Мафията взела кабинета на мушка

 

 

 

"Труд":

Цветан Цветанов: Кабинетът е мишена на мафията



"Правителството на България е мишена на организираната престъпност", обяви във Варна вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, предаде агенция "Фокус". Според него е нормално политическата опозиция да се възползва от атаките към премиера и министрите, защото така "се покриват желанията за дестабилизация". А и опозицията оправдавала присъствието си в парламента.

Цветанов обаче смята за недопустимо в една европейска държава, която иска да стане член на Шенгенското пространство, в интернет да се слушат записи на премиера. Попитан дали Алексей Петров стои в дъното на това да се разпространяват записи по медиите, Цветанов отговори, че бившият съветник в ДАНС е имал голямо влияние в агенцията и дори реално я е ръководил.

 

 

Подслушвали частно Танов

 

 

"Монитор":

Ваньо Танов - записван частно




Прокуратурата работи по версия, че директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов е бил подслушван, след като разписаните за него СРС- та са били прекратени. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет.

Велчев обясни, че митничар №1 е бил „контролиран" по дело за контрабанда. Наблюдаващият делото прокурор е поискал разрешение за подслушването на висшия митничар, което било одобрено от магистратите.

Танов е бил подслушван по-малко от два месеца. След като обаче се оказало, че няма данни за престъпление, подслушването било прекратено. Така срокът за прилагане на СРС не е бил удължен до максималния, 6-месечен. Именно затова сега се проверява дали Танов е бил подслушван извън позволения срок.

 

 

 

Афера

 

 


"Стандарт":

Лисицата точил ДДС със зърно в "Играчите"




Сливенският бизнесмен Минчо Фотев, известен още като Лисицата, бе арестуван при операция на МВР под кодовото име "Играчите". Арестът стана вчера сутринта във вила край Сливен, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Минчо Фотев е основно действащо лице в схема за злоупотреби с ДДС, чрез които са източени 2,5 млн. лв., казаха от МВР. Акцията е проведена съвместно с НАП и полицейските дирекции в Сливен и Стара Загора, под наблюдение на Окръжна прокуратура Стара Загора. Групата се занимавала с изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации производители. Съпругата и майката на арестувания икономист Минчо Фотев са били част от "Играчите". Фотев действал чрез еднолична фирма, регистрирана на майката на негов съучастник с инициали Ж.К. (40 г.).

 

 

Кушлев в конфликт на интереси

 

 

"Труд":

Искат уволнение на Кушлев, че внесъл овца от Хиос



Депутатите от комисията по конфликт на интереси приканиха премиера Бойко Борисов да уволни проф. Стоян Кушлев, шеф на комисията, преследваща престъпното забогатяване.

Мотивът: Кушлев бил в конфликт на интереси, понеже при назначаването му бил в управата на Царския ловен клуб и Националната асоциация по овцевъдство.

"Ловният клуб не съществува от 10 години. А асоциацията само внесе у нас от гръцкия о-в Хиос нова порода овце", обясни Кушлев пред "Труд". Той увери, че от вноса на овцата не е взел и стотинка.

 

 

 

Преброяване

 

 


"24 часа":

10% от българите вече преброени по интернет



Над 810 000 души вече са се преброили електронно, съобщиха от Националния статистически институт. Това е над 10% от всички българи.

268 819 души са попълнили успешно анкетната карта в първите 60 часа. Всеки е преброил по средно 2,8 лица. Почти 2/3 от регистриралите се за броенето са на възраст между 20 и 39 години. Въпреки че при старта повече са били мъжете, сега жените вече да ги задминали. От регистриралите се 165 000 са от силния пол, а 208 000 са дамите.

Очаквано най-много преброени има в София - 225 476 души. На второ място е Варна с дял от 14,8 на сто от всички попълнили анкетата, а на трето - Русе с 11,1%. Най-слаб засега е интересът към броенето по интернет в Кърджалийско. На тях се падат само 4,4% от регистрациите.

 

 

Диагноза - рак

 

 

"Новинар":

Бум на раково болни у нас




Има драстичен бум на заболелите от рак у нас, алармират от гражданското обединение „Заедно срещу рака" по повод световния ден за борба с рака. Рекорден брой - 33 хиляди новодиагностицирани болни от рак, са регистрирани през 2009 г. По последни данни, които са отпреди две години, в България има регистрирани 262 хиляди болни от някое от над 130-те ракови заболявания.

Чувствително са увеличени ракът на млечната жлеза - 40 хиляди жени, от които 4000 новодиагностицирани. Значително се е повишил и броят на пациентите с рак на дебелото черво, белия дроб и панкреаса. По мнение на лекарите онкозаболяванията са причина за голяма част от смъртните случаи при пациентите. Те се нареждат на второ място след сърдечносъдовите заболявания.

 

 

 

Заличават министър без портфейл

 

 


"Труд":

Българите в чужбина с портфейл, но без министър



Още утре сутринта парламентът ще гласува оставката на министъра без портфейл Божидар Димитров. Това потвърдиха днес от ГЕРБ, след като точно в 12,08 ч от Министерския съвет са внесли в Народното събрание проекта за решение за освобождаването му.

Димитров отговаряше за българите в чужбина и за вероизповеданията, но подаде оставка пред премиера Бойко Борисов заради агентурното си минало в Държавна сигурност. За службата му за бившите тоталитарни служби се знаеше още когато бе избран за министър, но до оставката се стигна покрай скандала с дипломатите ченгета, за които ГЕРБ поиска отзоваване.