратура. Това е показала експертиза по делото.

Договорите с фирмата са подписвани от бившите изпълнителни директори на НЕК през 2004-2007 г. Васил Анастасов и Любомир Велков, които се очаква да станат първите обвиняеми за сделките, уточнява сайтът.

Срокът на разследването изтича през октомври, научи "24 часа". Дотогава ще бъдат проведени още около 30 разпита.

 

 

 

Преговори

 

"Стандарт":

Русия с тояга и морков за газа

 

По-добри условия за България в новия договор за доставка на газ с "Газпром". За това ще настоява премиерът Бойко Борисов на днешната си среща с пратениците на Владимир Путин. Руският премиер командирова в София вицето си Виктор Зубков, както и зам.-шефа на "Газпром" и президент на "Газпромекспорт" Александър Медведев. С последната компания преговаряме за директен контракт. Гостите ще бъдат днес в 9,30 ч сутринта в кабинета на Борисов на "Дондуков" 1. Срещата беше договорена в петък по време на телефонен разговор между Борисов и Путин.

 

 

 

Скандално

 

 

 

"24 часа":

Питат 8000 турци искат ли старите имена на градове

 

Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България? Желаете ли да бъдат унищожени християнските имена на турците в гражданските регистри? Желаете ли в България да има частни телевизия, радио и преса на турски език?

Това са част от 50-те въпроса в анонимна анкета, която 8000 турци в България ще попълнят по инициатива на изселническата организация "Бултюрк" в Истанбул.

"Анкетата ще бъде попълнена от 1000 души в Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян", заяви по телефона за "24 часа" от Истанбул Рафет Мурат, координатор на "Бултюрк".

Според него в неделя се е състояло събиране на ръководството на организацията, въпросите били уточнени и част от тях разпратени по интернет. "За всеки от 8-те града ще пътуват хора оттук, които ще проведат анкетата", обясни Мурат.

 

 

 

Лобизъм в НС

 

 

 

"Сега":

Запазената марка на НС - лобизъм и лошо качество


Лошо качество, лобизъм и пълно обезличаване на дебата - това е запазената марка в работата на 41-вия парламент. Заключението е записано в мониторинговия доклад на Института за модерна политика.

Според него повече от половината внесени от мнозинството проекти попадат в зоната на сивото законодателство. Такива са 58 от 102 законопроекта на ГЕРБ, като 30 от тях вече са действащи. Само от февруари до юни политолозите са засекли 19 от 38 подобни проекта.

 

 

 

Половината българи не ползват интернет

 

"Труд':

53% от българите още не ползват интернет

 

53% от българите никога не са били в интернет пространството. Това каза Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България по време на кръгла маса за цифровите технологии, предаде „Фокус".

По думите на Златанова 31% от българското население ежедневно ползва интернет, а на 40% това се случва поне веднъж седмично. За сравнение статистиката за населението на Европа сочи, че 48% ползват интернет ежедневно, 60% - поне веднъж седмично, а около 30% никога не са се възползвали от интернет услугата.

 

 

Тото

 

 


"Монитор":

Изчезна тотомилионер

Злата прокоба, която тегне над българските тотомилионери, продължава. Един от последните късметлии, който прибра над 3 млн. лева джакпот през ноември м. г., е безследно изчезнал, съобщи агенция "Блиц". Късметлията е от Северна България. Малко след като прибрал парите, близките му подали жалба в МВР, че роднината им е безследно изчезнал. Те били убедени, че мъжът е отвлечен, след това и убит, а парите му - взети насила. Случаят е пазен в тайна, за да не се всява паника.

Според МВР обаче, милионерът се покрил веднага, след като прибрал парите. Той офейкал в чужбина под фалшива самоличност, без да се обажда на никого и без да оставя дири след себе си. Въпросният късметлия бил инженер по образование и имал малка фирма.

 

 

 

България неподходяща за ПРО

 

 

"Новинар":

България не е най-добра за разполагане на ПРО

 

България не е най-добрата страна географски и физически за разполагане на Противоракетна отбрана (ПРО). Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов. Той подчерта, че системата за противоракетна отбрана е насочена към балистични ракети със среден и малък радиус на действие. Според него при определени условия такива ракети биха били определена заплаха. В същото време Ангелов изтъкна, че в бъдеще заплахи за страната ни няма. Министърът смята, че Русия е важна и трябва да бъде привлечена да участва в ПРО в Европа.