Доходи. 

"Дума":

В България минималната заплата остава най-ниска

 

След като от началото на 2017 г. у нас минималната заплата стана 460 лв., а минималната ставка за един час работа е 2,77 лв., в други европейски страни минималните възнаграждения продължават да растат. Това става ясно от съобщение на ГИТ във връзка с приетите у нас нови правила за командироване на служители в чужбина. В Германия от т.г. минималната ставка e 8,84 евро на час. Минимумът, който може да получават работещите в Холандия е 358,05 евро месечно, или 71,61 евро на ден. В Испания минималната заплата за т.г. е 23,59 евро на ден, което е 707,60 месечно. За Словения все още важи минималната месечна заплата от 2016 г. - 790,73 евро.

 

 

Чоков. 

"24 Часа":

Пускат кмета Чоков, било "необоснован експеримент" за здравето му да е в ареста

Групата застава пред Темида до дни Ценко Чоков и синът му Мартин вече ще са под домашен арест, реши вчера спецсъдът. Причината е здравословното състояние на кмета на Галиче, заради което било "необоснован експеримент" да е под стража. Чоков и синът му са обвинени като лидер и член на банда за изнудвания, побоища и палежи. Кметът е в затворническата болница от средата на септември с множество оплаквания от високо кръвно, аритмия на сърцето и дори клаустрофобия. Д-р Цветелин Гатев от ВМА обясни, че кметът вече бил изписван от клиниката през юли само за да се върне отново там 2 месеца по-късно. Заради това той определи пребиваването му в килия като "необоснован експеримент". Д-р Гатев все пак обясни, че Чоков може да бъде лекуван в затворническата болница, но се нуждае от допълнителни изследвания в друго лечебно заведение.

 

Ваканция. 

"Сега":

В 238 общини и утре ще е неучебен ден

В десетки общини и утре няма да се учи, съобщоха от образователното министерство. 238 са общините, в които утре училищата остават затворени. Сред тях са София, Бургас, Видин, Стара Загора и др. Само в 27 общини ще се учи. Пълната справка може да се види на сайта на МОН - mon.bg.

В Благоевградско са преустановени учебни занятия има в общините Благоевград, Симитли, Якоруда и Белица поради лоши метереологични условия. Няма да се учи и в 2 училища в община Банско - Професионална гимназия по електроника и енергетика и Професионална гимназия по селско стопанство и туризъм, както и училището в село Борово, община Гоце Делчев, община Петрич.

В цялата област Бургас утре е обявен за неучебен ден. Във Варненско няма да учат в общините: Варна, Суворово, Белослав, Долни чифлик, Аврен и Бяла. Във Велико Търново,Враца, Добрич и др. също няма да се учи.

 

Училища. 

"Труд":

Над 1000 училища по-малко у нас

Над 1000 училища са били закрити на територията на страната ни за последните 16 години. Това съобщава синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" по повод проверките на институциите в учебните заведения, свързани с отпадането на учениците и с отсъствията им.

Ако в царска България през 1942 г. е имало 10 500 училища, то през 2000 г. вече са 3491, а през тази учебна година училищата у нас са 2456. Само за изминалата 2016 г. са били закрити 27 образователни центъра. "В момента е наложително да се дефинира нова образователна стратегия", допълват от синдиката.

 

Референдум. 

"Монитор":

Съдът удължи срока за повторно преброяване на вота от референдума, липсвали пликове и бюлетини

 

Върховният административен съд удължи с още десет работни дни срока за изготвяне на заключението на вещите лица по второто дело по жалба на "Шоуто на Слави", касаещо резултатите от националния референдум, който се проведе заедно с президентските избори. Вещите лица имат задача да преброят повторно резултатите в 44 секции, посочени от жалбоподателите.

Експертите не са могли да свършат работата си в първоначалния десетдневен срок, защото в един от отворените от тях чували не са открили бюлетини, а в други два - пликове. Те предполагали, че липсващите изборни книжа може да са сложени погрешка в другите чували от същите секции - тези за президентския вот.