„24 часа

3000 лева на месец изкарват берачи на билки в Родопите

До 120 лв. на ден може да си докара берач на билки в Родопите. Ако е по-сръчен, може да стигне и до 150-160 лв. Най-много по това време на годината може да се спечели от малинова шума. Така берачите наричат малиновите листа за чай. “Малиновата шума е приятна за бране. Плащат я по 60 стотинки килограма. На ден могат да се направят и по 200 кила. По-сръчните правят и по 300”, казва Детелин, който е пристигнал за малиновия сезон в Родопите чак от Горна Оряховица. Малко по-скъпо - по 75 стотинки, плащали за къпинова шума, но храстите са бодливи и доста дерат берачите, затова те не я обичат много-много. Най-труден за бране бил гръмотрънът - изкупуват го по 1,20 лв. килото Сравнително добре върви и жълтият кантарион - по левче за килограм.

„Труд”

Въоръжават полицията с дронове

Полицията ни вече ще е въоръжена и с дронове. С тях на първо време ще обезпечава сигурността на гостите от Брюксел по време на председателството на България на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. След това дроновете ще се използват за заснемане на протести и масови безредици. Предвидените пари за закупуване на безпилотните летателни апарати са 12 000 лв. Професионалните струват между 5000 -10 000 лв. Най-вероятно от МВР ще обявят търг за 2 дрона.

До края на годината ще бъдат обявени обществени поръчки за нови мотоциклети тип „Ендуро“ и за ескорт. Предвидената сума е 1,400 млн. лв. Очевидно е, че ръководството на полицията е решило да се възползва от председателството на страната ни на ЕС, за да смени вехтите мотори на звеното „Сигма“ и тези на КАТ. Предвидени са и пари за специални гащеризони (119 000 лв.), за защитни костюми с протектори и ръкавици (36 750 лв.), както и за каски и специални обувки с предпазители (6140 лв.) С ново специално облекло ще се сдобие и конната полиция срещу 12 000 лв.

 „Стандарт”

Българчета строиха ракети в Америка

За пръв път това лято наши ученици бяха на международен космически лагер в САЩ. Той се проведе между 9-ти и 15-ти юли в Хънствил, Алабама. Симона Тодорова от 10-ти клас на МГ "Баба Тонка" в Русе, Антон Узунов, ученик от 10-ти клас на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов" в София и гл. ас. д-р Милена Крумова, преподавател в Техническия университет в София, бяха избрани от над 40 кандидати от цялата България. Те пребориха конкуренцията в конкурс, обявен от посолството на САЩ, което пое и всичките им разходи по пътуването до Америка и обратно. Повече за преживяванията на родните участници в Международния космически лагер и какво най-много ги е впечатлило пред „Стандарт" разказват д-р Милена Крумова и Антон Узунов.

 „Монитор”       

Леят асфалт на всяка трета улица в столицата

Главните булеварди и улиците в столицата се поддържат по абонамент от четири фирми, които трябва да не допускат да са в лошо състояние. За останалите пък следят районните кметове, които пращат машините да пълнят траповете.

През тази година пък 10 млн. лв. ще отидат за цялостен ремонт на кварталните улици, обясниха от „Московска 33”. Досега машини и майстори са обновили изцяло 35 - „Ангиста, „Флора Кънева”, „Студен кладенец”, „Жеко войвода”, „Равногор”, „Янко Забунов”, „Русалийски проход”, „Искър”, „А. Ронкали”, „Огоста”, „Бел камък”, „Подкрепа”, „Войводово”, „Атанас Цветанов”, „Поп Богомил”, „Цар Симеон”, „Св. Кирил и Методий”, „Шумако”, „Майстор Димитър Софиянлията”, „Петър Манджийски”, както и такива в Люлин, село Балша и Банкя.

 „Сега”

България може да запази дял в АЕЦ “Белене”

България обсъжда няколко варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене", като единият е да се реализира като частен проект с минимално участие на държавата, обяви през уикенда във Варна Бойко Борисов. Изявлението му дойде изненадващо, тъй като през последния месец правителството даде индикации, че се върви към изцяло частен проект. "Най-добрият вариант е централата да бъде довършена като частен проект. Държавата ще присъства чрез своите регулаторни органи, но инвестицията ще бъде частна", заяви на 22 юли по време на парламентарния контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Борисов очаква мнението си да дадат специалисти, които да отчетат и интереса на Русия. "Без нея нищо не можем да направим както с АЕЦ "Белене", така и с "Южен поток"", заяви премиерът.

„Дума”

Наемат все повече чужденци на работа

Бизнесът наема все повече чужденци на работа. След като представители на туристическия бизнес съобщиха, че започват да наемат чужденци за този сезон от Молдова, Украйна, Грузия, Армения, Сърбия и Македония, стана известно, че заводът за преработка на стари автомобилни гуми в с. Габер, община Драгоман, търси работници от Сърбия. Неотдавна в комбината били назначени 30 души от Цариброд. Сръбските граждани, които работят в Драгоман, били доволни от условията на работа. Заплатите им били между 300 и 400 евро, а ръководството на завода е създало специален режим по границата, където служителите биват очаквани от автобус за транспортирането им без забавяне на ГКПП "Градина"-"Калотина".

„Капитал дейли”

Работодателите няма да преговарят за минималните осигуровки

Работодателите настояват тази година да няма преговори за определяне на минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности. Също така АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП искат да започне най-после работата по изготвянето на нов модел за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) в България. Тези две искания присъстват в писмо, изпратено от бизнес организациите до социалния министър Зорница Русинова и до финансовия Владислав Горанов.

В мотивите към исканията е записано, че приетият подход за определяне на МОД увеличава сивия сектор и ограничава заетостта в отделни региони, сектори, предприятия и на уязвими социални групи с ниска квалификация. През миналата година работодателските организации също се обединиха с искане да отпадне методът за договаряне на МОД и заплашиха, че ще препоръчат на браншовите организации да не участват въобще в преговорите тази година. В сегашното писмо не присъства такъв ултиматум.