24 часа

От 600 до 2500 лв. за уреждане на фалшива инвалидна пенсия

"Милиони левове отиват не при хората с увреждания, а при тези, които предпочитат да не работят, а да получават наготово пари от държавата под формата на инвалидни пенсии. Положението е ужасяващо."

Този извод направи зам. главният прокурор Иван Гешев в понеделник при обявяването на резултати от проверка на прокуратурата на пенсиите по болест, чийто брой нараства постоянно.

Уреждането на документи за фалшива пенсия по болест върви между 600 и 2500 лева в зависимост от региона, допълни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Труд

София готви мащабни инвестиции

Столичната община ще отдели 6,5 млн. лв. за ремонт на бул. "България". Това е нов обект, включен в капиталовата програма на града, съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Пред "Труд" от градската управа уточниха, че предстои да бъде решено дали ремонтът да бъде в по отсечката от НДК до бул. "Гешов", или в района от бул. "Гоце Делчев" до Околовръстния път.

Проектобюджетът на София за 2019 г. ще бъде гледан в Общинския съвет на 31 януари. Сега той е 1,7 млрд. лв., а първоначално обявения беше 1,5 млрд. лв. Капиталовата програма към него нарасна с 90 млн. лв. и стана 632 млн. лв. заради доброто изпълнение на приходите на общината. 15,7 млн. лв. - с 8 млн. лв. повече от предвиденото, отиват за ремонти на улици и мостове. Отпускат допълнително и 22 млн. лв. за покупката на 10 нови метровлака. Те струват 88 млн. лв. и идват в София до 3 г. С тях влаковете за третия метролъч ще станат 30.

Монитор

Десетки коне умират обледенени под хижа Паскал

Десетки коне стоят обледенени на ръба на живота край пътя под хижа Паскал край Пирдоп. Това съобщи във "Фейсбук" Мария Дамянова.

Според свидетели, видели животните от пътя, те са премръзнали, стоят неподвижни, а сред тях имало и бременни.

Сигнал за бедстващите коне е получен на телефон 112 в 0,39 минути днес, съобщиха от столичната дирекцията на МВР.

Стандарт

ВАС спря Гебрев за "Дунарит"

Върховният административен съд спря сделката за "Дунарит".

Петчленен състав на ВАС отмени като незаконосъобразно решението от 2016 г., с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на оръжейния търговец Емилиян Гебрев да придобие чрез фирмата си ЕМКО контрола над оръжейния завод посредством увеличение на капитала на завода.

Решението на ВАС е от вчера и е окончателно. С него съдът връща делото на КЗК за ново произнасяне.

Сега

Съд отмени запорите на Арабаджиеви

Със свое решение Пловдивският административен съд е отменил наложените от НАП възбрани върху имоти на Ветко Арабаджиев и запори върху негови банкови сметки, съобщи "Фокус", като цитира Пловдивския административен съд.

Отменено е постановлението за налагане на обезпечителна мярка. Съдът е определил това решение на 14 януари. Наложеното обезпечение е било за над 606 хил. лв.

Ветко Арабаджиев и съругата му Маринела, които са обвиняеми от месеци за данъчни престъпления и престъпна група, продължават да са в неизвестност. Синът им Вълчо е в ареста.

Капитал дейли

Гъстата мъгла над бъдещето на магистрала "Хемус"

"Март месец, Цецо, искаме да направим пет първи копки по "Хемус. И да стартираме." Това заяви премиерът Бойко Борисов в края на изявлението си по време Националната работна среща на ГЕРБ в неделя, 20 януари.

С това изказванията по темата за строителството на "Хемус" стават още по-объркващи. Да започнем с това, че да се направят пет първи копки през март, тоест след два месеца, е невъзможно, ако се съди по публичната информация. Дори не е ясно къде биха били цели пет, единствената по-напреднала отсечка все още се проектира, а тепърва предстоят отчуждителни процедури. И да стигнем до още по-фрапиращото интервю, което даде шефът на компанията, която трябва да строи магистралата - държавната "Автомагистрали", в края на миналата седмица пред "24 часа", където призна че това е първият им строителен обект, но "се чувстват готови".

Дума

Една четвърт от шофьорите са успели да си купят винетки

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или да презаверят. Една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели. Данните са от проучване на агенция АФИС, свързано с новите електронни винетки и проблемите в системата от началото на годината.

Повечето от анкетираните винят правителството и АПИ за хаоса с винетките. Около 19 на сто смятат, че фирмата-изпънител е отговорна за неразбориите.

Проучването показва още, че 55% от пълнолетните българи шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3 250 000 души. От тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти - няколко пъти седмично.

56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто - повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства.